Älvkarleby först av alla

En gammal rink kan bli framtidens arena. Inbjudande tack vare en tjock härlig och målad gummimatta. Synnerligen lämplig för spontanidrott, integration och flexibilitet.
Från traditionella lagsporter som fotboll, handboll, basket och innebandy kommer rinken i Älvkarleby att användas för inlinehockey, roller derby, skateboard och BMX.

 

Det finns många positiva faktorer över den arena som Johan Lilja från Örebro råkade bokstavligt trilla över.

- Jag pysslar med inlinehockey och via några kompisar fick jag tips om att det fanns en mycket speciellt matta från Tjeckien. 

Älvkarleby först

Det visade sig vara ett multifunktionsgolv, perfekt för inlinehockey, men även för en rad andra idrotter.

Älvkarleby, utav alla platser, blir först i Sverige.

- Vi hade kollat upp lite olika leverantörer och fått in offerter. Men när vi fick Johan Liljas förslag fanns det inte längre några alternativ, berättar Markus Oksanen i Älvkarleby IK.

Klubben valde en totalentreprenad med projektering, design, installation, frakt, linjemålning med mera.

- I vår uppsättning har vi gjort anpassningar för ett antal olika sporter, där det största jobbet var att måla ut en Roller Derby bana.  Totalt gick det hela på 600 000 kr. 

Kan välja pris

Det finns billigare lösningar, från 400 00 för de 1800 kvm (60x30 meter) och mattan består av ett blocksystem om 80x120 cm. 

- En klubb kan med sina medlemmar montera golvet, faktiskt, påpekar Johan Lilja som är förväntansfull och tror att intresset kommer att öka betydligt.

I Älvkarleby krävdes markarbete och asfaltering vilket innebar att totalkostnaden ökade, men projektet har blivit möjligt tack vare statliga bidrag och stöd från lokala företag.

- Projektet går under namnet ”Framtidens Idrottsplats”. Målet är att skapa förutsättningar för att alla ska kunna få en aktivare, hälsosammare och roligare fritid, säger Markus Oksanen.

Grundtanken är att skapa en aktivitetsyta där alla, ung som gammal, ska kunna aktivera sig fysiskt. Utöver traditionella lagsporter som fotboll, handboll, basket och innebandy kommer rinken att användas för inlinehockey, roller derby, skateboard och BMX.

- Vi vill även aktivera de barn och ungdomar som vanligtvis inte idrottar och som kanske inte lockas av de traditionella bollsporterna. Och med flyttbara ramper och hinder skapar vi möjlighet även för sporter utan boll, menar Markus Oksanen.

Allt började med cykelhopp

Och allt började med en bana med cykelhopp...

- Egentligen skulle vi spela beachvolleyboll. Vi satt och väntade på en kompis och började rita en modell i sanden med ett cykelhopp. Vi åkte till den gamla idrottsplatsen och insåg att vår idé var fullt genomförbar.

Men pengar var en väsentlig del av alla tankar. Markus Oksanen och hans vänner började därför kolla runt efter statliga bidrag.

- Från kommunen fick vi 10 000 i ungdomsprojektpeng. Sen kom 10 000 till i ett liknande bidrag.

Initiativtagarna sökte vidare efter finansiell hjälp och hittade så småningom Arvsfondens anläggningsstöd. Den vägen fördelas projekt- eller lokalstöd till ideella organisationer, som vill pröva nyskapande idéer som utvecklar verksamheter för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. 

1,2 miljoner från Arvsfonden

Arvsfonden tilldelade entusiasterna inte mindre än 1,2 miljoner kronor och en större idé tog fart.

- Vi kunde höja nivån på projektet från en liten ”bike park” till något mycket större, säger Oksanen.

Lokala företag började ansluta sig till projektet och sponsrade bland annat med arbetskraft och maskiner till bygget. Från Landstinget i Uppsala län fick gruppen även 85 000 kronor i bidrag till material, målburar, bollar, nät, basketkorg mm.

- Ju mer pengar, desto lättare blev det att få in ytterligare finansiärer. Bidragsgivarna har ofta kravet att man ska kunna visa upp en viss summa för att de ska gå med, berättar Oksanen.

Allmänhetens reaktioner på projektet har överlag varit positiva. Den enda negativa kritiken har vart frågetecken kring varför man inte bygger något tak över rinken.

- Ett tak skulle kosta oss ett par miljoner plus att man tappar den här öppna härliga utomhuskänslan.

Rinken är unik på många sätt och vis. Bland annat är det Sveriges enda fullstora utomhusbana med riktigt inlinehockey-golv.

Spolas upp vintertid

Anläggningen ska även kunna användas under vinterhalvåret.

- Då spolar vi för att få is på rinken. Den kommer kunna användas i princip året om.

Multisportrinken i Älvkarleby byggdes färdigt under sommaren. Idéerna för mera spontanidrott är dock inte slut. Nästa mål är att bygga kommunens första konstgräsplan, intill rinken. 

- Vi har fått 500 000 kronor från Idrottslyftet. Utöver det även 200 000 kronor från Svenska Fotbollsförbundets anläggningsfond.

Bidragen räcker till en 7-mannaplan. Markus Oksanen och hans klubb Älvkarleby IK siktar dock på en 9-mannaplan med hjälp av ytterligare bidrag från privatpersoner och lokala företag.

- Vi försöker sälja andelar i konstgräsmattan, totalt 1 000 andelar för 333 kr/st. Vi har sålt närmare 200 i dagsläget.

Spontanidrott

- Vi vill helt enkelt få människor, främst barn och ungdomar att röra på sig mer. Med den här variationen av idrotter kan vi erbjuda många möjligheter.

En invigning av anläggningen får vänta eftersom byggandet fortsätter.

- Multisportrinken har börjat användas och intresset är jättestort. Den formella invigningen sker först när vi fått ihop allt med konstgräsplanen.

Även om rinken kommer att kunna bokas och användas till evenemang av olika slag så är grundtanken med projektet att uppmuntra barn- och ungdomar till spontanidrottande, fastslår Markus Oksanen.

Projektet är onekligen unikt och har många positva inslag.

- Jag hoppas att andra kommer att ta efter då det finns bidrag att hämta, så länge man är nytänkande.

Henrik Fagerstedt 

Fakta

Markus Oksanen och hans klubb Älvkarleby IK bygger Sveriges första multiarena i en gammal rink.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.