Mindre likviditet, men 284 miljoner kvar

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Malmö FFs ordförande Anders Pålsson tackar av Hugo Larsson efter hans sista match i MFF i början på juni på Eleda Stadion. En försäljning som rätade upp MFF:s ekonomi rejält Foto: Andreas Hillergren / TT

 

– Det kan man göra ett eller möjligen två år, säger han öppenhjärtligt.

 

Han betonar det an kallaer det han kallar basverksamheten för 2023, där såväl souvenir- som sponsorförsäljningen har förbättrats avsevärt

 

MFF inledde 2022 med en likviditet om 408,9 miljoner men som ett år senare hade sjunkit till 392 miljoner och i nuläget är likviditeten 284 miljoner.

– Vi har kunnat fortsätta våra satsningar tack vare att vi har ett stort ekonomiskt utrymme, säger Anders Pålsson och tillägger:

- Den likviditet vi har nu, har knappast någon annan allsvensk klubb.

Men yttersta ambitionen i klubben är att komma ut i Euroa igen, med allt vad det inne bär i ökade resurser.

– Ja, absolut. Vi har lagt en budget med intäkter både från Europaspel och spelarförsäljningar, men kanske inte på Hugo Larsson-nivå. 

–  Vi vill vinna allsvenskan,  och helst också cupen.

–   Oc vil att damerna tar sig till allsvenskan i år. Men vi vill också minst nå Europa Leagues nya gruppspel, säger Anders Pålsson.

Han längtar efter att se damlaget spela på Eleda Arena.

– Jag skulle helst vilja att damerna spelade alla sina matcher på Eleda, men har fått stilla mig lite. Gamla stadion är ett slukhål av pengar. Det är horribelt.

Det finns ju alltid två sidor av Europaspelet för herrlaget. Det kan ge enorma intäkter, men också stora utgifter. Att man tog sig till gruppspel 2022 gav en mindre avkastning även 2023.

– Det kom två utbetalningar på totalt drygt 19 miljoner kronor, men det är ju långt ifrån de pengar vi fick 2022. Men sedan har det påverkat utgifterna också. Att lönekostnaderna gick ner ganska betydligt 2023 beror på att bonusar och liknande inte föll ut, menar Anders Pålsson.

– Det kom två utbetalningar på totalt drygt 19 miljoner kronor, men det är ju långt ifrån de pengar vi fick 2022, påpekar han i Sydsvenskan.

–  TV-avtal är en betydande del av intäkter från Europaspelet och vi ser att tv-marknaden är rejält omskakad i Sverige. 

Frågan är vad som sker med  TV-marknaden i framtiden.

– Ingen har undvikit vad som sker med Viaplay och det är klart att det är en fråga vi diskuterat. Men budskapen är motstridiga. Beskeden vi fått från Uefa är inte att oroa oss så mycket för detta. Uefa verkar rimligt säkra på sina långsiktiga avtal, som också indikerar en höjning. 

–  Kanske har vi stillats med det beskedet. Men vi vet också hur ekonomin ser ut i samhället. Vad gäller allsvenskan har vi avtal ett år till och förhoppningen är att det inte ska bli försämringar.

I bokföringen har det skett en skillnad:

– Vi har inte tagit in bonus och liknande rörliga ersättningar, utan enbart de fasta. Vi har goda möjligheter att få press på de rörliga ersättningarna, även om Hugo nu är skadad. Sen är kanske den bästa möjligheten vidareförsäljningsklausulen. Jag har ju sett uppgifter på en möjlig transfer på 80 miljoner euro.

Anders Pålsson vill egentligen inte kommentera MFF:s andel, men enligt trovärdiga uppgifter till Sydsvenskan gäller  femton procent på försäjningsnettot. 

Det skulle alltså kunna röra sig om svindlande 100 miljoner kronor i föräljningen av Hugo Larsson. Dessutom fem procent i solidaritetsersättning (där Ystads IF ska ha en liten del) om han byter land.

skillnaden i intäkter på spelarförsäljning 2022 och 2023 är liten, bara några få miljoner…

– kom ihåg att vi sålde Anel Ahmedhodzic, Veljko Birmancevic och Amin Sarr 2022. Sen är uppgifterna i media alltid högre än de vi redovisar, eftersom det är nettosiffror in till oss och där agentkostnader och annat är borträknade, .

Ryktena runt Sebastian Nanasi och flytt var intensiva, men en affär var aldrig högaktuell nligt  Pålsson  i Sydsvenskan:

– Vi övervägde situationen och det fanns förfrågningar och indikationer, men kom aldrig till några konkreta diskussioner.

Nu bedömer han att trupen är fastställd:

– Vi valde tidigt att göra klart med en ny nia och en ny högerback. Och så målvaktssidan. Nu sker inte mer. Sen beror det om någon säljs i sommar, men det är inte säkert att det blir några kompletteringsvärvningar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.