Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Idrott i skolan skapar duktigare barn"

Bunkefloprojektet som pågått under nio år presenterades häromdagen. Man har låtit en del ungdomar ha en timme idrott/gymnastik om dagen och jämfört deras resultat med en grupp som fått de traditionella två timmarna i veckan.

Sammanfattningsvis så ger en timme idrott om dagen under hela grundskolan fler barn som är behöriga för gymnasium än vad Jan Björklunds alla reformer skapat.

Solklart och överbevisat!

96 procent mot 83 procent bland pojkarna får ses som ett strålande om än inte oväntat resultat.

Det här är ett vetenskapligt projekt med total signifikans och utfallet skall ses som fakta, inte som åsikter. Det går inte bortse från de här siffrorna även om allsköns politiker kommer att försöka då de inte accepterar fakta som står i strid till partiprogram och kongressbeslut.

Aktiva barn som får idrotta en timme om dagen har större förmåga till annan inlärning, bättre förmåga att fokusera och mer utvecklad motorik.  Det är fakta, det är sanning och det är något som ingen politiker kan förneka.

De lär sig, de vet, de kan

Det är också så att tiotusentals ungdomsledare runt om i landet idag genom ungdomsidrotten skapar barn och ungdomar som lär sig komma i tid till träningen, lär sig arbeta hårt, lär sig respektera och göra vad tränaren säger och lär sig fungera i ett lag.

Svensk idrott gör alltså mer för att göra våra ungdomar anställningsbara än vad Jan Björklund, skolan och regeringen lyckas med. Det här borde idrotten utnyttja mer, både i argumentationen mot regering såväl som mot föräldrar. Samverkan med sponsorer om ungdomsjobb skapar ytterligare värden med föreningsverksamheten.

Vi har idag stora problem med ungdomar som inte blir behöriga till gymnasium, ungdomar i utanförskap, med ungdomar i arbetslöshet och med ungdomsfetma och drogproblem. Det regeringen gjort så här långt är ett misslyckat försök att införa lärarlegitimation via ett bemanningsföretag som utför myndighetsuppgifter.

Varje skola bestämmer själv

Här kan idrotten erbjuda regeringen eller oppositionen en väg framåt för vårt kanske viktigaste område vi har för att ha ett fungerande Sverige om 30 år.

Vi har ett minskande antal ungdomar som idrottar. Detta av två skäl. Dels för att konkurrensen från primärt den digitala världen har tagit bort en del av behovet av föreningen och dels för att alltfler föräldrar inte har råd att låta sina barn idrotta.

Det är sannolikt att Brunfloprojektet i mindre välmående områden ger ännu större effekter. Det är också så enkelt att varje skola, varje kommun själv kan bestämma att ha fem timmar gymnastik per vecka.

Behövs inga centrala beslut, utan varje kommun kan göra det självklara som är bäst för barnen, föräldrarna och lärarna.

Hur ska de kunna svara föräldrarna?

Här har svensk idrott en jättemöjlighet att skapa mera samhällsnytta än på länge. Föreningar kan till lägre kostnad än lärare erbjuda skolorna att hantera de här extratimmarna.

Föreningar får en rekryteringsgrund som inte är av denna världen, skolan.

Här har också skolan en jättemöjlighet att till små kostnader leverera mer kunskap och mer drivkraft hos en generation ungdomar. De skolledare som inte tar den chansen måste kunna svara på tydliga och raka frågor från föräldrarna.

Dan Persson

Olle Reimers (inte verifierad)

lör, 2012-04-14 05:18

1. Mycket bra artikel, Dan. Det

Mycket bra artikel, Dan. Det är otroligt att denna enkla sanning inte har fått något genomslag. Det här var kunskap som den obligatoriska skolans fäder kände till. På "min" tid hade vi åtminstone 4 timmars "gymnastik med lek och idrott" men det ersattes på 70-talet med "sjunga kampsånger för kamrat Mao". Hela samhället i övrigt börjar förstå och uppmuntra tesen om "en sund själ i en sund kropp" men skolpolitikerna har missat denna fråga helt. Barnen blir vad vi gör dem till!

Tage Nordkvist (inte verifierad)

lör, 2012-04-14 16:19

2. "Sanningen" om betydelse av

"Sanningen" om betydelse av fysisk aktivitet för förbättrat lärande är ingen ny sanning. Forskning har visat detta tidigare. Det människor utanför skolans värld har väldigt lätt för är att göra skolans utmaningar till endimensionella frågor med ett enkla endimensionellt "svar". Till skolan välkomnar vi alla elever med vars och ens förtjänster och tillkortakammanden. Eftersom ingen elev är den andra lik krävs att vi som arbetar i skolan har en mängd olika verktg att ta till eftersom vi är måna om varje elevs framgång. Jag håller fullständigt med om att rörelse/fysisk aktivitet har en positiv inverkanv på lärandet men om man tar del av prof John Hatties mycet stora forskningssammanställning omfattande totalt 80 miljoner elever finner man att fysiskk träning/avslappning kommer först på 15:e plats. Debatt och braskande inlägg är bra men ta reda på fakta innan endimensionella lösningar presenteras; skolan som kunskapsorganisation är inte brtjänt av sådana eftersom varje elev har rätt att få en undervisning som tar hänsyn till hennes/hans föritsättningar.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.