Travhästarna tävlar på Siljan

Mitt under brinnande skid-VM passar ATG på och arrangerar travtävlingar på Siljan. Dalarna fylls av besökare och förhoppningen är att locka många besökare till ett annorlunda event.
Vackrare tävlingsarena är svårt att hitta. Siljan blir alltså för travtävlingar när skid-VM kommer till Dalarna... Jo, det är faktiskt sant. Foto: Henrik Montgomery

 

- Sol, 5-7 minus, ingen blåst och perfekt is. Lägg till tusentals glada människor som njuter av fina hästar och härlig stämning. Det är vad jag ser framför mig, säger Malin Silfverberg, ATGs projektledare för istravet.

En tradition på Siljan

Travtävlingar på is är en gammal tradition. Det var så det hela började en gång i tiden långt innan travbanor som Solvalla, Romme eller Rättvik fanns. Hästarna som tävlade var böndernas arbetshästar vilka, precis som bönderna, kanske inte hade lika mycket att göra under de kallaste och mörkaste vintermånaderna. Att träffas och köra ikapp över isen blev ett trevligt avbrott i vardagen. 

Att köra istrav år 2015 är ett sätt att bevara den gamla traditionen och låta publiken uppleva hästsport som den var förr i tiden. Och den 23 februari 2015 ska det alltså bli istrav på sjön Siljan i Rättvik. 

- Jag hoppas verkligen att Kung Bore är med oss i år. Förra året blev vi tvungna att ställa in med kort varsel för att isen helt enkelt var för svag, berättar Malin Silfverberg.

Tävlingsfritt i Falun

Måndag 23 februari är en tävlingsfridag under Skid-VM i Falun. Som bekant blir vi svenskar ofta slagna av Norge när vi pratar skidor. När det gäller trav är det däremot Sverige som nog får anses vara bäst. Under VM bor det norska skidlandslagets alla supportrar i Camp Norway i Rättvik och arrangörerna hoppas kunna bygga upp lite landskampsstämning under istravet. 

- Ja, vi jobbar på att få med oss någon eller några norska kuskar. Det vore superkul med lite landskamp även på istravet, säger Malin Silfverberg. 

Istravsdagen drar igång redan på förmiddagen i festivaltältet på torget i Rättvik, där Paralympiern och simmaren Anders Olsson berättar om sin resa mot att bli en av våra mest framgångsrika elitidrottare. Sedan inleds aktiviteterna på isen. Och den som vill värma sig med lite varm dryck eller äta lunch blir inte besviken då sjön Siljan denna dag kantas av både mat- och dryckesserveringar. 

Istravet på Siljan är ett samarbete mellan Rättviks Kommun, Dalatravet och ATG.  

Sådana här bilder har vi än så länge sluppit i Sverige. Hur polisen slår till på morgonen för att göra razzia

Nu händer det även hos hos stora klubbar med högt anseende.

 I Belgien gjorde polisen  omfattande razzior hos storklubben RSC Anderlecht. på onsdagsmorgonen.

"Hela den olympiska rörelsen, och speciellt IOK, är rörd över den stora kopplingen som fransmännen har gjort mellan Notre-Dame och OS i Paris 2024."IOO

Thom Bach, ordförande i IOK, reagerade efter branden i Notre-Dame och lät meddela att den olympiska rörelsen erbjuder 500 000 euro – motsvarande cirka 5,5 miljoner kronor – till återuppbyggnaden av katedralen så att den ska stå färdig till OS i Paris 2024.

Det fanns 148 000 biljetter till salu när The Open Championship avgörs på Royal Portrush Golf Club, Nordirland.  Biljetterna var slut efter 48 timmar, skriver gol.se

Nu har arrangören släppt ytterligare 4 300 biljetter. Först till kvarn. Senast världens äldsta golftävling avgjordes på Royal Portrush var 1951. Sen dess har England och Skottland turats om. Äntligen Nordirland, det förklarar också hysterin.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Anna och Emil Jönsson Haag , avslutade sina framgångsrika karriärer som skidåkare och vill vänja sig utan alla resor och träningar. Nu gäller ett annat liv. Från hemmet på Frösön beger de sig ut på olika uppdrag. Senast - de är ambassadörer för Folkspel.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Fotbolls'älskare har fått ett nytt alternativ för att se fotboll. Sedan en tid tillbaka streamar Strive Sport samtliga matcher från La Liga, Serie A och MLS. Kanalen har skrivit avtal med Telenor som första distributör.