Konståkningen satsar på show och elitserie

Konståkning är en av våra mest populära idrotter och nu ska sporten exponeras kraftfullt. I vinter blir det premiär för en elitserie och våren 2010 väntar stora shower i Globen eller Scandinavium.

Inom Svenska konståkningsförbundet sliper man skridskorna. Stärkta av tittarsiffror från ”Stjärnor på is” i TV4 och alla internationella mästerskap laddas inför kommande vinter. Då ska många svenskar få sitt lystmäte tillgodosett.

Konståkning är Sveriges tredje mest populära idrott bland kvinnor, efter ishockey och friidrott - och Sveriges åttonde mest populära totalt, visar en undersökning. Tittarsiffrorna i tv är imponerande och de intresserade finns i alla led.

- Nu har vi fakta att sporten tilltalar oerhört många människor och de vill se mer, fastslår Per Adler, generalsekreterare på Konståkningsförbundet.

Han tog steget från Svenska Golfförbundet, där han vara affärsområdeschef och bland annat hade ansvaret för Scandinavian Masters. Efter fem månader har han hunnit bli varm i kläderna i sin nya roll.
- Jag trodde att intresset var enormt stort men ville få det bekräftat. Därför gjorde vi undersökningen.

1,8 miljoner människor svarade att de är intresserade av konståkning, enligt Sponsor Insight. Av dessa är 84 procent kvinnor. Bland de tillfrågade följer 73 procent konståkning via TV, radio och dagspress och det är en respektingivande hög siffra jämfört med andra idrotter.

- Populariteten kanske överraskar vissa, men själv har jag haft känslan att sporten är mycket större än vad många tror. Nu vet vi det och måste ta tillvara intresset.

Per Adler avslöjar att det finns stora planer för att möta efterfrågan: ”Vi vill skapa ett årligt stort evenemang. Vi ska fylla både Globen och Scandinavium, ja, kanske även Malmö Arena”. Det finns redan ett koncept till en show med världens främsta åkare och diskussioner pågår med såväl Stockholms Stad och Göteborgs stad.

- Det här vill folk ha. Vi kan inte bara ansöka om att få anordna VM och EM, för de tävlingarna kan vi enbart få vart sjätte eller sjunde år med tanke på konkurrensen.

- Vi ser det som möjligt att göra dubbla shower nån gång på senvintern 2010, men givetvis blir finansieringen avgörande. Konståkning är ännu enormt undervärderad kommersiellt, men jag tror att många företag nu kommer att vakna, förklarar Per Adler.

Han har fått idén från ridsportens stora generalmönstringar och har presenterat idén för flera tilltänkta samarbetspartners: ”Jag möts av enbart entusiasm och många säger att de saknar just stora event med konståkning”. Undersökningen ger honom stöd: ”Vår målgrupp har ett stort kulturellt intresse och det visar att konståkning inte bara är en prestationsinriktad idrott, utan även en konstform”.

Men förbundet kan presentera mer än is-shower. Kommande vinter blir det premiär för en elitserie.
- Med min bakgrund från golfen ser jag en liknelse med Telia Tour. En individuell tävling där våra 100-150 främsta samlas vid 15-20 olika tillfällen och gör upp om de främsta platserna. Det är precis vad vi behöver för att entusiasmera våra nuvarande aktiva och nya åkare.

I vintras skedde det historiska att den första isdanstävlingen genomfördes på tio år i Sverige. Därmed verkar trenden tydlig på flera fronter. Med en före detta golfgeneral vars mamma tog SM-medalj i konståkning, växer sporten snabbt.

Thomas Ejderhov

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.