Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Elitfotboll en del av upplevelseindustrin?"

Nja, den här synen önskar sig ingen... Foto: Sören Andersson, Scanpix

 

Erik Niva på Sportbladet har varit väldigt tydlig i sin blogg (länk) om vad det är som får människor att gå på fotboll och att det handlar om något annat än att fotbollen är en del av en upplevelseindustri. Hans utgångspunkt var två studenter som skriver en uppsats. De intervjuade även mig som del av sitt examensarbete.

Nu är det självfallet så att mina kunskaper om fotboll är på nivån korpens  lägsta division medan Erik lirar i Premier League i den jämförelsen. Det behöver bara sägas för att ingen skall tro att jag har en annan bild än alla ni andra.

Den gruppen är för liten

Sen kan jag ha mer data om arenautveckling, upplevelseindustri, konsumenters fritidskonsumtion och dess bevekelsegrunder än Erik.

Min tes är som följer: För många är inte fotboll en del av en upplevelseindustri utan något helt annat, mycket viktigare och livsavgörande, men den gruppen består av för få och de pengar de genererar är för lite för fotbollen.

Det går heller inte att få den gruppen att växa nog.

AIK ökar snitt markant

Jag känner personer som kan betala för att se sitt favoritlag oavsett väder, oavsett fruns födelsedag, barnens examen eller ens en tydlig inbjudan från en ung och vacker älskarinna. Det är dock enligt min bedömning inte sannolikt att den gruppen kan bli stor nog för att fylla Friends Arena.

Min bedömning är också att AIK kommer att öka sitt publiksnitt med 30-50 procent med högre snittbiljett när de lämnar Råsunda och flyttar in i Friends.

Det beror självfallet inte på att vi har fått 30-50 procent fler fanatiska AIK-are utan på att den nya arenan är så mycket trevligare vilket får oss att välja bort soffan, golfrundan, övertiden,  trädgården eller vad som nu står på listan över annat vi vill eller borde göra.

Det är skillnad det

AIK kommer förmodligen att spela ungefär lika bra fotboll då som nu. Om jag får rätt så bevisar det att det krävs mer än bara fotboll för att få de ökade intäkterna.

Fakta är också att antalet människor i ett elitlags upptagningsområde är något större i Tyskland med 80 millar invånare på halva Sveriges yta. Dvs om andelen mycket goda fotbollssupporters utgör samma procentandel i Tyskland som i Sverige så påverkar det publiksiffran.

Om Listerlandet hade Hamburgs invånarantal skulle Mjällby ha fler åskådare på sina hemmamatcher.

De kräver mera

För Gunners, Pool, Man U, Man C, Chelsea, Bara ramla, Real M, Milan, Inter och några till är fotbollen definitivt en del av upplevelseindustrin, de har nått motsvarigheten till tre stjärnor i Guide Rouge, dvs värd en resa. Stor del av deras intäkter kommer från besökare som har rest dit och betalar med flyg, hotell, transfer, krogen med mera det tjugodubbla mot en biljett i Allsvenskan.

Trenderna på att fritidskonsumtion för gruppen utanför kärnan av supporters kräver ökad bekvämlighet såväl som mer upplevelse per satsad timme fritid torde inte gå att ifrågasätta.

Här skall poängteras att liveidrotten när den är bra har en förmåga att leverera ståpäls och upplevelse som ingen annan, då är man oslagbar. Det är dock inte så att det sker varje gång. Favoritlaget förlorar, spelar dåligt, det regnar och så vidare.

Vill ha flera värden

Men, Niva har onekligen en poäng i att bra fotboll och emotionell relation till ett lag är mycket viktiga delar. Norge och Lettland har färre åskådare i hockey-VM än Sverige och Ryssland. Det är inte konstigt.

Vem vill se på fotboll om det inte spelar någon roll vem som vinner.

Men att se bättre, få mer bilder i min padda på arenan än i tv, träffa kompisar, få en pilsner eller en bit mat utan kö, kunna gå på muggen utan 20 minuters kö, sitta skönare, lättare att ta sig dit och hem med mera kan inte skada fotbollen.

I synnerhet inte för de grupper som inte vill vara på ståplats och kan titta på fotboll utan att hata.

Dan Persson

Victor Capel (inte verifierad)

fre, 2012-06-22 14:25

1. Hej Dan. Funderar lite över

Hej Dan. Funderar lite över följande: "Trenderna på att fritidskonsumtion för gruppen utanför kärnan av supporters kräver ökad bekvämlighet såväl som mer upplevelse per satsad timme fritid torde inte gå att ifrågasätta." Säger egentligen inte emot dig här, men undrar samtidigt varför det inte går att ifrågasätta? Ökar verkligen folks krav så mycket hela tiden? Någonstans kan jag känna att det samtidigt nämligen finns en önskan hos många att gå lite "back to basic", folk vill flytta ut på landet osv. Kan ju iofs tänkas att just "flytta ut på landet" blivit mer av ett koncept och upplevelse i sig snarare än en genuin önkan (och därför även rymmer den dolda premissen: "...så länge som jag snabbt och smidigt kan ta mig in till stan när jag vill"), men vissa såna strömningar har ju tydligt kunnat urskiljas hos folk. En önskan om något enklare, basalare. Samtidigt så talar ju de faktiska flytttrenderna för en ökad urbanisering snarare än en minskad, så det kanske bara är något folk säger men inte egentligen menar. Å andra sidan så räcker det ju med att se vad folk egentligen gör på semestern för att inse att svensken helt uppenbarligen inte har sådär skithöga krav på bekvämlighet och fräshhet sålänge solen skiner. Hela perioden från nu till Augusti präglas ju av orakade män som dushar lite mer sällan än annars med kläder som slutar innan dom borde, som frivilligt blir uppätna av mygg och bilar genom europa med barn liksom... Trevlig Midsommar förresten
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.