Politikerna överens - vi ska satsa!

Nu är det klubbat och klart. Karlstad satsar 510 miljoner kronor på nya arenor. De värmländska politikerna är överens och har tagit varandra i hand - kommunen är i starkt behov av nya moderna hallar. Det behövs en allmän uppdatering. Satsning är av det formatet att det överträffar det mesta bland kommuner i Sverige. 

Här på Sannafältet får Karlstad en ny arena för bl a friidrott. På området ska det också uppföras en inomhusarena och en konstgräsplan.

En ny inomhusarena och en utomhusarena samt en konstgräsplan ska uppföras på Sannafältet. Därutöver blir det en överbyggnad på Tingvalla isstadion. 

En strategisk plan

Kommunstyrelsen har tagit fram strategisk plan och en budget för 2020–2022 för Karlstads kommun och där prioriteras barnen. Det råder en total politisk enighet om satsningen.  

Idrottsföreningarnas verksamhet har stor betydelse för folkhälsan har politikerna fastslagit och de har i konsekvensens namn insett att Karlstad har behov av nya idrottsarenor för att skapa goda möjligheter för fler idrotter att utövas på både bredd- och elitnivå.

Moderaterna, centern, liberalerna, kristdemokraterna, miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet står alla bakom beslutet att förstärka kommunens utbud. Ingen ifrågasätter satsningen på en halv miljard.

Det innebär att det på Sannafältet kommer byggas en inomhus- och en utomhusarena och en konstgräsplan. Där kommer det också skapas en ingångsportal till I2-skogen.

Anläggningarna kan användas för bland annat friidrott, fotboll och amerikansk fotboll.  Det ska också byggas tak över Tingvalla isstadion för konståkning, bandy, ishockey och annan skridskoverksamhet.

Satsningarna vänder sig även till allmänheten eftersom det ska bli goda möjligheter att motionera i och i anslutning till arenorna. 

Finansieringen bygger på att Karlstads kommun tar ett stort ansvar för investering- och driftsekonomin. Men för att projekten ska kunna genomföras krävs ekonomisk samverkan med berörda föreningar och deras samarbetspartners. 

Det formella beslutet ska klubbas vid kommunfullmäktiges budgetsammanträde i den 19 juni. Sedan väntar en omfattande planerings- och projekteringsprocess. Målsättningen är att byggnationerna ska påbörjas under år 2020.

Total uppslutning

- Nu händer det som vi har jobbat för så länge. Jag är stolt över att vi har nått en så bred politisk enighet för de här viktiga investeringarna som kommer att gynna Karlstadsborna och Karlstad som evenemangs- och idrottsstad, säger Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande (M).

- Det här är en satsning på vinter- och sommaridrotter, män och kvinnor, ungdomar, motionärer och elit. Det här kommer gynna idrotten, folkhälsan och besöksnäringen och stärker Karlstads attraktionskraft, säger Linda Larsson, vice ordförande i kommunstyrelsen (S).

- Fantastiskt. Det här är otroligt bra för IF Göta och kommer ge oss fina förutsättningar att utveckla vår idrott, men det är också ett historiskt beslut som kommer gynna hela staden, säger John Weslin, ordförande i IF Göta.

- Ett mycket glädjande besked. Den breda politiska överenskommelsen ger stabilitet och nu kan vi föreningar jobba tillsammans med kommunen och med varandra för att skapa kreativa synergieffekter, säger Stefan Larsson, VD för Färjestad BK.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.