Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Bojkotta fotbolls-VM och Putin!

Rysslands president Vladimir Putin, tredje vänster, och FIFA: s president Sepp Blatter, fjärde vänster, lyssna på Moskvas borgmästare Sergej Sobyanin, andra vänster, vid en modell av Luzhniki Stadium i Moskva där VM-finalen är tänkt att spelas vid VM 2018. Till vänster är Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko. Foto: TT

 

Det är väldigt trist att komma till slutsatsen att EU nu bör ta beslut om att inte medverka vid ett Fotbolls-VM i Ryssland 2018. 

Den svenska grundidén är att inte blanda ihop idrott och politik. Det var en lysande idé i ett samhälle som vi har lämnat bakom oss,

Hög risk för krig

Vi befinner oss i ett läge där det tyvärr är en hög risk för att det pågår krig i Europa 2018. Sannolikheten får bedömas som hög när det rullar in ryska stridsvagnar i Ukraina trots den s.k. vapenvila.

Tre år är en evighet i politik och världsekonomi. Hade någon för tre år sen påstått att 2015 skulle oljan kosta 50 dollar fatet, en ny terrorarmé skulle ha tagit kontroll över halva Mellanöstern och Ryssland skulle annekterat Krim och invaderat Ukraina samt att Malmö FF skulle göra 140 miljoner i vinst hade personen i fråga snabbt fått en skjorta med knäppning bak och ett boende utan handtag på insidan. 

Nuläget är att Putin struntar i de avtal han har skrivit på, hans planer verkar i nuläget omfatta allt som en gång i tiden ingick i Sovjetunionen, vilket då omfattar tre Nato-länder i Baltikum där även Sverige har gjort ensidiga åtaganden att medverka till försvar.

Vore ett hårt slag mot Putin

EU planerar för tillkommande sanktioner, det som finns kvar i verktygslådan innebär genomgående också kostnader och skada för EU. En beslut att fotbollslandslag från EU-länder inte får delta i matcher i Ryssland från nu och till och med 2018 skadar inte EU:s ekonomi. Det drabbar det diktaturkramande och korrupta FIFA vars sponsorförsäljning ramlar i bitar men det blir ett mycket tydligt och hårt slag mot Putin. 

Prestigeförlusten och det tappade ansiktet skulle ta hårt på en man som inte klarade av reaktionerna vid toppmötet i Australien. 

Ett beslut nu skulle i den bästa av världar kunna leda till att Ryssland agerar så att beslutet kan omprövas och då skulle några ryska lag bli utan Champions League och Europaspel i något år som enda effekt. 

Bill Shanklys oförglömliga ord

”Fotboll handlar inte om liv och död, det är mycket viktigare än så” är ett citat från Bill Shankly. För många fotbollsfans gäller den devisen än, men när liv och död blir bokstavligt och verkligt för nu dör oskyldiga civila dagligen och värden för fotbolls-VM 2018 är den som ger order om dödandet.

Den bristande rationaliteten i Rysslands agerande i kombo med spekulationer om Putins mentala hälsa och hans tydliga hot då han hänvisade till att ingen borde glömma bort vilken kärnvapenarsenal han satt på går inte bortse ifrån. Att EU såväl som Sveriges agerande inte gjort annat än att ge Putin underlag för beslutet att det är fritt fram att ta vad han vill ha gör inte saker enklare.

EU kan stoppa några oligarker till från att resa in i EU, det går att frysa vissa tillgångar, kapa kreditlinor för ryska banker och företag men det leder ingenstans. Nästa stora steg är att utesluta Ryssland ur SWIFT, dvs omöjliggöra penningtransaktioner som passerar en rysk gräns. Som ekonomiskt vapen är det avfyrat fullt jämförbart med ett massförstörelsevapen där reaktionen inte går att förutse.

En prestigeförlust 

En sanktion i form av bojkott av fotbolls-VM (och annan internationell idrott i Ryssland) skulle ur det perspektivet vara mer av prestigeförlust för Putin som person och inte skada den oskyldiga civilbefolkningen i den utsträckning en uteslutning ur SWIFT innebär.

