Från extraknäck till total succé

Ola Torstenson jagade segrar på hästryggen, men uppnådde aldrig den stjärnstatus han drömde om. Men utan sadel och utanför paddocken använde han tävlingsinstinkten med desto större framgång.
Ola Torstenson startade företaget som ett extraknäck I dag omsätter bolaget 86 miljoner.

 

15 km nordöst om Västerås på den bördiga Tillbergaslätten ligger Dräggesta gård på en liten höjd med anor tillbaka till bronsåldern (ca 1500f.kr.) Här finns företaget Torstensons som i år firar 25-årsjubileum. Ola, hustru Jennie och sönerna Joel och Oskar är stolta med all rätt över det företag de har byggt upp.

Omsättning på 86 miljoner

Idag tävlar Joel men alla i familjen har ett förflutet som aktiva ryttare. Jennie ägnar allt mera tid till rehabiliteringsverksamheten som växer mer och mer på gården.

Företaget har en fantastisk utveckling med 40 sålda Värmlandsvagnar 1992 till dagens nyförsäljning av 250 trailers, 75 tvåhästarslastbilar, några stora lastbilar och en omsättning på runt 86 miljoner kronor det senaste året. 

-  Det har varit en brokig, men ändå spikrak resa, säger Ola Torstenson som under Hästföretagarforum i Göteborg ska berätta om sin företagarresa, från extraknäck till tio anställda och expansionsplaner.

Helt andra villkor

För 25 år sedan såg hästnäringen helt annorlunda ut än idag. Både hästar och ryttare hade betydligt mindre och mer sparsmakad utrustning än idag. 

- Om man överhuvudtaget hade en trailer så var den enkelaxlad och man köpte gärna begagnat. Idag säljer vi bara boggievagnar och tvåhästarslastbilarna ökar enormt varje år, säger Ola Torstenson som skapade företaget för 25 år sedan som nyutexaminerad nationalekonom.

Till en början skedde allt från köksbordet och dessutom i djup lågkonjunktur, med en ränta på 500 procent. Men det underlättade faktiskt utvecklingen.

Relationerna avgörande

- Allt blev hela tiden lättare. Från början skaffade vi en bra beredskap för att det värsta kunde hända. Det var till stor hjälp 2008 när lågkonjunkturen uppstod igen och valutan slog en frivolt. Då spelade våra goda relationer med leverantörer och kunder en avgörande roll, säger Ola Torstenson.

- Vi analyserar alltid en förlorad affär ingående för att bli bättre. Ibland kan det ge en ny idé som utvecklas till ett helt koncept. Så föddes till exempel Renteo, som idag är ett koncept som används i hela Europa. Det innebär att vi hanterar våra kunders uthyrning av lastbilar och trailers, säger Ola Torstenson.

I verksamheten ingår också serviceverkstaden som garanterar att alla fordon som lämnar gården är i gott skick och utrustade så som kunderna vill. Många väljer dessutom att låta Torstensons göra service på sina bilar och trailers.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.