Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Idrotten gör självmål. Igen"

”Att några få talanger med oceaner av hårt arbete kan nå nivån att de kan försörja sig på sin idrott är en konsekvens av bredden. Det är också så positivt att ungdomsidrotten numera är lönsam för elitklubbarna och skall de få fler egna produkter i sina elitlag måste det finnas större bredd hela vägen upp till J20”,framhåller Dan Persson i sin text. Foto: Janeric Henrikson, Scanpix


De senaste dagarna har en mycket gripande (och välskriven) insändare från en hockeymorsa valsat runt i sociala medier (här är texten). En stackars 8 åring som blivit utsparkad från sitt hockeylag för att han inte är bra nog. Klubben hävdar en annan sanning och det kan finnas annan sanning än mediauppgifterna.

Om det nu är så illa att mamman berättar en korrekt bild så är det tragiskt. Det är inte första gången toppning av barnlag dyker upp i media och inte sista gången heller.

Ledarna förstår ingenting

Då har vi ungdomsledare som inte förstått någonting om sitt uppdrag. Då har vi klubbar som inte har en utbildning och ett urval av ungdomsledare utifrån en värdegrund.

Idrotten får stöd av samhället, och legitimitet från föräldrar för att man skall vara duktig på att ta hand om våra barn. Idrotten får aldrig ha uppgiften att toppa laget innan man kommit upp mot 12-15 års ålder och egentligen inte då heller.

Ungdomsidrottens uppdrag från goda föräldrar och samhället är enkelt att definiera.

• Ge barnen lek och glädje.

• Gör ett aktivt liv naturligt för att vi den vägen skall ge våra barn bättre motorik, bättre kondition, minska riskerna för barnfetma och öka inlärningsförmågan genom bättre fysik.

• Utveckla barnens sociala förmåga så de fungerar i grupp, lär sig ta ansvar som del av ett lag, lär sig varför man måste komma i tid, jobba hårt och respektera sin ledare, dvs gör våra barn anställningsbara.

• Ge dem en värdegrund som stärker det demokratiska samhället, i linje med den folkrörelsetradition som finns i idrotten.

Så försvinnande få som når hela vägen

Ovanstående är både samhället och föräldrar beredda att betala för. Samhällets primära intresse är nya goda skattebetalare. Cupvinster för pojkar födda 2004 ingår dock inte i uppdraget. Då har man fel ledare både på lagnivå och på klubbnivå.

Att några få talanger med oceaner av hårt arbete kan nå nivån att de kan försörja sig på sin idrott är en konsekvens av bredden.

Det är också så positivt att ungdomsidrotten numera är lönsam för elitklubbarna och skall de få fler egna produkter i sina elitlag måste det finnas större bredd hela vägen upp till J20.

De 190 kommentarerna till insändaren talar ett entydigt språk men det bör noteras att RF i decennier gjort sitt bästa för att den här typen av händelser inte skall inträffa. Likaså ishockeyförbundet (och de andra förbunden), problemet består i att det är för svårt att rekrytera ungdomsledare med den kvalitet som skulle behövas.

Revansch för egna misslyckanden

Då får man avarterna som skall revanschera sig för sina egna idrottsliga tillkortakommanden genom att fokusera på toppning och vinster. Till dem bör man säga det enkla och korta ”skaffa er ett liv”.

Idrottsklubbarnas problem är inte för många ungdomar, det är det omvända. Utöver ett årligt tapp för att idrotten inte attraherar i dagens internetsamhälle och minskade barnkullar så har vi också fått en ekonomisk utslagning inom idrotten.

Avgifterna för att ha ett barn i hockey överstiger årsavgiften på de lyxigaste golfklubbar. Det är bara den dubbelarbetande, villaboende medelklassen som har råd med att låta barnen idrotta.

Väl investerande pengar

Som föräldrar har vi varit kunder till idrottsföreningar, svårt kalla det något annat när man pyntar 25 000 kr om året i träningsavgifter, turneringsavgifter, träningsresor, utrustning, transporter till och från träningar och matcher med mera.

Vi förstår värdet som idrotten ger och var beredda att betala och det har visat sig vara en lönsam investering när vi nu några år senare ser hur ambition och drivkraft kombinerat med viljan att jobba hårt ger utdelning på arbetsmarknaden.

