Djurgårdens arena blev för dyr

Att bygga en egen arena är inte ekonomiskt försvarbart och klubbens ordförande Tommy Jacobsson säger det rent ut: ”Vi vågade i styrelsen inte ta ett beslut som kan äventyra hela Djurgården”.

Djurgården får ingen egen arena utan har beslutat att Stockholms Arena blir klubbens hemmaplan. Planerna på ett nybygge vid Östermalms IP är inte aktuella, var meddelandet vid ett medlemsmöte där allt arbete runt en arena presenterades.

Inget val till slut

Inte mindre än 250 medlemmar deltog och fick ta del av ett intensivt och detaljerat utredningsarbete som har pågått i flera månader. Arenautredningen visar på en väsentligt dyrare och svårare byggprocess än tidigare beräknat. Till slut fann arenautredningen att en arena i Nationalstadsparken och på Storängsbotten inte är realistisk.

Föreningens ekonomi, möjligheterna till finansiering, driftskostnader, möjligheter till banklån, byggprocesstider, det politiska och ekonomiska läget, miljökrav, intressegrupper m.fl. påverkar beslutet, skriver Djurgården på hemsidan.

Nu anges i rekommendationen från Arenautredningen att klubben ska avvakta och under tiden bygga upp föreningens ekonomi och organisation och se

"Ambitionen finns kvar"

- Stockholmsarenan är vår hemmaplan från 2013 men det är viktigt att påpeka att det inte finns något permanent beslut i frågan,, Tommy Jacobson, ordförande för Djurgården Fotboll.

- Det är fortfarande vår ambition att spela på en egen arena i framtiden. I dagsläget finns inte resurserna för att driva projektet eller utrymme för att göra det här fel. Det kommer ta flera år innan detta går att genomföra och det är ett mycket tråkigt besked.

- Arenaprojekt på Storängsbotten beräknades totalt bli väsentligt dyrare än det förslag föreningen tidigare tagit fram för Östermalms IP. Eftersom området dessutom klassas som idrotts- och rekreationsområde skulle det inte heller gå att kommersialisera projektet på ett önskvärt sätt vilket i sin tur skulle minska möjligheten att skapa lönsamhet på arenan, säger Tom Davidson i arenautredningen.

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sportunder de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.