Dalkurds årsmöte blev ett jaså

Dalkurs eventuella flytt från Borlänge är mer komplex än vad många kanske insåg, påvisar Dan Persson.

 

Varning: Tråkig text med massa formalia som grund. Dalkurds styrelse hade två alternativa beslut på föreningens årsmöte.

1: Ge föreningens utsedda ägarrepresentanter i bolaget ( de kontrollerar 51 procent av aktierna) som driver elitverksamheten uppdraget att på ett en extra årsstämma för bolaget söka avtal med annan kommun/arenaägare som gör att en flytt ger bättre förutsättningar för elitlaget som bolaget ansvarar för.

2: Inte ge föreningens utsedda ägarrepresentanter  det mandatet.

Beslutet blev ett jaså, dvs att ge föreningens styrelse uppdraget att utreda frågan och fatta beslut.

Det här kan bli krångligare än man tror. Aktiebolagslag och föreningsrätt kommer att krocka med kommunallag på nivån seriekrock på tysk motorväg med dimma, tät trafik och underkylt regn.

Behandlas som ett bolag

Det finns flera prejudikat på att det man inom sporten kallar för ett Idrotts AB, dvs ett bolag där en ideell förening ansluten till förbund som är anslutet till RF äger minst 51 procent ur samhällets perspektiv skall behandlas som vilket aktiebolag som helst. Örgrytedomen är den senaste. Det här är också EU:s perspektiv även när det gäller föreningar som bedriver det myndigheter kallar kommersiell verksamhet. En nog så absurd tolkning när vårt kära Skatteverk går i gång på alla cylindrar.

Hur Uppsala kommun skall behandla Dalkurd AB som något annat än ett bolag ser jag inte som möjligt.

DK FF (föreningen) tycker Borlänge kommun är dumma och vill därför flytta elitlagets verksamhet som ligger i bolaget Dalkurd AB till en annan kommun där man skall få bättre förutsättningar.

Den omfattande och enligt de lokala förmågor jag pratat med framstående bredd och ungdomsverksamheten skall då stanna i Borlänge (föreningen) men när man etablerat sig i ny kommun skall motsvarande föreningsverksamhet startas upp även där.

Supportrar lite varstans

Dalkurd avviker från hur de flesta andra elitföreningar ser ur. Luleå Hockeys supportrar bor i Luleå eller annan del av Norrbotten, eller har bott i Luleå. Det finns något enstaka undantag där Carl-Magnus som är journalist på Svensk Golf är ett. 

Dalkurd har supportrar över hela Sverige och väldigt många långt utanför Sverige också. För mig som Luleå Hockeysupporter är nackdelen för klubben att det är ofantligt långt och dyrt att se deras hemmamatcher och när jag ser deras bortamatcher så hamnar pengarna hos Djurgårdens hockey.

Skall man optimera Dalkurd ABs intäkter, dvs ge dem bästa möjliga sportsliga förutsättningar, kan det vara så att de skall spela sina hemmamatcher i alla större städer i Sverige för att attrahera kunder från kurder i alla dessa städer. 

Kurder har utsatts för och är utsatta för förtryck och övergrepp nästan oavsett vilket av tre-fyra länder de anses höra till. Därför har vi många kurdiska flyktingar i hela Europa utöver alla de som bor kvar i det vi definierar som Kurdistan men även i andra delar av Irak, Turkiet, Ian och Syrien. 

Förhandla med SEF

Vore jag Dalkurd skulle jag fokusera på att via Svensk Elitfotboll (SEF) som idag äger rättigheterna finna en modell för att kvalitativt kunna streama deras matcher enligt pay per view till alla som har internet utanför Sverige. Dalkurd måste då finna en modell där de delar med sig till motståndarlag och SEF men den här typen av intäkter kan bli betydande.

Jag är rätt förtjust i tanken, i linje med vad som Globalisering och Digitalisering skapar, med Dalkurd som det främsta exemplet vad den typen av geografiskt obundna elitklubb kan skapa.

Å andra sidan skall Dalkurd nu enligt uppgifter som bolag kontakta Uppsala kommun och säga att de som företag vill flytta till Uppsala. Kommuner är normalt sett positiva till nya företag så det är inte konstigt. Nu är det då chefen för näringslivskontoret, en enhet som normalt sorterar under kommunstyrelsen man skall prata med. Fritidsnämnden och de som har ansvar för arenorna i staden pratar normalt sett bara med föreningar eftersom grunden till de offentligt finansierade arenorna varit att de är till för ideella föreningar.

Bildar Dalkurd en förening i Uppsala så tar det många år innan den har medlemsantal och verksamhet som ger den en position i Uppsala.

Klart att bolaget Dalkurd kan köpa access till Uppsalas arenor, här finns massor med prejudikat där konsertarrangörer och andra kommersiella aktörer hyr arenor av kommuner, även arenor avsedda för primärt föreningar.

Dock om så sker på ett sätt som gör att föreningar som funnits i +100 år i Uppsala skadas så lär den politiska debatten bli avsevärd. Skadar man damfotbollen så får man dessutom hela jämställdhetsdebatten i bakhuvudet. 

Mer komplex än vad man insåg

Uppsala planerar för en modern fotbollsarena, dock klar tidigast 2019. Till dess så är näppeligen den befintliga bättre än den i Borlänge. Oavsett min förtjusning för den globaliserade modellen så uppstår rätt stora affärsrisker med att sakna lokal förankring och även om de 80-120 000 kurder som finns i Sverige är ett upptagningsområde som normalt sett räcker är de utspridda över hela landet. Det är ingen bra grund för sponsorer som inte har begränsat verksamheten till bara den målgruppen.

Det i kombo med att Uppsala kommun får ett delikat ärende på halsen där Sirius supportrar självfallet kommer att hävda att kommunen försvårar för dem genom att dubbla konkurrensen i kommunen genom att släppa in Dalkurd trots att det inte finns några lediga speltider och anläggning där mattan håller för ett lag till.

Sen skall Dalkurd fixa boende åt de ca 40 personer som skall flytta med laget. Det är i och förty enkelt, men det är inte gratis

Mitt stalltips är att den här frågan är så mycket mer komplex att sista ordet ännu inte är sagt.

thomasejd

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.