42 miljoner i vinst för driften

Det talades om hoppbackar och andra investeringar som saknade förnuft. De jättelika kostnaderna dominerade rapporteringen runt skid-VM i Falun. Arrangörernas egen bild – 42 miljoner kronor i vinst!
Skid-VM blev en folkfest av sällan skådat slag. 228 000 biljetter såldes totalt. Foto: Anders Wiklund, TT

 

VM-generalen Sven von Holst och kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) stod där på måndagens presskonferens och mådde bra.

Ett leende spelade på deras läppar.

Driften av VM gav 42 miljoner

Efter alla kritik och ifrågasättande konstaterade de.

- VM gav 42 miljoner i vinst!

VM-bolaget ansvarade för driften för att arrangera VM enligt avtalet med internationella skidförbundet, FIS.

I klartext - evenemanget skulle finansieras med ersättning från FIS, intäkter från biljettförsäljning, reklam och sponsorer. Det är VM-bolaget som ersätter Falu kommun för användningen av Lugnet och de arbetsinsatser kommunen gjorde inför VM.

Totalt uppgick intäkterna till 307,7 miljoner kronor och kostnaderna till 263,7 miljoner kronor.

Kvar på sista raden, +42 miljoner.

Tre huvudskäl

- Vi vill inte kalla det för en seger om man tänker på all kritik. Mer att vi trodde på det här och i takt med att vi närmade oss själva arrangemanget kände vi medvinden.

De pekar på tre huvudsakliga skäl till att VM blev en vinstaffär: 

• VM-biljetter

• Sponsor och partnersamarbete

• Kostnadsmedvetenhet

Förklaringarna

228 000 sålda biljetter överträffade alla som helst förväntningar. Och i takt med antal besök ökade också merförsäljningen när människor invadera Falun och Dalarna.

Sponsorförsäljningen blev också bra mycket bättre än vad som var budgeterat. VM-organisationen sålde någon form av paket till nära 500 företag.

Och så vill von Holst och Ganshag peka på en tydlig kostnadsmedvetenhet under själva arrangemanget. Därmed minskade utgifterna.

Blev en folkfest

VM blev en folkfest och när det nu blev pengar över ska dessa också fördelas. 65 procent av vinsten går till Falu kommun.

- Men i dag är det är för tidigt att säga hur pengarna ska användas, förklarade kommunalråd Jonny Gahnshag (S).

Falu kommun (45 procent), Svenska Skidförbundet (45 procent) och Svenska Skidspelen (10 procent) är ägare i VM-bolaget.

De investeringar som krävdes på Lugnet är en bit för sig. 

Det som sticker mest i ögonen på folk är de gamla hoppbackarna som byggdes till VM 1974 och nu var utdömda. Det kostade 164 miljoner att bygga nya och samtidigt finns det knappt några backhoppare. Det vet ni vid det här laget.

Satsningen kostade 237 miljoner 

Sedan gick politikerna själva ut med att investeringarna för VM skulle stanna vid 80 miljoner. Det blev 237 enligt en andra beräkning. Om utgifterna stannar vid det är inte klarlagt.

Satsningen har ju också den konsekvensen att räntor och amorteringar ökar och de som ska betala är ju skattebetalarna. 13 miljoner kronor per år i 30 år är en uppskattning..

Till helhetsbilden hör också ökade driftkostnader för Lugnet. Det totalt beloppet ska ligga på runt 8 miljoner kronor per år. 

Thomas Ejderhov

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

ons, 2015-05-27 11:22

1. Oj då!

Att kommunen hade en glädjekalkyl för att bygga hoppbackar har mer att göra med den jumpande majoriteten i kommunen. Samtidigt finns världens bästa backarkitekter i Falun. Dom visste. Att Sven von Holst var försiktig i sin budget har ju och hållet med den osäkra punkten "biljettförsäljning". Hans förmåga att hålla i kostnader visade sig. Falun står nu med en anläggning som kan locka till sig stora (inte fullt så stora som VM) evanemang. Som förhoppningsvis gagnar stadens lokala handlare mer än vad VM gjorde (för trångt i centrum). Kritikerna (troféjägarna) som ställde barnteatergrupper mot barnhoppbackar eller antalet hoppare mot backkostnader för kanske tänka över sina engagemang. Antalet hoppare i ett land är ju som bekant helt beroende av att det finns hoppbackar. Falun är idag den enda plats i Sverige med en stor backe som håller internationell standard. Grattis till Falun och SSF.

Whizzleblower (inte verifierad)

sön, 2015-06-07 15:09

2. En riggad kalkyl

Ja, om skid-VM hade betalat sisådär 100-150 Mkr till i hyra för anläggningar som saknar användningsområde nu när VM är över så... Gå inte på kommunledningens kampanj! http://www.dt.se/opinion/ledare/kronika-de-vagrar-ta-reda-pa-om-skid-vm-...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.