Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Lagrell Junior sökes bland fyra kandidater

I mars 2012 avgår Lagrell. Han blev vald till ordförande 1991 och enligt Wikipedia så är hans främsta merit att han är ”ämbetsman med socialdemokratisk inriktning”.

Lagrell är mycket skicklig. Han är en maktspelare av rang, förmodligen tvåa i Sverige efter Vingåkers Machiavelli och då pratar vi Manchester United-nivå, inte Hammarby.

Elak och intelligent...

Han har en politisk fingertoppskänsla. Jag antar att han är elak, egoistisk och samtidigt socialt intelligent. Det är liksom förutsättningen för hans typ av karriär och ingen kritik.

Han har gjort mycket bra för fotbollen och borträknat investeringen i Nationalarenan som jag bedömer kommer att skada Svenska Fotbollsförbundet förtjänar han alla medaljer som finns.

Nu skall det väljas efterträdare. Det finns fyra kandidater. Två äldre män i min ålder, en äldre kvinna, också i min ålder och en nestor som får mig att framstå som tillhörande de yngre. Nu skall vi inte åldersdiskriminera och trist faktum är att för val av förtroendevalda inom idrotten så är +50 snarare en förutsättning.

Det beror tyvärr på att det sällan finns yngre kandidater som vill ta på sig uppdragen.

Fyra stora problem

Vi antar att det handlar om ett tioårigt engagemang. Hur ser då utmaningarna ut, dvs vad skall den nya ordförande klara av att hantera? Ingen vet vad som händer på tio år men trenderna indikerar de här problemen:

1. En växande konflikt om pengar med elitlagen.
2. Huliganerna
3. Kvaliteten
4. Folkrörelsedemokratin
5. Förlusterna från nationalarenan

På punkt ett så kan inte de allsvenska lagen lyfta serien och skapa långsiktig attraktionskraft om man inte finner modeller att tjäna mer pengar, samverka mer och den vägen blir man en egen maktfaktor, utifrån dagens läge är det minst fem år dit men riktningen är tydlig.

Huliganproblemet löser sig

Allsvenskan kommer under perioden att bolagiseras med privata investorer och skilja ut sig tydligt från bredden. Här blir det garanterat konflikter om makt, pengar, låna ut spelare till landslag, seriekalender med mera.

Huliganerna tror jag man löser. Kan låta optimistiskt men om fem år tror jag problemen är borta. Det enda som krävs är att man ser dem som ett fotbollsproblem och inte som ett samhällsproblem, dvs man bestämmer sig för att lösa problemet.

Kvaliteten är en större besvärlighet och får frågorna runt euron att framstå som enkla att lösa. Vi borde utifrån BNP per capita ligga på sämst tionde plats i Europa men vad som krävs för att ta sig dit har jag ingen aning om. Kan bero på att jag är bättre på balansräkningar än på fotbollssparkande.

Nationalarenan tar mest tid

Å andra sidan kan SvFF ta tag i bekymret att attrahera ungdomar så får Svensk Elitfotboll lösa allsvenskans kvalitet.

Folkrörelsedemokratin. Fotbollsförbundet har vare sig större eller mindre problem än andra folkrörelser, men frågan kvarstår - hur skall man skapa en struktur för det moderna samhället med demokratisk folkrörelse om nu ingen vill gå på årsmöten och vara förtroendevald?

Nationalarenan. En enkel bedömning ger vid handen att perioden 2012 till 2021 kommer ekonomin i Nationalarenan ta mera tid på styrelsemöten än juniorfotbollen.

Välj en kvinna!

Här bör fotbollen göra en fuling och lägga ägandet i ett separat bolag som går att sätta i konkurs (eventuellt har man redan gjort det men jag har bett om underlag flera gånger utan att få dem).

Sedan återstår bara att hantera en ålderdomlig obsolet struktur med distrikt (modellen infördes av Axel Oxenstierna vid en tidpunkt då e-mail var lika sällsynt som tåg, bilar, flygplan och telefoner).

Även om Micke Santoft är formidabel i sin roll som generalsekreterare så känns det som det är stålmannen vi letar efter. Alternativt får man göra som i alla lägen där det krävs någon som levererar mer. Man får välja en kvinna.

