Idrotten ska bli klimatsmart

Engagemanget är stort, idéerna många och betydelsen odiskutabel. Idrotten påverkar klimatet, men har också möjligheter att påverka utvecklingen i positiv riktning. Nu ska idrotten angripa miljö- och klimatfrågor med början på klimatkonferensen i Örebro 10-11 februari.

- Idrotten är landets största folkrörelse och vi måste arbeta för att bidra till utveckling och engagemang i miljö- och klimatfrågor. Hur kan vi tillsammans skapa och utveckla möjligheterna till idrottsverksamhet utan att tumma på ansvaret för miljö och klimat?, säger Erik Strand, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

150 deltagare

Idrottens Klimatkonferens arrangeras av Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna i samarbete med Kompetenscentrum för Idrottsmiljöer och Sveriges Kommuner och Landsting. Konferensen ska ge både kunskap och inspiration till de över 150 deltagare från idrottsförbund, distriktsförbund och lokala föreningar i Örebro län.

Metrologen Pär Holmgren kommer att prata om praktiskt klimatarbete för förbund och föreningar, Energimyndigheten berättar om möjligheterna till effektivisering i svenska idrottsanläggningar och Lindesbergs kommun om sin storsatsning på att bygga ett nytt område för idrott och kultur helt i miljöprofil.

På idrottens stämma i Visby 2009 antog medlemmarna en klimatpolicy som nu i och med Klimatkonferensen ska omsättas i praktiken. I centrum står transporter och anläggningar.

Klimatpolicyn säger att idrottsrörelsen på alla nivåer ska sträva efter fler gemensamma transporter, men också efter att människor i större utsträckning går eller cyklar till träning och tävling.

Skärpning vid resor

När det gäller idrottsanläggningar handlar klimatpolicyn till stor del om att se till att de drivs på ett energieffektivt sätt, men också om att i samverkan med kommunen skapa bra möjligheter till miljövänliga transporter.

- Varje idrott och varje förening har sina speciella förutsättningar och problem. Därför är det viktigt att vi når ända ut till lokal nivå, med konkreta tips och verktyg, säger Erik Strand.

Konferensen inleds med övergripande frågor och fokuserar dag två på transporter och anläggningar. Dag två arrangeras i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting och Kompetenscentrum för Idrottsmiljöer.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.