SSK reser sig ur ruinerna

Mardrömmen blev verklig. Södertälje SK åkte ur igen. Först ur högsta serien och i fjol skedde det ofattbara att SSK försvann även ur Hockeyallsvenskan. 500 kontrakt med spelare, ledare och sponsorer upphörde att gälla.
Axa center, en hall för hockey på tredje nivån. Inte SHL, inte Hockeyallsvenskan. Nu bygger SSK för framtiden.

 

Kvar blev resterna av ett stolt hockeylag – och klubbdirektör Mats Pernhem.

Där stod han utan egentligen ingenting. 

Det omöjliga

I april skedde det omöjliga, bara några veckor senare utlyste SSK ett möte. Mats Pernhem ville informera om vad som hände i klubben som ändå hade många sympatisörer.

Det fanns en stark vilja och där fanns också två personer som ville mycket, förutom Mats Pernhem även tränaren Mats Waltin.

- Mats Waltin var en första förutsättning inför ett nybygge. Han har historia och hjärta i klubben. 

Waltin hade ett tre-årskontrakt varav två år återstod.  

Mats Pernhem själv hade börjat sin anställning i december och hann lagom bli varm i kläderna innan förfallet var ett faktum.

Spelare och sponsorer skingrades för vinden. Men klubben var stark, i ungdomsverksamheten fanns över 600 spelare.

2xMats bakom återuppbyggnaden

Pernhem och Waltin delade upp uppgifterna. Pernhem tog ansvar för administration och marknadsföring, Waltin skötte det sportsliga.

Sakta reste sig SSK ur ruinerna.

Spelare efter spelare anslöt, ledare och styrelseledamöter likaså.

Det visade sig att det fanns ett överraskande stort intresse för att hjälpa till eller spela under nya villkoren. Fler än väntat var villiga att ha ett jobb jämte spel i A-laget, det är ett tag det var sådana villkor...

En halverad budget efter nedskärningar i personal och utgifter, det är dagens SSK. Trots degraderingen har klubben inte tappat mer än en handfull sponsorer och supportrarna fortsätter visa stort stöd för föreningen.

Träffat alla sponsorer

Hittills har SSK sålt 700 säsongsbiljetter vilket bara är 300 färre än förra året. Även sponsorerna och samarbetspartners har valt att fortsätta stötta föreningen. 

Klubbdirektör Mats Pernhem berättar att man lagt fokus på att presentera en långsiktig plan för både supportrar, sponsorer och samarbetspartners.

- Vi har försökt träffa samtliga sponsorer personligen för att presentera vad vi tror på framöver. Vi har fått ett starkt stöd för våra tankar. Det har inneburit att det är väldigt få företag som har tackat nej till fortsatt samarbete.

Förändringarna i organisationen innebär färre anställda, bantad spelarbudget och lägre arvoden för tränare och ledare. Fyra personer ur styrelsen har bytts ut och en ny ordförande i klubben har tillsatts, förre politikern Catharina Elmsäter-Svärd. Allt för att klara att jobba med en budget som är hälften så stor som under föra säsongen.  

- Jag är väldigt stolt över alla i organisationen och det hårda arbete vi gör, säger Mas Pernhem.

Anpassa kostymen

Hockeygymnasiet i Södertälje fick godkänd dispens från förbundet vilket var en viktig del i den långsiktiga återuppbyggnaden. 

- Vi försöker hålla ungdomsverksamheten skyddad från neddragningarna. Vi vill behålla nuvarande nivå för att sedan utveckla den i takt med större resurser. 

Styrelsen tillsatte en ledningsgrupp, under ledning av förre ordföranden Jan Bergman för att analysera varför SSK hade misslyckats i två år. 

- Det berodde inte på enskilda individer. Det handlar om att sätta goda vanor i föreningen i ledarskapet och förhållningssätt mot omvärlden.

Målsättningen i dag då? 

SSK-arna har enats om ett längre tidsperspektiv, men planen är att inom fem år vara etablerad i Hockeyallsvenskan. En ökad transparens i föreningen, öppen och tydlig kommunikation mot sina intressenter är något som Mats Pernhem menar är viktigt för framtiden.

- Vi håller på att anpassa kostymen efter de nya förutsättningarna. Vi vill inte bara överleva utan också utveckla föreningen.

Ida Sundström

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.