Granskar effekterna av idrottsevent

Stora event gynnar turismen, ger PR och skapar också samhällseffekter till kommuner, regioner och till Sverige. ”Event i Skåne” passar i dag på att genomföra ett seminarium när handbolls-VM lockar många gäster till Malmö.

- På konferensen presenteras fördelar och utmaningar med idrottsevent och hur idrotten kan använda sig av vedertagna nyckeltal för att kvalitets¬säkra arbetet och tydliggöra strategier och kunna räkna hem framtida investeringar, berättar Pehr Palm, vd Event i Skåne, initiativtagare till arrangemanget.

Sponsorer och journalister

I Malmö finns både företrädare för sponsring och PR samt runt 1 300 journalister från hela världen, apropå event och vilken lockelse det utgör på olika grupper. Journalisterna bevakar VM, men många passar också på att göra andra reportage. 

- Det är fantastiskt, när hade vi senast 1 300 journalister från hela världen här? säger Stefan Svensson, affärsutvecklare för evenemang på Tourism in Skåne.

Som en konsekvens av journalisternas intresse för mer än handboll har Kristianstads kommun ordnat en örnsafari i Vattenriket, för att visa upp Skåne på ett annorlunda sätt.

Rekordstort intresse

”Effekter av idrottsevent” är rubriken på dagens seminarium som har lockat rekordmånga vilket innebär att Slagthuset i Malmö blir fullsatt.

- Efter konferensen samlas vi i Handbolls-VMs Fanzone och ser sen kvällens matcher live i Malmö Arena, berättar Pehr Palm.

Han är den som tillsammans med Maria Guggenbergen, Sponsor- & Eventföreningen, inleder mötet. Föreläser är bl a Hans Vanessen vid Infostrada Sports, Infopaqs Henrik Zettergren, Price Waterhousecoopers Jan Sturesson och Perohcons Peter Rohmée.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Kommuner över hela Sverige söker ständigt mer information runt idrottsturism och undrar hur beteendegrunderna ser ut. Var börjar man och hur utvecklas formerna för ett samspel med föreningar? återkommer som frågor. I  Lund har man kommit en bra bit på väg.  Att locka för att starta kreativiten ska ske via evenemangsstöd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.