Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Fotbollsförbundet har förstört sin framtid

Ett VM-deltagande innebär efterlängtade och mycket välkomna mångmijlontillskott. Efer avslöjandet om Friends Arena ekonomi är det ett måste att Sverige kvalar in till mäserskapet i Brasilien. Foto: Fredrik Sandberg, TT Nyheter


Portugalmatcherna blir nu nästan livsavgörande för fotbollsförbundet, för ett missat VM har man inte längre råd med. Så illa är de ekonomiska konsekvenserna från bygget av Friends Arena.

I en av mina krönikor om Friends Arena för två år sedan skrev jag att jag under 2013 skulle komma med en krönika med rubriken ”Vad var det vi sa”. Idag kom verkligheten ikapp.

Då idiotförklarad

Ekot granskar just nu Friends arena och det är ingen munter läsning. Ni kan läsa mera här.

Det jag skrev år 2010 och 2011 i krönikor här på IA såväl som sa i både tv och radio om att arenan skulle gå med stora förluster är nu bevisat. Min uppskattning om förluster på 200 miljoner per år när man gått över i drift ser dessutom ut att stämma mer eller mindre på öret (nåja, miljonen då).

Svenska Fotbollsförbundet med dåvarande häradshövding Lagrell vid rodret idiotförklarade mig som okunnig och korkad och kunde då tvärsäkert meddela att investeringen i Friends var en lysande idé som skulle generera mycket kapital till utvecklingen av svensk fotboll.

2,3 miljarder upp i rök

Nu har SvFF fått sponsorn och huvudägaren till Swedbank (som lånat ut nästan 2 miljarder) att ”köpa” en tredjedel av sina aktier för en okänd summa pengar. Statliga Jernhusen var smarta nog att ha en säljoption på en del av sitt ägande och har kunnat skicka framtida förluster till Peab och Fabege genom att sälja sex procent.

Använder man sig av enkla nyckeltal för kommersiella fastigheter så bör läget just nu vara att vid ca 900 miljoner i ingångsvärde i en balansräkning går det att få arenan att gå runt. Vi som varit där vet att det finns någonstans i häradet 200-300 miljoner i nödvändiga tilläggsinvesertingar för att skapa en arena som är tillräckligt bra utanför arenarummet. Det ger vid handen att en köpare av arenan är beredd att betala 600-700 miljoner för hela fastigheten.

2,3 till 2,4 miljarder har helt enkelt gått upp i rök.

Förbundet blir av med kapitalet

SvFF gör med sina nu 22 procent en smäll på cirka en halv miljard, det behöver inte bli så mycket då säkerheten för lånen ligger i de nu nästan värdelösa aktierna i arenan, dvs Swedbank får vara med och ta smällen på temat att det går inte lugga en flintskallig.

Utifrån känd kunskap om hur banker agerar kan vi dock vara helt säkra på att hela SvFF:s egna kapital ryker. Sveriges största förbund alla kategorier får helt enkelt börja om ekonomiskt. Portugalmatcherna blir nu nästan livsavgörande för förbundet, för ett missat VM har man inte längre råd med.

Nu är vi fortfarande i första akten i det här sorgliga eposet och det finns massor med smarta människor med fiffiga lösningar så exakt hur de här affärerna kommer att göras kan ingen säga i nuläget.

De klarar sig

Swedbank kommer att åka på en smäll, men vad är en miljard hit eller dit, det är i nuläget bara tremånaders överdebitering av bolånen för dem. De har dessutom frivilligt lånat ut pengarna trots att deras personal borde ha kunnat räkna ut vad som skulle ske väsentligt bättre än jag.

Solna stad som har borgen på sina lån åker på ett par hundra miljoner, det har Solna råd med utan att dra in på barnomsorgen.

Peab och Fabege har en osviklig förmåga att komma ur situationer som den här ”doftande av rosor” som det heter i det engelska uttrycket och med en intakt balansräkning. Vete fan hur de gör, men imponerad av intelligensnivån blir jag varje gång.

Zlatan måste spela i tio år till

Sammanfattningsvis så lär Ekot komma med mycket mer runt Friends arena de närmaste dagarna och vi lär få fler av våra farhågor besinnade.

Om jag fick frågan vad det bästa SvFF kan göra just nu så finns det egentligen inga andra svar på den frågan än att Zlatan bör hålla på i tio år till på samma värdsklassnivå som han har idag. Mästerskap vartannat år blir nu enda vägen att återskapa en balansräkning så att fotbollen har råd att utvecklas.

