Drömmer om nytt friidrotts-VM

Sommaren 1995 minns många med ett leende, Göteborg, VM i friidrott, suveränt väder och fullständig succé. Ekonomiskt innebar det dock en svidande förlust på dryga 20 miljoner kronor. Ändå är en ny ansökan om VM på väg.
Vädret under mästerskapet 1995 i Göteborg var det allra bästa och bidrog till VM-festen. Läktarna var fyllda av solbadande åskådare. Foto: Jack Mikrut, TT Nyheter


Friidrottsförbundet gick på knäna i flera år efter det arrangemanget. Lika succéartat som VM blev i propaganda, lika fiaskoartat var det ekonomiska resultatet. Det fanns en prognos om 25 miljoner i vinst, men det blev nästan lika mycket i förlust!

- Fast arrangemanget, stjärnorna, solen, ja, allt, var fantastiskt, säger människor än i dag.

Eventstaden nummer 1

Det finns siffror som anger att turismen ger Göteborg 20 miljarder kronor om året och innebär 15 000 heltidsjobb. Till stor del tack vare alla evenemang.  

Ett friidrotts-VM på Nya Ullevi det år Göteborg firar 400 år, det önskar nu allt flera entusiaster.

- Vi vill ha VM igen och ställer oss bakom ansökan, fastslår förbundets generalsekreterare Anders Albertsson som mycket målande uttrycker det så här:

- Vi kan inte drömma själva, vi behöver en stad att drömma tillsammans med.

Allt fler gillar idén

- Det politiken måste ta ställning till är om man vill göra ett internationellt avtryck, säger Max Markusson, evenemangschef på Göteborg & Co.

Politikerna bestämmer för det är Göteborg som måste ta den ekonomiska risken. Till och med stå för prispengarna numera.

- Friidrotts-VM är huvudspåret. Det arrangeras inte något OS eller fotbolls-VM så friidrotts-VM världens blir det största evenemang det året.

Nu skissas på en budget och de turismekonomiska framhåller man gärna:

- Budgeten är på över 1 miljard, på kort sikt. På lång sikt är värdet mycket större än så.

Jonathan Edwards viftar med den brittiska flaggan efter sitt sitt egentligen osannolika världsrekord i tresteg på Ullevi. Han hoppade 18,16 i första hoppet och det var inte mindre än 18 cm längre än den tidigare rekordtangeringen. Foto: Jack Mikrut, TT Nyheter

kent johanson (inte verifierad)

fre, 2013-12-13 11:06

1. kanonbra

kör hårt, VM är det bästa som hänt Sverige på senare år, en repris är mycket önskvärd. Skit i regeringen, dessa saktfärdiga pappersvändare. Go Göteborg Go

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.