Travhästarna tävlar på Siljan

Mitt under brinnande skid-VM passar ATG på och arrangerar travtävlingar på Siljan. Dalarna fylls av besökare och förhoppningen är att locka många besökare till ett annorlunda event.
Vackrare tävlingsarena är svårt att hitta. Siljan blir alltså för travtävlingar när skid-VM kommer till Dalarna... Jo, det är faktiskt sant. Foto: Henrik Montgomery

 

- Sol, 5-7 minus, ingen blåst och perfekt is. Lägg till tusentals glada människor som njuter av fina hästar och härlig stämning. Det är vad jag ser framför mig, säger Malin Silfverberg, ATGs projektledare för istravet.

En tradition på Siljan

Travtävlingar på is är en gammal tradition. Det var så det hela började en gång i tiden långt innan travbanor som Solvalla, Romme eller Rättvik fanns. Hästarna som tävlade var böndernas arbetshästar vilka, precis som bönderna, kanske inte hade lika mycket att göra under de kallaste och mörkaste vintermånaderna. Att träffas och köra ikapp över isen blev ett trevligt avbrott i vardagen. 

Att köra istrav år 2015 är ett sätt att bevara den gamla traditionen och låta publiken uppleva hästsport som den var förr i tiden. Och den 23 februari 2015 ska det alltså bli istrav på sjön Siljan i Rättvik. 

- Jag hoppas verkligen att Kung Bore är med oss i år. Förra året blev vi tvungna att ställa in med kort varsel för att isen helt enkelt var för svag, berättar Malin Silfverberg.

Tävlingsfritt i Falun

Måndag 23 februari är en tävlingsfridag under Skid-VM i Falun. Som bekant blir vi svenskar ofta slagna av Norge när vi pratar skidor. När det gäller trav är det däremot Sverige som nog får anses vara bäst. Under VM bor det norska skidlandslagets alla supportrar i Camp Norway i Rättvik och arrangörerna hoppas kunna bygga upp lite landskampsstämning under istravet. 

- Ja, vi jobbar på att få med oss någon eller några norska kuskar. Det vore superkul med lite landskamp även på istravet, säger Malin Silfverberg. 

Istravsdagen drar igång redan på förmiddagen i festivaltältet på torget i Rättvik, där Paralympiern och simmaren Anders Olsson berättar om sin resa mot att bli en av våra mest framgångsrika elitidrottare. Sedan inleds aktiviteterna på isen. Och den som vill värma sig med lite varm dryck eller äta lunch blir inte besviken då sjön Siljan denna dag kantas av både mat- och dryckesserveringar. 

Istravet på Siljan är ett samarbete mellan Rättviks Kommun, Dalatravet och ATG.  

Den anrika klubben Gais ligger illa till i Superettan – och ekonomiskt. Klubben har 3miljoner i skulder. I augusti prövas Gais elitlicens av Svenska fotbollförbundet. Nu ser det ut som hängivna supportrar räddar situationen. På två dygn hade de på onsdagsförmiddagen samlat in 365 000 kronor.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Danas Rapsys, 24, fick vara världsmästare på 200 meter fritt på tisdagen – i en minut. Sedan förklarades tvåan, kinesen Sun Yang, som segrare. Rapsys hade rört sig på startpallen precis före start och enligt reglerna förklaras det som tjuvstart. Där försvann litauenfödde Rapsys guldmedalj och bonus på 20 000 dollar blixtsnabbt. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.