Skall idrotten få föräldrar att betala, engagera sig och hjälpa till måste man förstå att det beteende som insändaren beskriver är direkt kontraproduktivt uppdraget att utveckla föreningen och fullfölja sitt samhällskontrakt.

Skäms på er. Men framförallt, stig fram, gör en pudel, ställ till rätta och se till att föreningen och alla dess ledare förstår uppdraget.

Dan Persson

Johan (inte verifierad)

lör, 2012-10-06 03:01

1. Allting går helt enkelt inte

Allting går helt enkelt inte att stoppa med riktlinjer, det finns alltid folk som har ett egenintresse. Man måste se det från andra sidan också: Utan föräldrarna är ungdomsidrotten ingenting i Sverige. Tycker inte man kan klaga på outbildning när 99,9% av detta arbete görs ideellt. Få sporter kräver också så obekväma tider och ekonomiska uppoffringar som ishockey. Det är viktigt att man inte anklagar IDROTTEN eller ISHOCKEYN för dessa problem, utan de enskilda personerna. Det är snarare en samhällsetisk fråga. Sen så tillhör jag den klick människor som anser att elitsatsning är okej redan i tidig ålder så länge det sker under kontrollerade former. Kontrollerade former såsom i att det inte går ut över gräsrotssatningar och de som bara vill ha roligt. Ishockeyn ska faktiskt ha en eloge för det man gör just där. Förbundet börjar med uppsamlingscamper(en form av elitsatsning med föreläsningar m.m.) först i 15-årsåldern och det finns en röd tråd i allt man gör. Synd att enskilda individer drar en hel rörelse över samma kam!

Mats Jansson (inte verifierad)

lör, 2012-10-06 07:44

2. Måste ligga någon

Måste ligga någon missuppfattning bakom. Varför skall killen spela med de som är ett år äldre ? Han bereds ju plats med jämnåriga. Min erfarenhet säger mig att sanningen är att mamma vill att sonen skall bli elitspelare, och därför tror att han utvecklas bättre med att han spelar med äldre. Du har därför fel i just denna specifika fråga, Dan, men såklart annars rätt i ditt resonaemang att alla skall få vara med upp till tonåren.

Balder (inte verifierad)

lör, 2012-10-06 16:23

3. Jag tror att du är den som

Jag tror att du är den som träffat den ömma punkten i den här debatten. Mamman vill att sonen ska bli bra snabbare än sina jämnåriga istället för att utvecklas i samma takt som sina åldersbröder. Jag tycker att den här hysterin är det stora problemet i ungdomsidrotten, där föräldrar trycker på för att få sina barn uppgraderade för att slippa spela med sina jämnåriga. Jag har inte sett några toppningar eller utslagningar före 12-13 år i de föreningar (elitnivå) som jag är engagerad i som förälder till både kille och tjej, men mängder av fall där föräldrar krigar för att uppgradera sina barn till en högre åldersgrupp. En väldig press på barnen som inte tillåts utvecklas i sin egen takt och kanske det kommer att döda intresset den dag man måste gå ner till sina jämnåriga när puberteten förändrar förutsättningarna.

Magnus Reithner (inte verifierad)

lör, 2012-10-06 08:19

4. Dan, Du kanske skulle gjort

Dan, Du kanske skulle gjort en bakgrundskoll innan du skrev din krönika?

Dan Persson

lör, 2012-10-06 08:19

5. Hej, sanningen är alltid

Hej, sanningen är alltid något annat. Jag försökte friskriva mig tydligt med att mammans version inte behöver vara korrekt, den är dock hennes upplevda sanning. Likaså vet jag att RF, förbund, distrikt och föreningar gör massor som är etiskt korrekt i den här frågan och betonade det. Det fanns 2 skäl till valet av ämne. Dels att insändaren var för gripande men primärt för att ungdomsidrottens uppdrag måste tydliggöras om vi både skall kunna motivera politiker att öka stödet såväl som föräldrar att lägga pengar.

lasse björck (inte verifierad)

lör, 2012-10-06 08:35

6. det känns mera som en

det känns mera som en vårdnadstvist än laguttagningar inom hockeyn; pappa har avtalat med klubbledningen, mamma gnäller i media - för övrigt ska åttaåringar gå i idrottsskolan och pröva på många sporter, så konstaterar jag inom min studie av ""Idrottens samhällsvärde ..."

