Klubbarna fick 20 miljoner i kompensation

Byggföretaget Peab har betalat ut 20 miljoner kronor att dela på för Djurgården och Hammarby. Skälet är att Stockholmsarenan är försenad och klubbarna kommer inte in på arenan förrän i juli 2013.
Tele-2 Arena vid Globenområdet tar allt mera form, men inte förrän i juli 2013 är hela skapelsen klar.


Peab är mån om en bra relation med de båda klubbarna och miljonutbetalningarna ska tjäna som en kompensation för den halvårslånga förseningen.

Nu är viljan god

I klubbarna är tacksamheten stor och nu talar båda om viljan att samarbeta och att det trots vissa praktiska problem ska situationen gå att lösa.

Stockholmsarenan, eller Tele2 Arena som den heter numera, beräknas bli klar i juli 2013 och det är drygt ett halvår senare än den ursprungliga planen.

Totalentreprenören Peab har tagit på sig ansvaret och meddelade tidigt att en viss kompensation kunde bli aktuell.

Kostar nära 3 miljarder

Beställare av Tele2-arena, som ska få både Djurgården och Hammarby som hemmalag, är SGA Fastigheter, som till 100 procent ägs av Stockholms stad

Kostnaden för hela projektet var beräknat till 2,7 miljarder kronor. Hur stora vitesklausuler som kan bli aktuella har inte har inte framkommit.

Tele2 Arena beräknades ursprungligen vara klar hösten 2012. Det flyttades sedermera fram till april 2013 och nu gäller juli 2013.

Oväntade och nya pengar

Men för Hammarby och Djurgården har det blivit en ekonomisk vinstlott, avslöjar Sport-Expressen. Peab har tagit kontakt med klubbarna för att diskutera en viss ersättning. Nu är en uppgörelse nådd och 20 miljoner kronor har betalats ut som kompensation.

- Vi hittade en lösning som vi tyckte var bra, säger Djurgårdens ord¬förande Tommy Jacobson.

- Pengarna har stabiliserat vår ekonomi och möjliggjort värvningar, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell.

Sekretessbelagd

Uppgörelsen är sekretessbelagd, och inga summor får nämnas, men enligt Sport-Expressen ska både Hammarby och Djurgården ha fått 10 miljoner kronor.

- Det stämmer, vi har fått pengar av Peab. Men jag kan inte gå in på några summor, säger Kent Hertzell och fortsätter:

- Jag vill också tillägga att Peab inte hade någon skyldighet till detta, men insåg att förseningen medförde problem och merkostnader för oss

Kunnat värva spelare

- Vi kom till en lösning som vi tyckte var bra för Djurgården. Det ställde till mycket praktiska problem, förseningen. Det hade vi en bra diskussion med Peab omkring och vi hittade en lösning som vi tyckte var bra, säger Tommy Jacobson.

Båda klubbarna har tack vare miljonerna kunnat investera i spelartrupperna.

Hammarby och Djurgården ska även ha fått 5 miljoner kronor vardera av Stockholms stad via Stockholm Globe Arena för att man valde att spela på Tele2 Arena.
  

Dan Persson

sön, 2012-08-26 20:53

1. Klart Peab måste betala. Det

Klart Peab måste betala. Det fungerar så här. DIF och HIF skriver på ett hyresavtal där datum för tillträde ingår. Det avtalet skrivs med Stockholm Globe Arenas AB, ett driftsbolag som hyr arenan av Stockholms stads bolag för globenfastigheterna. Det bolaget har avtalet om att bygga arenan med Peab och vara färdiga i tid. På juridiska heter det regressrätt. Nu väljer man att förenkla processen. Peab pyntar DIF och HIF direkt mot att de inte ställer krav på driftsbolaget AEG som då måste ställa krav på Stockholms stad som skall ställa krav på byggaren Peab. Den här dealen är sunt förnuft och förenkling som alla tjänar på. En logisk konsekvens av att PEABs betongleverantör inte levererade och något helt naturligt vid byggen av den här storleken. En händelse på nivån "har Påven lustig mössa" även den här modellen mössa totalt sett kostar Peab 300 miljoner. det tar de igen på den kommande fördyringen av Friends som spräckt budgeten igen.

Claes Hansen (inte verifierad)

tors, 2012-08-30 08:35

2. Solnas skattebetalare som betalar? Inte PEAB?

Naturligtvis betalar inte PEAB för att de vill. PEAB är enligt fastpriskontraktet för Stockholmsarenan tvungna att betala förseningsviten till Stockholms stads bolag (SGA). Stockholms stad har sedan utnyttjat denna möjlighet till att i förhandlingen sticka in att PEAB kan sponsra Djurgården och Hammarby. Detta är återigen i såväl föreningarnas som SGA:s intresse eftersom goda sportsliga resultat det första året på en ny arena är den enskilt viktigaste faktorn för att nyfikna besökare ska återvända. Som Dan Persson påpekar ovan, PEAB tar igen extrakostnaderna för Stockholmsarenan, inklusive sponsringen av Djurgården och Hammarby, i kontraktet att bygga Friends Arena på löpande räkning. Inte nog med att konstruktionen med löpande räkning gör att byggriskerna hamnar på Friends arenabolag. PEAB ingår med bl a Solna stad som delägare i bolaget som ska sköta kostnadskontrollen av Friends arena. I förlängningen riskerar därmed räkningen för PEAB:s generösa sponsring av Djurgården och Hammarby att hamna hos Solnas skattebetalare.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.