Dan Persson

gp (inte verifierad)

tors, 2011-09-08 07:33

1. Börja med att stryka de

Börja med att stryka de kandidater som ljuger. I Jörgen Erikssons meritförteckning (se SvFF:s Pressinfo i tisdags) står ”tidigare allsvensk fotbollsspelare” som en av två meriter. Det är inte sant. Han spelade däremot i Häckens reservlag 1983. Enligt SvFF:s infoansvariga kommer uppgiften från Eriksson själv.

Dan Persson

tors, 2011-09-08 07:41

2. Är ingen bra början på en

Är ingen bra början på en kampanj om det stämmer. Nu lär det vara krattat i alla maneger för Der Alte och ingen förändring om mina uppgifter stämmer.

Revisorn (inte verifierad)

tors, 2011-09-08 07:52

3. Du har har helt fel i ett

Du har har helt fel i ett påstående att "Det beror tyvärr på att det sällan finns yngre kandidater som vill ta på sig uppdragen". Föra att göra en karriär inom fotbollens förtroendeled krävs det alltid att du går vägen via Förening -> Distrikt -> SvFF och det krävs att du kommer från en större förening där det in sin tur tar tid att göra karriär. Det är en enkel matematik du är inte på förbundsnivå förän tidigast 45-50 år. Ska de sedan bli ordförande för hela rörelsen får du lägga på 10 år på SvFF-nivå! Jag lägger min röst på Lars-Christer! Han har allt från folkrörelseförståelse till bra kännedom om vilka mekanismer som styr toppfotbollen i Världen. De andra kandidaterna är tyvärr inte i närheten av denna kompetens.

Dan Persson

tors, 2011-09-08 07:59

4. Revisorn, och hur bra är ett

Revisorn, och hur bra är ett system där man måste fylla femtio när en partiledare kan vara 28 och en statsminister bli vald vid 38 års ålder? Nu var min kommentar om hur illa det ser ut i rörelsen som helhet. Det är på föreningsnivå jättesvårt att finna styrelseledamöter som inte är lika tokgamla, halvtrötta, bekväma och halvsenila som jag.

gp (inte verifierad)

tors, 2011-09-08 08:02

5. Instämmer med Revisorn vad

Instämmer med Revisorn vad gäller Lars-Christer Ohlsson. SvFF behöver en ordförande med internationell orientering. Lagrell har dessvärre sällan räckt till utanför nationsgränsen. Jag tänker på kampanjandet för Lennart Johansson och de märkliga turerna kring en EM-ansökan.

Dan Persson

tors, 2011-09-08 08:06

6. SvFF är en mycket mäktig

SvFF är en mycket mäktig organisation och skall göra allt för att behålla makten och pengarna. Då krävs en elak djävul som läser Machiavellis fursten varje kväll. Stora konfliktområden om allt från Ideologi, elit-bredd, pengar och så vidare ställer mycket höga krav. Krävs också mycket goda kontakter med de politiska ledarna.

Revisorn (inte verifierad)

tors, 2011-09-08 12:36

7. En kul jämförelse är med

En kul jämförelse är med politiken där det förmodligen faktiskt är lättare (möjligt att göra det snabbare) att bli partiledare än att bli ordförande för SVFF. Det finns både positiva och negativa effekter av det. Men det är ett stort problem för fotbollen att de toppen av de förtroendevalda är alla 55+.

Jan Ahlström (inte verifierad)

fre, 2011-09-09 08:43

8. BNP per capita är ett

BNP per capita är ett råkorkat mått. Skulle det vara relevant skulle inte Ericsson satsa många kronor på Kina och Indien. Det är antalet individer som gäller!!!

Dan Persson

fre, 2011-09-09 08:53

9. Jan, du har rätt, det skulle

Jan, du har rätt, det skulle vara del av BNP enbart. Elitidrottens andel av samhällets pengar har en relation till BNP. USA påstår att 2-2,2% av regional BNP är vad som omsätts medan siffrorna för Sverige snarare hamnar på ca 1%.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.