Klubbarna fick 20 miljoner i kompensation

Byggföretaget Peab har betalat ut 20 miljoner kronor att dela på för Djurgården och Hammarby. Skälet är att Stockholmsarenan är försenad och klubbarna kommer inte in på arenan förrän i juli 2013.
Tele-2 Arena vid Globenområdet tar allt mera form, men inte förrän i juli 2013 är hela skapelsen klar.


Peab är mån om en bra relation med de båda klubbarna och miljonutbetalningarna ska tjäna som en kompensation för den halvårslånga förseningen.

Nu är viljan god

I klubbarna är tacksamheten stor och nu talar båda om viljan att samarbeta och att det trots vissa praktiska problem ska situationen gå att lösa.

Stockholmsarenan, eller Tele2 Arena som den heter numera, beräknas bli klar i juli 2013 och det är drygt ett halvår senare än den ursprungliga planen.

Totalentreprenören Peab har tagit på sig ansvaret och meddelade tidigt att en viss kompensation kunde bli aktuell.

Kostar nära 3 miljarder

Beställare av Tele2-arena, som ska få både Djurgården och Hammarby som hemmalag, är SGA Fastigheter, som till 100 procent ägs av Stockholms stad

Kostnaden för hela projektet var beräknat till 2,7 miljarder kronor. Hur stora vitesklausuler som kan bli aktuella har inte har inte framkommit.

Tele2 Arena beräknades ursprungligen vara klar hösten 2012. Det flyttades sedermera fram till april 2013 och nu gäller juli 2013.

Oväntade och nya pengar

Men för Hammarby och Djurgården har det blivit en ekonomisk vinstlott, avslöjar Sport-Expressen. Peab har tagit kontakt med klubbarna för att diskutera en viss ersättning. Nu är en uppgörelse nådd och 20 miljoner kronor har betalats ut som kompensation.

- Vi hittade en lösning som vi tyckte var bra, säger Djurgårdens ord¬förande Tommy Jacobson.

- Pengarna har stabiliserat vår ekonomi och möjliggjort värvningar, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell.

Sekretessbelagd

Uppgörelsen är sekretessbelagd, och inga summor får nämnas, men enligt Sport-Expressen ska både Hammarby och Djurgården ha fått 10 miljoner kronor.

- Det stämmer, vi har fått pengar av Peab. Men jag kan inte gå in på några summor, säger Kent Hertzell och fortsätter:

- Jag vill också tillägga att Peab inte hade någon skyldighet till detta, men insåg att förseningen medförde problem och merkostnader för oss

Kunnat värva spelare

- Vi kom till en lösning som vi tyckte var bra för Djurgården. Det ställde till mycket praktiska problem, förseningen. Det hade vi en bra diskussion med Peab omkring och vi hittade en lösning som vi tyckte var bra, säger Tommy Jacobson.

Båda klubbarna har tack vare miljonerna kunnat investera i spelartrupperna.

Hammarby och Djurgården ska även ha fått 5 miljoner kronor vardera av Stockholms stad via Stockholm Globe Arena för att man valde att spela på Tele2 Arena.
  

Dan Persson

sön, 2012-08-26 21:53

1. Klart Peab måste betala. Det

Klart Peab måste betala. Det fungerar så här. DIF och HIF skriver på ett hyresavtal där datum för tillträde ingår. Det avtalet skrivs med Stockholm Globe Arenas AB, ett driftsbolag som hyr arenan av Stockholms stads bolag för globenfastigheterna. Det bolaget har avtalet om att bygga arenan med Peab och vara färdiga i tid. På juridiska heter det regressrätt. Nu väljer man att förenkla processen. Peab pyntar DIF och HIF direkt mot att de inte ställer krav på driftsbolaget AEG som då måste ställa krav på Stockholms stad som skall ställa krav på byggaren Peab. Den här dealen är sunt förnuft och förenkling som alla tjänar på. En logisk konsekvens av att PEABs betongleverantör inte levererade och något helt naturligt vid byggen av den här storleken. En händelse på nivån "har Påven lustig mössa" även den här modellen mössa totalt sett kostar Peab 300 miljoner. det tar de igen på den kommande fördyringen av Friends som spräckt budgeten igen.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2012-08-30 09:35

2. Solnas skattebetalare som betalar? Inte PEAB?

Naturligtvis betalar inte PEAB för att de vill. PEAB är enligt fastpriskontraktet för Stockholmsarenan tvungna att betala förseningsviten till Stockholms stads bolag (SGA). Stockholms stad har sedan utnyttjat denna möjlighet till att i förhandlingen sticka in att PEAB kan sponsra Djurgården och Hammarby. Detta är återigen i såväl föreningarnas som SGA:s intresse eftersom goda sportsliga resultat det första året på en ny arena är den enskilt viktigaste faktorn för att nyfikna besökare ska återvända. Som Dan Persson påpekar ovan, PEAB tar igen extrakostnaderna för Stockholmsarenan, inklusive sponsringen av Djurgården och Hammarby, i kontraktet att bygga Friends Arena på löpande räkning. Inte nog med att konstruktionen med löpande räkning gör att byggriskerna hamnar på Friends arenabolag. PEAB ingår med bl a Solna stad som delägare i bolaget som ska sköta kostnadskontrollen av Friends arena. I förlängningen riskerar därmed räkningen för PEAB:s generösa sponsring av Djurgården och Hammarby att hamna hos Solnas skattebetalare.

När Stjernfors Golfklubb drevs i konkurs av en privat aktör tog medlemmarna saken i egna händer. Ett år senare är banan iordningsställd, caféet bemannat och optimismen på topp. Klubbens nystart har finansierats med bland annat bidrag från Sparbankens ägarstiftelse.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.