"Jätteavtalet förblindar väl inte klubbarna"

SHL:s vd. Jörgen Lindgren, 51 år,  skärper tonen mot landets 14 elitklubbar i ishockey. 

- Ha ordning i kassaboken, och arbeta för en bättre balans mellan intäkter och utgifter. Det är er absoluta skyldighet, betonar Jörgen, på tröskeln till ligans säsongstart, lördagen den 15 september.

Finalen förra säsongen: Skellefteås Jimmie Ericsson i kläm under Daniel Rahimi och Viktor Andrén under SM-final 4 i bäst av 7 i SHL mellan Skellefteå AIK och Växjö Lakers HC i Skellefteå Kraft Arena. Slutligen tog Lakers hem SM-guldet.Foto: Robert Granström / TT

SHL-bossen fruktar att SHL-klubbarna ska förblindas av ligans nya sexåriga TV-avtal som garanterar 14 elitklubbar i storleksordningen vardera 40-50 miljoner kronor årligen till och med säsongen 2023-2024. En unik överenskommelse, det hittills största sponsorregnet över svensk idrott och som gett Lindgren och hans stab epitetet ”universums bästa förhandlare”.

Mer pengar - större ansvar

-Avtalet visar ligans attraktionskraft, det ger oss möjlighet till fortsatt utveckling, arbetet kan bedrivas långsiktigt. Det innebär också ett ökat ansvarstagande, vars huvudmål måste vara bättre balans i klubbarnas resultaträkningar, framhåller Jörgen Lindgren.

I dag uppgår SHL-klubbens lönekostnader till över 60 procent av omsättningen.  Klubbarnas ekonomiska resultat efter säsongen 2017-2018 visar att fyra SHL-lag, Linköping, Timrå, Mora och Rögle klarar kapitalkraven med minsta möjliga marginal.

Klubbarnas bokföring granskas årligen av Svenska Ishockeyförbundets Licensnämnd. I gällande regelverk uppgår kapitalkravet till 4 miljoner kronor, ett belopp som under de närmaste sex åren ska justeras upp till tio miljoner kronor.

Sex lag redovisade minusresultat för 2017-2018 års säsong. Klassens värsting var Skellefteå AIK, minus 3,9 miljoner. Ändå ett fall framåt då SAIK redovisade historiskt svaga 17 miljoner back säsongen 2016-2017. Minus 21 miljoner på två säsonger!

Ändå 52 miljoner i kapital

 Skellefteå, med sju SM-finaler och två SM-guld på åtta år, samt flera lyckade spelarförsäljningar till  NHL och KHL, har ändå en välfylld kassa eller 52 miljoner i eget kapital.

Mästarlaget från i våras, Växjö Lakers, gick fem miljoner plus på verksamheten och har 25,4 miljoner i eget kapital.  Störst bankbok har Färjestad med hela 108 miljoner kronor. Det egna hallbolaget är rena guldgruvan.

-Givetvis är det en trygghet, det ger oss en stabil grund för framtiden, betonar Sture Emanuelsson, ordförande.

-Vi har under senare år varit lyckosamma i flera avseenden. Att ha 100-procentig kontroll på arenan, i förening med den sportsliga ambitionen att alltid konkurrera om SM-guldet har lyft föreningen, konstaterar han.

Måste ha en ordnad balans

Han delar också Jörgen Lindgrens inställning att det nya TV-avtalet också innebär skyldigheter för SHL-klubbarna.

-Vi har alla ett ansvar att balansera våra utgifter mot våra intäkter. Säsongen 2017-2018 visade att glappet mellan klubbarna är för stort vad gäller eget kapital. Med en omsättning för vår del på cirka 160 miljoner kronor och med 85 personer på lönelistan krävs höjd i ekonomin, säger Sture Emanuelsson.

I  nuvarande serieordning,  Elitserien och SHL, är Färjestad mest guldrika lag med nio inteckningar i Le Mat-pokalen, hockeyns mästartrofé.

