Stjärnorna älskar det hemtrevliga

Det är ett tennisevent som inget annat. Stjärnorna som är vana vid att färdas i limousiner i storstadstrafik till och från arenorna, som ser trängsel och uppvaktning som en oundviklig del av jobbet - de möts nu av något helt annat.
Serena Williams älskade Båstad och omgivningarna. Så pass mycket att hon gärna vill gå på stranden. Foto: TT

 

Serena Williams insåg också att det finna bara ett Båstad en gång per år, med allt vad det innebär. Så hon kommer också, liksom många åskådare och inte minst, mängden av företagsföreträdare.

Spelarna längtar tillbaka

De byter om på sitt hotellrum vägg i vägg med arenan, de går med sina racketar och övriga grejor de där hundra meterna till sin bana. 

Efteråt kan de till och med gå ned på sandstranden och doppa tårna i Laholmsbukten...

Inte undra på att de tycker det är hemtrevligt, att de trivs och att de längtar tillbaka.

Därför har spelarna röstat fram Båstad till bästa tävlingen i så många år att övriga på ATP-touren har tröttnat...

Vinst för näringslivet

Dam- och tennisveckorna sätter de ekonomiska hjulen i rullning vid Hallandsåsen. Enligt en beräkning från 2007 uppstår en handel om 116 miljoner kronor och den totala omsättningen beräknades till ca 300 miljoner.

När det är som mest med människor i Båstad beräknas 100 000 personer vistas i samhället varje dag som evenemanget pågår. 

Notera, det gäller en tennisvecka. 

Nu är det två.

Många direktörer

Allt och alla påverkas.

Från i år står Lagardère Unlimited Scandinavia som arrangör. Men vd:n är den samme, Christer Hult som i Dagens Industri  säger:

- Många som kommer aviserar ju inte att de kommer. Men rent generellt är väldigt stora delar av Sveriges näringsliv på plats i Båstad. I och med det är det en massa seminarier som pågår, plus att det sker en del andra möten.

En majoritet av direktörerna från landets 40 största företag lär vara där, är hans tips.

Utlöser affärer

Många är tennisintresserade, många har sommarnöjen i närheten och många vet att man kan skapa kontakter och öppna för affärer på läktaren eller i loungen.

En annan möjlighet att träffa rätt person är vid alla seminarier. Huvudsponsorn Skistar, med bröderna Paulsson som huvudägare, är en av arrangörerna.

I Båstad finns många av våra före detta stjärnor. Som Mats Wilander, Anders Järryd, Thomas Enqvist och Magnus Larsson. De deltar också i en uppvisningsturnering, med John McEnroe som störste underhållare. 

Serena Williams och David Ferrer är storfavoriter i respektive turnering. 90 000 personer kom i fjol, Christer Hult tror på lika många åskådare i år, och det finns fortfarande biljetter kvar.

Thomas Ejderhov

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.