Normalt sätt brukar man vara lite självgod och skadeglad när man har anledning att säga ”Vad var det jag sa”, i den här soppan känner jag bara sorg över att fotbollsförbundet förstört så stor del av sin framtid alldeles i onödan.

Dan Persson

Tomas Silfver (inte verifierad)

sön, 2013-11-03 15:05

1. Bra artikel. För ett par

Bra artikel. För ett par månader sedan intervjuade Ekot Karl-Erik Nilsson i Lördagsintervjun, men man ställde inte en enda fråga om Friends arenan vilket var dåligt (mycket om huliganer dock). Jag trodde intervjuaren var mer påläst än så. Det hade räckt med en ny arena i 08-området (Tele2).

Juha (inte verifierad)

sön, 2013-11-03 17:00

2. När det gäller

När det gäller storstadsidrott och Stockholm i synnerhet, så får det kosta vad det kosta vill. Som Leksandssupporter, så ler jag i mjugg när jag tänker tillbaka på hur "supporters" från Stockholm raljerade över Leksands Kommun och Leksands IF. Nu får ni bita i ert sura miljardäpple.. TÄNK.. om det till detta kommer att AIK åker ur SHL och DIF inte går upp i SHL! TVÅ lag från Fjollträsk som spelar i golfbollen och slår sig för bröstet när man möts i lokalderbyn.. :-)

Stefan (inte verifierad)

mån, 2013-11-04 08:15

3. Juha, jag förstår inte

Juha, jag förstår inte kopplingen till AIK och DIF och inte heller skadeglädjen. Det sura miljardäpplet är även ditt i det här fallet eftersom artikeln handlar om hur det här drabbar Svenska Fotbollförbundet som verkar för hela landets fotboll. Släpp Leksandsbladet ett par minuter om dagen så kanske du begriper helheten.

Jeppe (inte verifierad)

mån, 2013-11-04 15:20

4. Word stefan, word!

Word stefan, word!

Hans (inte verifierad)

mån, 2013-11-04 12:15

5. Jag träffade förbundets

Jag träffade förbundets ordförande Karl Erik Nilsson på ett möte i Örebro för ett år sedan. Jag frågade hur ekonomin var för den nya arenan. Han svarade att det var inga problem då vi sammarbetar med stabila bolag och Solnakommun. Han borde nog tillsammans med övriga i styrelsen ta lite kurser i ekonomi.

Johan (inte verifierad)

tis, 2013-11-05 13:15

6. #1: Men på vilket sätt var

#1: Men på vilket sätt var Tele2 ett alternativ för förbundet, som dessutom byggdes efter och inte före? Arenan tar ju mindre publik än Råsunda, i en stad och ett land som ständigt växer. Och publikunderlag för 50000 finns uppenbarligen om man ser till detta kvalet. Sen ser jag inte varför inte Stockholm skulle kunna ha två arenor om pusslet läggs rätt. Finns mindre städer än Stockholm med två stora fotbollsarenor(Köpenhamn, Lissabon t.ex.). Då säger någon; men de har ju internationellt gångbara klubblag! Ja, men ska inte Sverige försöka ha det? I våran största stad? Hönan eller ägget. Hursomhelst, det där pusslet har uppenbart inte lagts rätt. Dessutom kan man bygga arenor bra mycket billigare än Friends. Det är väl där största problemet ligger som jag ser det. Man hade kunnat bygga något mer intimt, billigare, som ändå tar in 50000. Men nu gick man för det maffiga, "state-of-the-art" - som när bygget var klart inte ens var det längre.

Sven (inte verifierad)

tis, 2013-11-05 15:00

7. Många var vi som varnade för

Många var vi som varnade för precis det vi ser nu. Vi skrattade när vi hörde hur kalkylen måste se ut för att Friends ska gå runt. Jag tycker inte det finns för många arenor i Sthlm problemet är ju att man byggde så jävla dyrt. Min gissning är att Tele2 kommer gå precis lika dåligt. Globen gick med ekonomisk förlust varje år fram till 2009, 20 år efter den byggdes.

Christoffer (inte verifierad)

fre, 2014-03-28 13:11

8. Jag tycker att

Jag tycker att beslutsfattarna måste hållas ansvariga för de konsekvenser detta ger i svensk fotbolls- och samhällsekonomi. Det är skamligt att fatta så dåliga beslut. Sen är det jättetråkigt att alla bra fotbollsmatcher de närmsta 30 åren kommer spelas i Stockholm för att de måste få in pengarna. Grattis Stockholmare. I Göteborg får vi kolla på Lichtenstein och Andorra.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.