Splittrade åsikter om Heden

Striden om Heden i Göteborg tar nu fart. Stadsarkitekt Björn Siesjös förslag till stora förändringar har retat upp idrottens anhängare som nu mobiliserar och på måndagen kom deras eget förslag. Frågan berör många och det finns en klar splittring.
Här är förslaget från stadsarkitektkontoret. Med bebyggelse närmast Avenyn och till och med ett cirkustält.

 

Det finns ingen annan stad i Sverige som har en så stor och öppen yta där det är möjligt att anordna evenemang av skilda slag.

Arkitekten står på sig

Här samlas tiotusentals människor varje sommar för i synnerhet Gothia Cup men också Partille Cup, ungdomsturneringar för fotboll respektive handboll. Hit lockas många bara för att ta del av utbudet från allt som sker runt matcher och allt skådespel, blott en utspark från Avenyn.

”Rör inte vårt Heden”, är budskapet från åtskiliga.

Det har inte avskräckt stadsarkitekten Björn Siesjö. Han vill göra förändringar eller förbättringar som han uttrycker det. Han vet att motståndarna är många och inflytelserika, men det bryr han sig uppenbarligen inte om.

Nu står två förslag mot varandra.

Blev rejält arg

Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson är rejält arg:

- Det blir ingen Gothia Cup i Göteborg i framtiden med ett sådant Heden, säger han och syftar på det nya förslaget til utformning.

- Jag är besviken över att den öppna dialogen politikerna pratat om inte har fungerat. Jag har inte hört något på säkert ett år och nu kommer det bara ett förslag. Detta är en fullständig överraskning, säger han.

Åsikten om att fotbollsplanerna ändå finns kvar bemöter han så här:

- Så resonerar bara den som aldrig har varit på Heden under cupveckan. Det handlar inte om fyra fotbollsplaner utan om den unika miljö Heden är. Tar man bort den unikheten tar man bort fundamenten till varför Göteborg har världens största ungdomsturnering. 

- Det är inte aktuellt att spela fotboll på bakgården till ett 30 våningar högt höghus. Jag känner djup besvikelse.

"Lika mycket yta"

Från stadsbyggnadskontoret blir svaret:

”Förslaget innebär att det kommer att finnas lika mycket yta för bollsport och annat idrott som i dag, men det blir ungefär 15 procent mer yta för andra aktiviteter och evenemang”.

Heden uppskattas av många men när det nu blir aktuellt med förändringar splittras göteborgarna inför vad som ska hände med det stora området som en gång benämndes Exercisheden, men sedan militärerna lämnade området blev platsen för både spontana aktivititer och tävlingsidrott, men främst fotboll.

Och så ska det förbli, anser vissa, medan andra tycker att det är dags att förnya och pekar på det faktum att vissa perioder står området outnyttjat och det både borde och måste gå att utnyttja bättre.

Inriktningen är nu att ta fram en detaljplan för Heden. Det är då det bränner till. Hur ska det se ut i framtiden?

Här är deras lansering

Stadsbyggnadskontoret lanserar:

• Lika mycket yta för idrott som i dag. 

• Parkeringarna flyttas under jord med 1 500-2 500 platser. 

• Nya bebyggelse på Hedens östra och norra del, med bostäder, badhus, konsthall, biblioteket, idrottsmuseum eller sporthall.

• Och faktiskt, ett cirkustält!

Stadsarkitekt Björn Siesjö är rustad inför kritiken och har i ett uttalande hävdat:

- Om man inte tål att spela fotboll i närheten av skyskrapor, då kan vårt förslag vara ett problem. Viktigt för oss har varit dialog, men det är ju klart, man måste ju vilja lyssna också.

Björn Siesjö har ett mål om 500 bostäder på 100 000 kvadratmeter och att byggnationen ska inledas 2021.

Opinionsgruppens svar

I mars 2015 bildades opinionsgruppen Göteborgarnas Heden och presenterade på måndagens sitt alterntiva förslag till ett framtida Heden.

”Det är ju självklart att vi ska bygga på Heden. Vi ska bygga gemenskap. Vi ska bygga bort utanförskap. Vi ska bygga en socialt och miljömässigt hållbar stad. Men vi ska inte bygga bostäder, butiker och kontor på Heden i en sådan omfattning att de förstör platsens unika möjligheter”, slås fast i ett öppet brev.

”Heden är inte Gothia Cups Heden, inte Partille Cups Heden, inte Korpens Heden, inte Göteborgs Fotbollförbunds Heden, inte Idrottsmuseets Heden. Vi är alla Hedens gäster och brukare – och vi vill fortsätta att vara det. Vi vill alla se ett utvecklat, bättre, grönare, mer händelserikt och spännande Heden”. 

Som ett Central Park

Gruppen ser Heden som Göteborgs motsvarighet till Central Park:

• Nordvästra Hörnet blir ett torg för konserter, andra event kompletterat med omklädningsutrymmen med åskådarplatser. 

• Paviljonger kantar Södra vägen och här uppförs också Idrottsmuseet och Hall Of Fame. 

• Nya ytor för en rad aktiviteter och likaså vattendammar, skridskobanan etc

• Nya Heden ska ha caféer öppna året runt. 

En hög byggnad

På skissen finns en hög och arkitektoniskt djärv byggnad. Fasaden mot Heden är tänkt att bli en enda stor annonsyta för alla Göteborgs aktiviter och event. Byggnaden ser närmast ut som höghus för att inte säga skyskrapa, möjlig att innehålla allt vad bostäder, kontor och andra utrymmen som stadsarkitekten har spridit på ett antal byggnader... 

Och gruppen stannar inte vid det, en gång- och cykelbro skär rakt igenom området, från Avenyn mot Ullevi-området.

Bilarna? De ska ”stå tryggt parkerade i markplan i skuggorna under träden utmed Sten Sturegatan och Engelbrektsgatan”, som det uttrycks i det öppna brevet.

Kampen mellan de olika företrädarna har bara börjat.

Thomas Ejderhov

Opininonsgruppens förslag till ett framtida Heden. Notera den höga byggnaden och dessutom bron mellan gräsplanerna.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.