Ola Winsth (inte verifierad)

lör, 2012-10-06 12:02

7. Mats Janssons komentar tycker

Mats Janssons komentar tycker jag är helt rätt. Har följt mina barn med stort engagemang från 7 års till senior ålder. Fantastiskt ledarskap helt ideellt naturligtvis. Största hotet hela tiden från föräldrar som vill driva sina barn uppåt och framåt för att förverkliga sina egna elit drömmar. Totalt sett över hela ungdoms verksamheten i all idrott så tror jag att föräldrarnas krav på sina barn är ett betydligt större problem än dåligt ledarskap. Vad är fakta i detta fall som fått sådan medial uppmärksamhet???? mvh Ola Winsth

Göran Lantz (inte verifierad)

lör, 2012-10-06 22:30

8. Dan Persson är givetvis helt

Dan Persson är givetvis helt rätt ute, oavsett om nämnda historia är sann eller inte. Det sker idag en helt annan utslagning är vad det gjorde förr. När jag var ung provade man på alla möjliga idrotter, och kune göra det som nybörjare även fast du var 13-14 år. Idag måste du ha gjort ditt val inna du fyllt 10, annars är du körd och het utanför. Speciellt i Stockholm är den utslagningen tidig och tydlig. Det är ett elittänkande, och alla som vill får inte vara med. Min åsikt är at klubbar som inte låter alla vara med som vill vara med ska mista sitt föreningsstöd. För föreningsstödet bör väl ändå vara förknippat med breddidrott och möjligheten att bedriva den för alla som vill. Inte bara för dem som kvalificerar sig och är tillräckligt bra för att få vara kar i klubben

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2012-10-07 13:00

9. Din sons klubb måste ha

Din sons klubb måste ha missat något i RF:s riktlinjer. Se citat: "Vi delar in vår idrott" - Vi delar in vår idrott efter ålder och ambitionsnivå. Med barnidrott avser vi i allmänhet idrott till och med tolv års ålder. Med ungdomsidrott avser vi idrott för tonåringar upp till och med 20 år. Med vuxenidrott avser vi idrott för dem som är över 20 år. I barnidrotten leker vi och låter barnen lära sig olika idrotter. Barnets allsidiga idrottsutveckling är normgivande för verksamheten. Tävling är en del av leken och ska alltid ske på barnens villkor. I ungdomsidrotten och vuxenidrotten skiljer vi på prestationsinriktad tävlingsidrott och hälsoinriktad bredd- och motionsidrott. Titta sedan på §1 i Din förenings stadgar (ändamålsparagrafen). Den berättar vad Din förening har att rätta sig efter. Själv leder jag en skidklubb. Skulle aldrig falla oss in att avvika från vårt huvudtema: "Fråga inte hur det gick! Fråga om dom hade roligt!" Det andra berättar dom själva om.

Bertil (inte verifierad)

mån, 2012-10-08 16:18

10. Det är olagligt att "toppa"

Det är olagligt att "toppa" under 16 års ålder i Sverige. Det skulle vara intressant om någon förälder eller ledare hade vågat driva ett mål i domstol.

Pelle (inte verifierad)

tis, 2012-10-30 13:52

11. Bertil, Jag vill gärna veta

Bertil, Jag vill gärna veta vilken lag som reglerar detta. Det hade varit mumma att hålla framför näsan på ledarna i vår lilla klubb (som gärna vill framstå som en elitklubb men är långt ifrån...) och därför börjar toppa fotbollslagen när barnen är 10 år gamla... Har man ingen bredd så får man ingen topp.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tis, 2012-10-30 16:36

12. Toppning! En stad i Norra

Toppning! En stad i Norra Sverige (Piteå) hade för några år sedan modet att dra in det kommunala LOK-stödet till en förening som sysslade med "Toppning" i ungdomsidrott. Motivet var att det inte överensstämde med idrottens, RF:s eller kommunens riktlinjer för ungdomsidrott. Åldersgränsen kommer jag inte ihåg, men jag kände mig manad att skriva till kommunens fritidsnämnd och framföra min stora beundran.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.