Golfklubbar tvingas höja priserna

Drygt enhalv miljon golfspelare i 480 klubbar kan räkna med högre medlemsavgifter och högre avgifter för att spela på andra banor än den egna, så kallade greenfee-avgifter.

Golf-Sverige tvingas anpassa sig till höjda diesel – och elpriser i världshandeln, samt högre kostnader för konstgödsel och svårigheter att finna reservdelar till maskinparken, gräsklippare med mera.

Golfklubbar kan tvingas att minska personal

Bengt Franzon, ordförande i Stockholms GK, en av landets äldsta klubbar, grundad redan 1904, signalerar ökade kostnader för sina klubbmedlemmar.

- Drivmedel och gödsel har stigit markant i pris, vi ser fortlöpande över budgeten och kommer att behöva kompensera med prishöjningar framöver vad gäller greenfee, företagsavtal och medlemsavgifer, meddelar han.

Angeläget att klubbar förstår

 I tidningen ”Golfa”, Svenska Golfförbundets medlemstidning, varnar Göran Tyrsing, kanslichef på SGA, Swedish Greenkeepers Association, för kommande prishöjningar.

-Det är angeläget att både klubbar och spelare förstår att världsläget innebär att kostnader måste ses över. Redan i oktober 2021 uppmärksammade vi att både diesel – och elpriser började stiga. Sedan dess har kriget i Ukraina påverkat priserna ytterligare, säger han.

Räknat på genomsnittsklubb, 18 hål, med ett års förbrukning av cirka 9 000- 10 000 liter diesel innebär det ökade kostnader med cirka 80 000 kronor under 2022. Vårt exempel  utgår från ett dieselpris på cirka 24 kr/liter. Nu ligger priset per liter ännu högre.

Den mest energikrävande delen på en bana är bevattningspumpar som främst används nattetid då elpriset är lägre. En medelstor golfklubb hade under 2021 en kostnad på cirka 150 000 kronor i elavgift. Med dagens höga priser stiger kostnaden till cirka 600 000 för 2022. I södra Sverige, där elpriset är högre, stiger kostnaden ytterligare.

Ukraina, och Ryssland, är världens ledande exportörer av konstgödsel. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har  priset ökat med 70 procent sedan invasionen inleddes den 24 februari. Det innebär merkostnader på tre miljarder kronor för svenska lantbrukare, och golfklubbar.

"Mindre nöjda golfare"

Göran Tyrsing på SGA befarar att svenska golfklubbar, för att klara den ökade kostnadsbilden, också tvingas att skära i antalet anställda, en kostnad som är lättast att hantera. Prisbilden på el, diesel och konstgödsel är svår att möta för varje enskild klubb.

- Färre i personalen innebär en sämre produkt, det vill säga sämre finish på banan. Det betyder mindre nöjda golfare, som gör golf mindre attraktivt och vi är inne i en negativ spiral, säger Göran Tyrsing.

Brist på reservdelar, och långa leveranstider till maskiner som är nödvändiga för skötselinsatser, kan också komma att påverka den spelupplevelse som golfaren har är van vid.

Hans råd till ekonomiskt ansvariga är att ge klara besked; en avgiftsjustering är nödvändig på grund av faktorer i omvärlden. Var tydlig i kommunikationen.

I Sverige, liksom resten av världen, rusar inflationen och var i maj i år 7,2 procent, en oväntad stor ökning och den högsta noteringen sedan 1991.

-Ja, allt har blivit dyrare i ICA-butiken. Golfen är lika påverkad som övriga samhället, och kommer att behöva  anpassa sig precis som andra branscher, avslutar Göran Tyrsing.

Under pandemi åren, 2020 och 2021, ökade antalet golfspelare markant. Golfförbundet anger att närmare 100 000 personer hittade till golfen. Skälen var flera, en  utomhusidrott och utan närkontakt, samt att många valde att semestra hemma och då blev golf en idealisk sysselsättning. Antalet registrerade medlemmar är i dag 581 000

Kriget i Ukraina och dess följdeffekter kastar en allvarlig skugga över sportens fortsatta utveckling. Alla klubbar finansieras av dess medlemmar, antingen via den ideella föreningen eller också drivs klubben i bolagsform så kallad A 1:a, typ Brohof utanför Stockholm.

Som tidningen ”Golfa” konstaterar: Dagens och morgondagens golfupplevelse avgörs av vad vi tillsammans är beredda att betala.

En medelstor golfklubb har i dag en årlig medlemsavgift mellan 5000-8000 kronor.  Greenfee-avgifter varierar starkt, från 400 till 800 eller mer per rond, 18  hål.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.