Arenakraven förstör glädjen

Skulle hela kravlistan åtgärdas slutar utgifterna på nära 9 miljoner kronor. Glädje har utbytts till tvivel och även vrede.
Mallbackens hemsida har haft en kontinuerlig rapportering om tjejerna i A-laget och deras framgångar. I helgen säkrades så det allsvenska avancemanget.

 

Det otroliga har hänt. Lilla Mallbacken, mitt i mellan Hagfors och Sunne i de värmländska skogarna, har nått allsvenskan för damer. 

Mitt i naturen och till ackompanjemang av fågelsång säkrade de värmländska tjejerna hemma på Strandvallen avancemanget till högsta serien. Eller återkomsten, ska sägas, för här finns en stark tradition.

Ett nytt Ängelholm

619 åskådare fanns på plats och gladdes med tjejerna och föreningen som med små medel och stora ansträngningar har lyckats med något som kan liknas vid en bragd.

Här är klubben där hemsidan meddelar att kansliet är stängt på grund av älgjakt!

Oavsett, nästa år ska det bli allsvensk fotboll i Fryksdalen.

Men ni känner till Ängelholms trassliga ekonomi. De tvingades spela hemmamatcher i Helsingborg efter fotbollsförbundets reglemente och det blev mycket dyrbart. 

Nu kan Mallbacken drabbas på samma sätt.

1,4 miljoner in räcker inte

Förvisso, med uppflyttningen kommer dagens 200 000 kronor i elitbidrag att höjas till 1,4 miljoner kronor, som gäller alla i allsvenskan, där Tyresö har utgått och Mallbacken och Hammarby ersätter.

Men vad är 1,4 miljoner värt när det kommer krav som innebär mångdubbelt större utgifter.

- Det är vår största utmaning, säger klubbens ordförande Sven Eriksson som känner till förbundets arenakrav.

- Och 2017, 2018 ska allt helst vara genomfört, suckar Eriksson i en intervju med Värmlands Folkblad.

Eldjsälen tvekar

Sven Eriksson ville avgå som ordförande för ett år sedan men var solidarisk och ställde upp igen. Men nu inser han att det blir ett tufft för föreningen.

- Ja, framför allt med tanke på allt arbete som kommer krävas. Det kommer ta mycket tid, det har jag märkt redan.

Svenska Fotbollförbundet ställer en mängd hårda krav. Listan över åtgärder är utförlig och kräver mycket av alla klubbar och kommuner.

Minst 5 miljoner

Mallbacken har redan startat arbetet för att få elljus och två nya omklädningsrum.

Där ska det också finnas dopingrum med toalett, ledarrum till bortalag, två domarrum och ett rum till matchdelegaten. Åtgärdslistan innehåller också värmeslingor i planen och sittplatsläktare under tak med plats för minst 800 åskådare.

- Men jag sätter inte klubben i ekonomiska svårigheter för det, det gör jag inte. Läktare och så får vi ta pö om pö, säger Eriksson till tidningen.

De första investeringarna beräknas uppgå till nära 5 miljoner kronor.

Alla opponerar sig

Diskussioner pågår om damallsvenskan ska starta tidigare nästa år. Kanske i mars. Och då kan Mallbacken tvingas åka till Örebro där närmaste godkända arena finns. Den i Sunne uppfyller inte alla villkor.

Problemen är likartade i Ängelholm och bidragit till att ekonomin har urholkats.

Förbundsordförande Karl-Erik Nilsson har besökt Ängelholm och mött inte bara politiker och topptjänstemän från Ängelholm utan också från sju andra kommuner.

Alla opponerar sig mot de nya arenakraven som gäller från 2014.

- Den kommunala plånboken har en viss storlek och det måste man ha förståelse för. Man har kommit olika långt i processerna kring arenorna. Därför har vi inrättat en speciell beredningsgrupp som ska hantera de här ärendena. Vi ska se på varje fall enskilt och ha en dialog, berättade Karl-Erik Nilsson.

Klubbarna själva som begär

Karl-Erik Nilsson tycker också:

- Investeringarna måste respektive anläggningsägare eller fastighetsägare stå för. De gör investeringen, sen har man hyresgäster som får betala hyra.

Karl-Erik Nilsson betonade att det inte är förbundet som har tvingat fram arenavillkoren.

- Det är förbundets alla 3 209 medlemmar (föreningar och distrikt) som tagit fram kraven för arenorna och sagt att de anser att det här är viktigt för idrottens utveckling. Mitt uppdrag är att verkställa medlemmarnas beslut. 

SKL i protest

Även SKL har agerat i frågan och undertecknat ett protestbrev där det betonas:

”Formella krav på arenorna måste anpassas till kommunernas behov. Vi har en olycklig situation där idrottsrörelsen ställer dyra och onödiga krav”.

SKL tog också fram några exempel:

”Det finns ingen anledning att kräva att arenorna i herrarnas näst högsta serie ska ha pressrum med minst 50 sittplatser, när flera klubbar inte har fler än fem, sex journalister som bevakar deras matcher. Inte heller finns det skäl att kräva att pressläktaren ska ha minst 25 platser med bord.

Självklart är flera av de standarder, som Svenska Fotbollförbundet vill ha, rimliga och självklart ska anläggningarna hålla så pass bra kvalitet att de ger utövare och supportrar en bra upplevelse. Men arenakraven måste bli bättre anpassade till kommunernas behov. I de fall där kraven inte kan uppfyllas vill Svenska Fotbollförbundet ha löften om framtida politiska beslut för att klubbar och arenaägare ska kunna få dispens till spel kommande säsong.

Det är både uppseendeväckande och orimligt. Ingen ska föregå den politiska beslutsprocessen”.

Protestbrevet avslutades med:

”Svenska Fotbollförbundets långtgående krav drabbar inte heller bara arenaägare inom fotbollen. Kraven har också blivit normerande för andra idrottsförbund som tar dessa till utgångspunkt för sina idrotter. Ett aktuellt exempel är att förbundet för amerikansk fotboll nu i princip har kopierat Damallsvenskans krav, trots att intresset för den amerikanska fotbollen är långt ifrån lika stort.

Situationen är olycklig och kan skada allmänhetens tilltro till idrottsrörelsen”.

Johan (inte verifierad)

tis, 2014-10-07 11:50

1. Otroligt att en relativ

Otroligt att en relativ gärdsgårdsserie kan hitta på krav som innefattar mer än en gräsplan med de rätta måtten samt en läktare på ena långsidan. Finns det inga pengar involverade kan man inte ställa krav som innefattar ekonomiska satsningar. Fullständigt orimligt.

Adam Blomgren (inte verifierad)

tis, 2014-10-07 14:59

2. Arenakraven

Skärp er nu SvFF. Det här är svensk fotboll och inte jävla Premier League. Varför ska krav standardiseras över huvud taget? Låt varje klubb gå sin egen väg och lita på att styrelserna där vet bättre vad som är bäst för just deras klubb.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.