Golf överlevde i glesbygden

Golfen lever i glesbygd – i Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen, en av landets mest utsatta kommuner vägrar ett 20-medlemmar i Stjernfors GK att se sin klubb gå under.

När ett antal av medlemmarna såg sin bana växa igen reagerade de med kraft och inledde en räddningsaktion. För ett 15-talet år sedan fanns här runt 800 medlemmar. I takt med att banan får sitt ursprungliga väntas många återkomma Ett gäng av entusiasterna jobbar hårt för att återställa anläggningen i Ljusnarsbergs kommun

 

 

 

 

Arbetet med banan startade redan 1973 och banan stod klar för spel 1974.

När golfklubbens driftbolag fick ekonomiska problem 2013 övertogs lån på maskinpark och arrendearvode, totalt 460 000 kronor av västkust-baserade JH Group AB. Planerna var storslagna, men JH Group saknade kunskaper för att driva en golfanläggning, banan missköttes och 2017 försattes  JH Group AB, och företagets all verksamhet i konkurs.

Banan växte igen

När banan låg för fäfot, när gräset växt högt på fairway, när greener blivit ospelbara, togs intiativ till en räddningsaktion. Till ordförande valdes åter Bengt Lindberg, den pådrivande kraften redan 1974 då banan anlades på Stjernfors Gårds marker vid klassiskt vackra sjön Ljusnaren.

-Nu börjar vi om på nytt. Under det här året har banan växt igen, men i kommunen och bland tidigare medlemmar finns ett stort intresse av att banan åter kan öppnas. Nu söker vi på nytt medlemskap i Svenska Golfförbundet,  det blir andra gången, konstaterar Bengt Lindberg, i dag 75 år.

Han är en av landets cirka 650 000 ideella ledare, som oavlönad utgör ryggraden i svenskt idrottsliv. När JH Group AB försattes i konkurs tvekade aldrig Bengt att åter fatta ordförande-klubban.

En ”Stjernfors-anda”

-Du förstår, här har alltid funnits en ”Stjernfors-anda”. För oss i glesbygden är all föreningsverksamhet viktig, och jag är övertygad om golfbanan har en viktig social funktion att fylla, en mötesplats helt enkelt, säger Bengt Lindberg.

-Efter Lanna Lodge i Örebro är Stjernfors GK den äldsta banan i Örebro-distriktet. För 15-talet år sedan hade vi cirka 800 medlemmar, jag tror många vill komma tillbaka när banan blir i sitt tidigare skick, menar Bengt Lindberg.

 Bakom JH Group AB döljer sig fastighetsägare  Jim Hoppe, 58 år, i huvudsak verksam i väst-Sverige. När Migrationsverket under 2015 var i desperat behov av asylboenden köpte JH Group upp en rad fastigheter i Ljusnarsbergs kommun. Avtal tecknades och Jim Hoppe gick in som ägare till flera fastigheter och näringsanläggningar i kommunen.  Han löste även golfklubbens arrende – och hyresskuld på 460 000 kr till ägaren av Stjernfors Gård och var hastigt en del av golf-Sverige.

När Migrationsverkets inte längre behövde JH Group AB:s tjänster stod fordringsägare i kö och kronofogden knackade på. Skuldberget, fördelat på sex olika bolag uppgår i dag, enligt Kronofogdemyndigheten till 3 437 051 kronor, fördelat på 11 enskilda ärenden, privatpersoner, företag och banker samt 6 allmänna, det vill säga skatter och inkassoärenden. JH Group har å sin sida gjort en polisanmälan om skadegörelse och förstörelse på egendom.

Komplicerat

Konkursförvaltare är advokat Robert Asplund, Lindahls advokatbyrå i Örebro.

-Den totala skulden är sannolikt högre, det är ett komplicerat ärende där belopp slussats mellan de olika bolagen.  Vad gäller golfbanan är den avslutad för min del,  meddelar Robert Asplund.

Idrottens affärer har utan framgång sökt Jim Hoppe.

 Nu finns ett nytt avtal med markägaren på plats, och under hösten har arbetet påbörjats för att ha en spelduglig bana till våren 2019. En absolut majoritet av  landets idrottledare/funktionärer jobbar utan lön, om de ersattes i nivå med en fritidsledarlön uppgår beloppet, enligt Riksidrottsförbundets beräkningar till 20 miljarder kronor årligen. 

Ljusnarsbergs kommun, med Kopparberg som huvudort, har knappt 5 000 invånare, och har under senare år omnämnts i riksmedia främst för det stora antalet flyktningar som passerat genom kommunen. Enligt Migrationsverkets statistik tog kommunen rekordåret 2015 emot 135 asylsökande per 1000 invånare att jämföras med rikssnittet 11 sökanden per kommun i hela Sverige.

Kommunen vill bidra

Bland landets 290 kommuner har tidningen Fokus rankat Ljusnarsbergs kommun på bottenplats vad gäller livskvalité. I andra mätningar, exempelvis skolresultaten, hör kommunen till de svagaste.

Kommunalrådet, Eva Lena Johansson, (s), är van vid motgångar och svarta rubriker, hon ser golfklubbens nystart som en viktig händelse och hon är beredd att bistå på olika sätt.

-Jag ser fram emot att diskutera med Bengt Lindberg hur kommunen kan medverka. Vad gäller driften finns olika bidragslösningar som vi kan titta på. För bygden är klubben viktig, jag håller helt med Bengt Lindberg om att klubben har en roll att spela, poängterar Eva Lena Johansson.

 Åren 1990-1991 var  Joakim Sabel. i dag 56 år, klubbens pro/tränare. Ännu en entreprenör i golf-Sverige, men som har lyckats betydligt  bättre än Jim Hoppe. Efter flera uppmärksammade projekt, bland annat Brollsta, Kungsängen, TopTee, m fl. ägnar Sabel i dag sin tid åt  Sparrens GK, tidigare Lisinge, norr om Stockholm. Tidigare konkursmässig men med Sabel som motor har en stor”make over” ägt  rum. Namnbytet har sin förklaring i sjön Sparren som ligger vid banan.

Miljardsatsning i Västervik

Han har också ett 49 procentig aktieinnehav i Västervik Golf Resort AB, en storsatsning på ostkusten med kompisen Peter Billberg. En miljardsatsning med upp till 700 lägenheter, hyres och bostadsrätter, par – och energihus och fristående villor som ska inrama banan. De flesta med havsutsikt. Kommunens bostadsbolag har redan köpt in sig, och stora husbyggare, som Myresjö-hus, har bokat tomter.

-Nyligen intervjuades jag av en tysk golftidning. Reportern var eld och lågor över projektet i Västervik, Kan även bli perfekt för tyska spelare menade han, berättar Joakim Sabel. 

"Lärde mig bytesekonomi"

Visst minns han de första lektionerna han gav på driving rangen på den lilla banan i Bergslagen, nio vackert utlagda hål med en kanal mellan sjön Ljusnaren och Rälsälven som strategiskt  vattenhinder.

--Det  var där jag lärde mig vad bytesekonomi innebär. När jag hade ett ärende  inne i Kopparberg, tanka bilen eller handla, möttes jag av  ”du, jag tar en golflektion i stället”.  Det finns alltid en framtid för golfklubbar, det viktiga är att få med barnen och få mammorna intresserade, betonar Joakim Sabel med adress till  sin gamla klubb.

Två sidor av golfvärlden, det småskaliga och en industri som omsätter miljarder över hela världen, förenade av glädjen att klappa till och träffa en golfboll.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.