Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Tyresö, ett bevis till...

Caroline Seger och de övriga spelarna undrar nu vad som ska ske i TYresä. Frågetecknen är många. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Tyresö fotboll riskerar konkurs. Det är den trista sanningen. Jag är inte ett dugg förvånad. Det blev såfel så förutsägbart.

Ledningen läser inte vad jag och andra skriver och de har därför dragit på sig kostnader det inte finns möjlighet att skapa matchande intäkter till.

EM i damfotboll var en succé i publiksiffror såväl som i antal tv-tittare. Det har dock bara marginellt påverkat antalet betalande besökare för damallsvenskan och de ekonomiska förutsättningarna.

Traditionell sponsring på utdöende

På det kommer trender som är mycket negativa för de som inte är i den absoluta toppen på idrottspyramiden och där är inte damfotbollen ens nära.

Exponering är under extrem press. Internet har förstört prisbilden totalt, värdet av en skylt på arenan som ses av några tusen ställs mot vad motsvarande banner eller sökordsmarknadsföring ger. På nätet har utvecklingen på bannermarknaden gått från 200-400 för tusen visningar år 2004 (sålde själv större kampanjer för CPM 335 då) till 5-25 kronor per tusen visningar idag. Att motivera priset på skylten på arenan är nästan omöjligt.

Traditionell idrottsponsring är också under press. Det enda som ökar är s.k. CSR. Här kan ungdomsidrotten öka men sponsring av elitlag kräver att man är framgångsrik och kan paketera med attraktiv kundvård.

Räcker inte på långa vägar

De ledande i varje sport kan tjäna mer för pengarna flockas dit. Topp 20 lagen i fotboll i Europa ökar sin omsättning men alla på nivåerna under dem får jobba hårt. Damfotbollen har gjort stora framsteg i medialt och tv-intresse men man är fortfarande på en mycket låg nivå som klubblag.

Tyresö omsatte 2012 3 miljoner kronor. 2013 fick man in väsentligt mer (de siffrorna är inte publika ännu) primärt genom avtalet med Prioritet Finans men de 5-6 miljonerna jag bedömer att de snurrade 2013 räcker ingenstans om man skall ha en spelartrupp med ett antal proffs.

Även om lönerna för andra än för Martha får ses som mycket låga, så skall man kunna leva på dem. 

Matteus fick rätt

Som ateist blir man lite fundersam när Matteus något hundratal år efter Jesu födelse kunde förutsäga läget för elitidrotten år 2014 så väl i Matteus 13:12, 1917 års bibelöversättning (den nya är något slag av djävulsens påfund).

”Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.”

Bättre kan inte läget för elitidrotten beskrivas.

Tyresö har varit omdömeslösa nog att tro att det på mycket kort tid skall gå att mångdubbla intäkterna. Det gör det inte. Det är värre än så.

Damfotbollen har mycket kvar

Damfotbollen måste inse att de har en lång resa innan de är en kommersiell elitidrott där spelarna kan ha en lön på svenskt genomsnitt, dvs leva på sin fotboll. De pengarna finns inte i dag och resan dit kräver att man inte gör av med pengar som inte finns.

Tyresö 2013 och Malmö 2012 är också två exempel på osportslig ekonomisk doping. De klubbar som lägger sina kostnader på nivån under sina intäkter skall inte drabbas av hårdare motstånd mot klubbar som använder andras pengar.

Allt är förmodligen Zlatans fel, för ledningen för Tyresö är onekligen ute och cyklar ordentligt.

Dan Persson

gp (inte verifierad)

tis, 2014-03-04 15:20

1. Förutsägbart utan

Förutsägbart utan vidare Vändningen för Tyresö kom på annandag jul 2011, när dåvarande sportchefen ertappades vid ett sexköp. Han fortsatte jobba även 2012, trots att han var avstängd. Det var han som drog in alla pengar, nämligen. Utan denne man har kostnaderna fortsatt att skena utan täckning. Förra året hade klubben sammanlagt 12 utländska spelare (under olika perioder). Publiksnittet var 1200 personer. Det kan naturligtvis inte ses som tillräckligt för att motivera sponsorer att ge bort pengar.

Oskar (inte verifierad)

tors, 2014-03-06 19:38

2. gp! Delar helt ditt inlägg!

gp! Delar helt ditt inlägg! Detta är exakt vad som har skett och det är den f d sportchefen som har dragit ner TFF i detta träsk i och med att f d sportchefen har gjort detta av helt eget intresse för att kunna "sola sig i glansen". Han fanns även i ledande position under hela säsongen 2013. Dyker säkert upp som allt i allo även 2014.

gp (inte verifierad)

tors, 2014-03-06 19:47

3. Tack för stödet. Men delar

Tack för stödet. Men delar inte detta med att ”sola sig i glansen”, eftersom f d sportchefens förmåga att dra in sponsormedel har varit själva grundförutsättningen för satsningen. Problemet är att han egentligen varit olämplig på posten och att hans fortsätta säljsamtal som ”inofficiell” aktör måste ha tett sig allt egendomligare. Därför har klubben rasat i intäkter från sponsorer.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.