Exakt hur besluten skall se ut rent tekniskt kan mer kunniga komma fram till. Det torde vara omöjligt för Svenska Fotbollförbundet att i strid med regeringsbeslut skicka landslaget till Ryssland om man nu lyckas kvalificera sig.

EU och UEFA bör självfallet agera för att VM flyttas till annat land. Vi ställde in mästerskap under både första och andra världskriget så prejudikaten finns. Ishockeyspelare från EU-länder bör självfallet inte heller kunna fortsätta spela i KHL. Det är Putins polare som äger lagen.

Det värsta som nu kan hända är att den här diskussionen blir helt ointressant för vi har ett större krig i Europa. För egen del så tror jag inte det händer men även om jag bortser från de som tjänar på sådant elände så är alltför många väldigt insatta alltför bekymrade för att det helt går att bortse ifrån.

Dan Persson

Dennis Johansson (inte verifierad)

mån, 2015-03-02 15:24

1. Håller med när de kommer till

Håller med när de kommer till idrottsmästerskap och världcupsdeltävlingar i alla idrotter.

Göran Henriks (inte verifierad)

tis, 2015-03-03 09:53

2. Lysande förslag! Idrotten som

Lysande förslag! Idrotten som "ansikte utåt" har alltid varit otroligt viktigt för Ryssland/Sovjet. Framgångar har varit så viktigt att så gott som alla medel tagits till. Att bojkotta Ryssland skulle verkligen kännas.

Claes (inte verifierad)

tis, 2015-03-03 09:56

3. Ett kort inlägg från

Ett kort inlägg från mig....Delar helt din uppfattning Dan, om pajasen Putin. Idrotten i allmänhet o fotbollen i synnerhet måste visa sin avsky mot detta Putin utsätter sin egen o sina grannars befolkning för....bojkott är ordet. hälsar Claes

Lasse A (inte verifierad)

tis, 2015-03-03 10:25

4. Hej Dan, Jag har genom åren

Hej Dan, Jag har genom åren följt dej i din journalistiska gärning och har uppskattat dina orädda bedömningar om tillstånden i svensk idrott. Ditt senaste inlägg om VM i fotboll, som förlagts i Ryssland utgör, enligt min mening, ett undantag i raden av kloka kommentarer . I alla år har det funnits en röd tråd inom idrotten när det gäller relationen till politiska organisationer. Vi har genom åren haft det goda omdömet att inte blanda idrott & politik. Fortsätt med det! Politiska åsikter bör vid publikation grunda sig på insikt och kunskap om olika skeenden i olika delar av världen. Jag är inte alldeles säker på att den kunskapen finns att hämta hos företrädare för journalistik såsom den framställs i svensk media. Ha det bra och fortsätt med granskningen av förhållandena inom svensk idrott.

Per Westling (inte verifierad)

tis, 2015-03-03 10:33

5. Upprördheten i media är stor

Upprördheten i media är stor och många gånger befogad när det gäller placeringen av diverse "stora" idrottsevenemang. Dans inlägg är det senaste i raden, och så har det pågått de senaste 20 åren. Gemensamt för alla "mediatyckare" är att de alla pekar på att någon annan ska göra något åt saken. Idrottarna själva ska bojkotta, regeringar ska förbjuda, EU ska stoppa etc... Den enda orsaken till att olika länder, oavsett om det rör sig om diktaturer eller inte, vill ha de stora evenemangen är den mediala uppmärksamhet de får och därmed de stora sponsorintäkter som följer. Om alla ni som jobbar med media, journalister, fotografer, kommentatorer med flera avstår från att åka till de arrangemang ni ogillar så försvinner plötsligt själva grunden för att vilja arrangera. Journalister, ta ert ansvar stanna hemma, skriv inte en rad, ta inte en bild.

Kurt Olsberg (inte verifierad)

tis, 2015-03-03 11:44

6. hej, Som nation ska det inte

hej, Som nation ska det inte vara möjligt att bryta mot internationella avtal och samtidigt kunna arrangera internationella mästerskap. Detta är en politiskt fråga som delvis bör lösas inom europaunionen. I FN träder vetorätten in. Man kan väl knappast förvänta sig att FIFA eller UEFA tar något initiativ i frågan. Ett VM utan de europeiska lagen, vem vill stå som arrangör?
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.