Licensnämndens ordförande, Martin Karlström, vill inte uttala sig om hur  ”buffert”, eller eget kapital varje enskild SHL-klubb bör ha, men konstaterar.

Ger unika möjligheter

-Vi talar inte om föreningar, vi talar om koncerner, bestående av flera bolag, och med omsättningar i 150-200 miljoner klassen . Att då redovisa minussiffror för löpande verksamhet,  samt också redovisa ett lågt eget kapital, precis över 4 miljoner är inte hållbart och förtroende skapande.

-Det nya avtalet ger SHL en unik möjlighet att bygga långsiktigt, utveckla den egna organisationen och arenan samt eftersträva ökad balans mellan intäkter och utgifter, att bygga ett eget kapital. En nödvändighet för en sund ekonomi,  säger Martin Karlström.

De 14 SHL-klubbarnas totala omsättning är cirka 2 miljarder kronor, eller i snitt 142 miljoner kronor per förening. Det nya sex års avtalet med C More och TV 4 räknat  från den säsong som nu inleds, till och med 2023-2024, garanterar SHL 4,2 miljarder.

-Jag kommenterar inga summor, men det är ett bra avtal, för organisationen, berörda klubbar samt för svensk ishockey i sin helhet. Inte minst det sistnämnda är väl bra, säger Jörgen Lindgren leende.

Inget lönetak eller offentliga löner

Vad gäller den ibland uppblossande diskussionen om lönetak och offentliggörande av spelarnas löner är det kalla handen från SHL:s sida.

-Av flera skäl, bland annat fackligt och juridiskt samt att vi i Sverige har en annan kultur och tradition , jämfört med exempelvis NHL. Vi är också helt avvisande till ryska KHL:s eventuella inviter, klargör Jörgen Lindgren.

Han ”skolades” själv in i ishockeyn av förbundets tidigare ordförande Rickard Fagerlund (1937-2009), frispråkig och karismatisk som få.

-Jag jobbade ihop med Rickard inom VAG, Sverige, med ansvar för Audi-försäljningen. Jag var linjeman  i dåvarande Elitserien och visst tog jag intryck av Rickards passion och hängivenhet för ishockeyn

Senare anställdes Jörgen som generalsekreterare på förbundet, och hade då som motpart dåvarande Serieföreningen Elitishockey, moderorganisation till nuvarande SHL AB.

Ny organisation

2001 års årsmöte var den stora vattendelaren. Under ledning av Per Anders Örtendahl, Frölunda, ekonom och tidigare generaldirektör på Vägverket, sjösattes en helt ny organisation, all kommerisell verksamhet, som rättigheter, lades i det nybildade bolaget, SHL AB. I gengäld garanterades förbundet tillgång till spelare för de olika landslagen samt försäkringspremier.

Jätten ”Glufs-Glufs” var skapad, till stor förtret för de klubbar som hamnade utanför – som dagens hockeyallsvenska klubbar som öppet protesterat mot den ekonomiska snedfördelningen. Dessas ekonomiska lott är cirka 2,5 miljoner årligen. Jörgen Lindgren och SHL anklagas ge girigheten ett ansikte.

-Min roll är att ta ansvar för 14 SHL-klubbar, jag har respekt för HA-klubbarnas synpunkter men jag förhandlar inte för dem. Det gör deras egen organisation, framhåller Jörgen Lindgren.

Hockeyallsvenskan inleds fredagen den 21 september. Hos HA-klubbarna gror missnöjet, räkna med vildsinta utspel och svingar mot SHL – precis som tidigare säsonger.

"Allt som skrivs är bra"

Precis som Rickard Fagerlund hyllar Jörgen Lindgren en väl känd tes.

-Allt som skrivs om oss är i grunden bra, det visar på intresse och engagemang och vad vore ishockey utan  känslor.

Vad gäller det domarbråk som skakat SHL inför premiären väljer dock Jörgen Lindgren fortsatt locket på. Den hårt kritiserade domarbasen Ulf Rönnmark är tills vidare ledig. Någon ersättare har inte rekryterats.

Kjell Nilsson

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.