Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Fotbollens stora match - vid sidan av arenan

Svenska Fotbollsförbundet med Lars-Åke Lagrell mot SEF, dvs elitföreningen är den enda intressanta fotbollsmatchen det här decenniet. Den skall bli underbar att följa.

Nyheten är alltså att SEF, Föreningen för Svensk Elitfotboll som består av lagen i Allsvenskan och superettan har bildat en förening för ett antal år sedan och nu insett att föreningsnamnet inte har någon korrelation med medlemmarnas verksamhet. Det vill man göra något åt. Då blir Svenska fotbollsförbundet sur för SvFF anser att man äger fotbollen och möjliga intäkter. Det här blir kul.

Ett decennium med strid

En sosseinfluerad folkrörelse mot den borgerliga kommersiella elitfotbollen. Här är det ideologi, makt och pengar det handlar om. Ingredienser som säkerställer att människans sämsta sidor kommer fram. Det är inga 90 minuter utan minst ett decennium av strid vi har framför oss.

Grundkonflikten är enkel att definiera. SvFF vill ha alla pengar och fördela dem utifrån en idé om folkrörelse och bredd. SEF vill ha alla pengar och använda dem för att höja kvaliteten och därmed intresset.

Status är som följer - Allsvenskan är en av Europas sämsta ligor, publiken minskar löpande, huliganproblemet skrämmer bort sponsorer. Lördagens superettanmatch mellan Norrköping och Ängelholm med några få tappra på läktarna visade krisen i all sin tydlighet.

Alla med prostatainflammation

Något måste alltså göras. Det kan var och en som satt på en läktare och fick prostatainflammation den 13 mars lista ut och TV-rättsavtalet ligger hos förbundet och inte hos elitklubbarna.

Det krävs ett långsiktigt strategiskt arbete för att både ta sig till 10-15 plats bland Europas ligor, att bli bästa liga alla kategorier i Norden kan man glömma. Att dubbla publikmängden och dubbla de totala intäkterna är ett realistiskt mål för allsvenskan (jag har räknat) men då måste man sno pengar som idag hamnar hos SvFF.

SEF som omfattar både Allsvenskan och Superettan och drivs som en förening vill ta ett eget grepp och göra fotbollen mer framgångsrik. Det förutsätter dels makt och dels pengar. I det här fallet betyder det att SvFF får mindre makt och mindre pengar. SvFF och Lagrell är inte direkt kända för att vilja bli av med makt och pengar.

SEF måste bilda bolag

Det första SEF måste göra är att bestämma driftsformen. Förening är ingen bra form för att kommersiellt utveckla fotbollen. Det måste bli ett bolag som får muskler.

Nästa stora fråga är om SEF kan agera med både superettan och Allsvenskan. Det är två olika produkter och det finns självfallet väsentligt större värde i Allsvenskan.

Den stora fighten kommer självfallet att handla om tv-rättigheterna. Skall bolaget SEF genom mandat från sina ägare elitklubbarna sköta den förhandlingen själv blir Lagrell sittande med bara några landskamper. Nästa stora fight blir avtal med Svenska Spel eller andra utländska --spelbolag.

TV-rättigheterna kommer att bli en mycket intressant affär. Internetutvecklingen gör att ett SEF AB om fem år inte behöver ett TV-bolag utan kan driva hela affären själv. Tekniken finns redan idag att hyra hos företag som Voddler.

Tommy mot Lars-Åke

Primärt måste dock SEF fokusera på kvalitet i produkten. Bättre arenor, mer totalupplevelse, inga huliganer och framförallt bättre fotboll är det som krävs. Men under överskådlig tid kommer fighten mellan SEF och SvFF att vara både den intressantaste och den mest spännande. Lagrell är fullt i klass med Zlatan i maktspel och det är ingen enkel match SEF ger sig in i. Dock en nödvändig sådan. Lagrells modell fungerar bevisligen inte.

Men för mig är det enkelt. Fram med chipsen, ölen, i mitt fall rödtjutet och försök ta en plats på första parkett. Lagrell kommer upp med förra regeringens stöd, allsköns organisationer och en hel folkrörelse bakom sig. SEF har okända Tommy Theorin, 26 förlusttyngda föreningar och ett antal huliganer som just nu firar att AIK inte åker ur. Jag tror ändå Tommy vinner.

PS, Det är först nu när AIK tar in Lennart Johansson som i sin tur föreslår Kurre Hamrin (mest känd för målet mot Tyskland 1958) som Mona Sahlins så kallade föryngring framstår som verklig.

Dan Persson

Anonymous (inte verifierad)

tis, 2010-10-19 10:29

1. Hej, Men vad konkret har

Hej, Men vad konkret har hänt? Du skriver väldigt länge och väldigt mycket om konflikten, men där finns ingen konkret fakta i hela denna långa text huruvida fighten redan har börjat med rent konkreta handlingar och utspel. Det enda du gör är att måla upp problematiken med pengafördelningen. Frågor som uppstår hos en läsare: Hur ser fördelningen av tv-pengarna ut idag? Hur har SEF agerat för att ta den här striden med SvFF? Vill de frigöra sig helt, eller nöjer de sig med en annan pengafördelning? Vill de även ta kontroll över disciplinärenden och andra strukturella delar av elitfotbollen? Och, inte minst, hur ser det ut sinsemellan SEF-föreningarna, eftersom Stockholmslagen vill ha större del av kakan än de mindre publiklagen?

beatles (inte verifierad)

tors, 2010-10-21 16:01

2. SEF har sedan urminnes tider

SEF har sedan urminnes tider levat i symbios med SvFF. Lars-Christer Olsson var både gen sekr i SEF & SvFF under en kort tid. Ordf i SEF & Vice Ordf i SvFF var Bengt Madsen som fått sin position av Lagrell. Lagrell räddade Madsen från skandalen med Therns övergång via Börje Lantz och i gengäld fick han obrottslig lojalitet från Madsen som SEF ordf.. Sedan kom lame Theorin som aldrig opponerat sig mot SvFF. Alla kommersiella avtal inkl. TV-avtal gjordes av SvFF för SEF:s räkning. SEF har varit och är en tandlös tiger utan egen pengakraft. Lagrell har dessutom alltid lyckats tysta ev starka personer inom SEF. Norrköpings Ahrnqvist blev Tävl Utskottets chef, AIK:s Sune Hellströmer blev gen sekr, Helsingborgs Wenehed blev arenakommiténs ordf osv osv. Det är enorm skillnad mellan SEF och Svenska Hockeyligan.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.