Färjestad så förminskat av Rögle

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar
Rögles Henry Bowlby jublar med lagkamrater efter 2-1 i förlängningen under onsdagens kvartsfinal 4 av 7 i i Catena Arena. Foto: Anders Bjurö / TT

 

För tabellettan Färjestad är det extra pinsamt, det är SHL-ligans mest  välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner. De spelade med ryggen mot väggen men föll för andra matchen i rad på övertid efter 1-1 vid fulltid. Även Växjö vidare till semi efter förlängningsseger.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, vid 43 försök, lyckats med  bedriften att vända 0-3 underläge till seger i en matchserie om sju matcher.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

Stjärnorna bidrog inte

Tidigare hyllade tränaren Tomas Mitell står utan svar, hans stjärnor har inte levererat och laget spel i numerära överlägen, power play har varit direkt uselt. Noll fullträffar i den spelformen i den här kvartsfinalen. Omskrivne målvakten Carl Lindbom, 20 år och på lån hos värmlänningarna från NHL-laget Las Vegas Nights, har blandat och gett.
  Hans ”plock” var ihålig när Rögle-backen Michael Kaplas avgörande 3-2-puck skickades i nät i den sjätte förlängningsperioden och fastställde  3-0 segrar i match tre. I match fyra blev  han överspelad att Rögles amerikanske import spelare Bill Bowlby, som därmed bröt en 21 matcher lång måltorka.
En kort historielektion: Sedan Elitseriens första säsong 1975-1976, nuvarande SHL, har det endast hänt två gånger att serieettan, försvunnit ur SM-striden i kvartsfinal, Djurgården 1995 och HV 71 2011. Två gånger på 47 slutspel.
För laget från nordvästra Skåne, utskällt och tvingat till att sparka duon Cam och Chris Abbot i vintras stämmer plötsligt allt.
Försvarsspelet är näst intill 100-procentigt och ifrågasatta stjärnor som lettländaren Rodrigo Abols, Daniel Zaar, Simon Ryfors och Dennis Everberg, lagets hjärta och lunga, plågar Färjestads försvar i varje byte.
Målvakten Christoffer Rifalk, 27 år,  uppväxt i Kalix och övertalad att flytta söderut av IKO Oskarshamns dåvarande sportchef Per Kenttää, är i samma superform som 2018-2019..

Från Kalix till succé

 Rifalks målvaktsspel var då den enskilt största anledningen till smålänningarnas avancemang till SHL efter kvalseger mot Timrå på borta is, i den sjunde och avgörande matchen. 
Under nye tränaren Roger Hansson har Rifalk hittat 2018- 2019 år form – det är en vinnarformel för Rögle.
Den sammanlagda målskillnaden blev 14-5 och i Nordvästra Skånes tidningar konstaterar Daniel Rooth  att Rögles seger är en av tidernas största slutspelsskrällar, det är bara att instämma
SM-historien har lärt oss att målvaktsspelet är helt avgörande för framgång i medaljbordet. Symbolen för Växjös SM-guld förra våren var finske målvakten Emil Larmi som speciellt i finalen mot Skellefteå briljerade med räddningar av absolut världsklass.
Från ingenstans kom 25-årige Jonas Gustavsson, hämtad till Färjestad från AIK  säsongen 2008-2009. I Färjestads finalserie mot HV 71, 4-1 i matcher, utnämndes han till ”Monstret”.  Ett genombrott som saknar motstycke, efter guld firandet sägs 18 NHL-klubbar ha viftat med kontrakt. ”Monstret” valde slutligen Toronto.
Efter åtta NHL-säsonger återvände ”Monstret”, i dag 39 år, till svensk ishockey och spelade tre säsonger för Linköpings HC . I november 2020 meddelade han att han ”pensionerar” sig från ishockey, glöden var motivationen fanns inte längre.
 I finalserien 2009 höll ”Monstret” nollan i 240 minuter och 25 sekunder, fyra hela matcher och hade en räddningsprocent på 96,1. Ett rekord som står sig fortfarande.

Myllys särklassig

Oslagbar hjälte i Luleå var finske Jarmo Myllys, han stoppade Frölunda i 1996 års final, Luleås hittills enda SM-guld. Ett år tidigare var Myllys guldmakare för de finska Lejonen, under Curre Lindström, i 1995 års VM-final mot Tre Kronor i Globen.
Inledande kvartsfinaler utser inga guldhjältar, men Rögles Rifalk har kvalitéer för att gå hela vägen.  Han har redan visat att han klarar att spela under stort tryck, han har ”rätt” storlek, 1,87 cm. lång, 92 kg tung och är skicklig med klubban.
Uttåget redan i kvartsfinalen innebär en tung ekonomisk smäll för Färjestad. Vd. Stefan Larsson hade garanterat hoppats på att fylla Löfbergs Arena till slutet av april. 2022-2023 års bokslut visade ett plus på 20 miljoner, bästa resultatet i hela SHL-klassen. Totalomsättningen för hela koncernen var 234 miljoner kronor, också det högst i SHL.
Frågan är förstås hur sportchefen, och ansvarig lagbyggare, Richard Wallin, påverkas av  ett tidigt säsongslut. I Färjestad är målbilden alltid guld, och kraven på förändringar är alltid närvarande. 
Att bli ”svept” av ett nionde placerat lag är ingenting annat än megaskräll.
Kommande semifinal, Växjö-Rögle blir en repris på 2019 års SM-final, Växjö-seger 4-1 i matcher. I den andra semifinalen möts segraren Skellefteå/Linköping, 3-0 i matcher och segraren Frölunda-Leksand, 2-1 i matcher.
Växjö är regerande mästare

Fakta

Sju gånger sedan säsongen 1975/76 har en seriesegrare åkt ut direkt i kvartsfinal. 1995 Djurgården-HV 71, åttonde plats, 0-3 ( bäst av tre matcher), 2011 HV 71-AIK, åttonde plats  0-4 ( bäst av sju matcher). Övriga ”ettor” som försvunnit i kvartsfinal är Djurgården 1988, Västerås 1993, Leksand 1994, Luleå 2012, Växjö 2017

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.