Klubbarna fick 20 miljoner i kompensation

Byggföretaget Peab har betalat ut 20 miljoner kronor att dela på för Djurgården och Hammarby. Skälet är att Stockholmsarenan är försenad och klubbarna kommer inte in på arenan förrän i juli 2013.
Tele-2 Arena vid Globenområdet tar allt mera form, men inte förrän i juli 2013 är hela skapelsen klar.


Peab är mån om en bra relation med de båda klubbarna och miljonutbetalningarna ska tjäna som en kompensation för den halvårslånga förseningen.

Nu är viljan god

I klubbarna är tacksamheten stor och nu talar båda om viljan att samarbeta och att det trots vissa praktiska problem ska situationen gå att lösa.

Stockholmsarenan, eller Tele2 Arena som den heter numera, beräknas bli klar i juli 2013 och det är drygt ett halvår senare än den ursprungliga planen.

Totalentreprenören Peab har tagit på sig ansvaret och meddelade tidigt att en viss kompensation kunde bli aktuell.

Kostar nära 3 miljarder

Beställare av Tele2-arena, som ska få både Djurgården och Hammarby som hemmalag, är SGA Fastigheter, som till 100 procent ägs av Stockholms stad

Kostnaden för hela projektet var beräknat till 2,7 miljarder kronor. Hur stora vitesklausuler som kan bli aktuella har inte har inte framkommit.

Tele2 Arena beräknades ursprungligen vara klar hösten 2012. Det flyttades sedermera fram till april 2013 och nu gäller juli 2013.

Oväntade och nya pengar

Men för Hammarby och Djurgården har det blivit en ekonomisk vinstlott, avslöjar Sport-Expressen. Peab har tagit kontakt med klubbarna för att diskutera en viss ersättning. Nu är en uppgörelse nådd och 20 miljoner kronor har betalats ut som kompensation.

- Vi hittade en lösning som vi tyckte var bra, säger Djurgårdens ord¬förande Tommy Jacobson.

- Pengarna har stabiliserat vår ekonomi och möjliggjort värvningar, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell.

Sekretessbelagd

Uppgörelsen är sekretessbelagd, och inga summor får nämnas, men enligt Sport-Expressen ska både Hammarby och Djurgården ha fått 10 miljoner kronor.

- Det stämmer, vi har fått pengar av Peab. Men jag kan inte gå in på några summor, säger Kent Hertzell och fortsätter:

- Jag vill också tillägga att Peab inte hade någon skyldighet till detta, men insåg att förseningen medförde problem och merkostnader för oss

Kunnat värva spelare

- Vi kom till en lösning som vi tyckte var bra för Djurgården. Det ställde till mycket praktiska problem, förseningen. Det hade vi en bra diskussion med Peab omkring och vi hittade en lösning som vi tyckte var bra, säger Tommy Jacobson.

Båda klubbarna har tack vare miljonerna kunnat investera i spelartrupperna.

Hammarby och Djurgården ska även ha fått 5 miljoner kronor vardera av Stockholms stad via Stockholm Globe Arena för att man valde att spela på Tele2 Arena.
  

Dan Persson

sön, 2012-08-26 21:53

1. Klart Peab måste betala. Det

Klart Peab måste betala. Det fungerar så här. DIF och HIF skriver på ett hyresavtal där datum för tillträde ingår. Det avtalet skrivs med Stockholm Globe Arenas AB, ett driftsbolag som hyr arenan av Stockholms stads bolag för globenfastigheterna. Det bolaget har avtalet om att bygga arenan med Peab och vara färdiga i tid. På juridiska heter det regressrätt. Nu väljer man att förenkla processen. Peab pyntar DIF och HIF direkt mot att de inte ställer krav på driftsbolaget AEG som då måste ställa krav på Stockholms stad som skall ställa krav på byggaren Peab. Den här dealen är sunt förnuft och förenkling som alla tjänar på. En logisk konsekvens av att PEABs betongleverantör inte levererade och något helt naturligt vid byggen av den här storleken. En händelse på nivån "har Påven lustig mössa" även den här modellen mössa totalt sett kostar Peab 300 miljoner. det tar de igen på den kommande fördyringen av Friends som spräckt budgeten igen.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2012-08-30 09:35

2. Solnas skattebetalare som betalar? Inte PEAB?

Naturligtvis betalar inte PEAB för att de vill. PEAB är enligt fastpriskontraktet för Stockholmsarenan tvungna att betala förseningsviten till Stockholms stads bolag (SGA). Stockholms stad har sedan utnyttjat denna möjlighet till att i förhandlingen sticka in att PEAB kan sponsra Djurgården och Hammarby. Detta är återigen i såväl föreningarnas som SGA:s intresse eftersom goda sportsliga resultat det första året på en ny arena är den enskilt viktigaste faktorn för att nyfikna besökare ska återvända. Som Dan Persson påpekar ovan, PEAB tar igen extrakostnaderna för Stockholmsarenan, inklusive sponsringen av Djurgården och Hammarby, i kontraktet att bygga Friends Arena på löpande räkning. Inte nog med att konstruktionen med löpande räkning gör att byggriskerna hamnar på Friends arenabolag. PEAB ingår med bl a Solna stad som delägare i bolaget som ska sköta kostnadskontrollen av Friends arena. I förlängningen riskerar därmed räkningen för PEAB:s generösa sponsring av Djurgården och Hammarby att hamna hos Solnas skattebetalare.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.