50 miljoner kr i tröst...

Nu är bollen i rullning – och pengarna. Fotbollens Europaspel är lottat och alla klubbar har drömmer om utdelning. MFF vill göra om det, Elfsborg, AIK och IFK Göteborg ser också möjligheter. Miljoners euro hägrar.
Markus Rosenberg ledde MFF till de enorma framgångarna, inte minst ekonomiskt. Foto: Björn Lindgren, TT

 

Från fördelningen 5/1 till Champions League till nya 3/1. Och redan i ett tidigt skede av omgångarna blir ersättningarna mycket större.

- Det är sköna pengar för svensk fotboll, vi har ju flera lag med i kvalet, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd.

Skaplig tröst

Han kom in i klubben i februari 2014 och fick uppleva den himmelska våren, där miljonerna bara flödade in i föreningen.

Carlnén har räknat ut att om MFF går till CL-play off, förlorar där och hamnar i Europa League blir det ändå intäkter om runt 50 miljoner minst, för sedan ska något som kallas Marknadspoolen ge ytterligare utdelning.

Det blir lite som plåster på såren för ett uteblivet Champions League. 

MFF fick cirka 80 miljoner kronor för biljetten in i gruppspelet i fjol och når klubben samma framgång i år, är bara den ersättningen drygt 110 miljoner kronor, uppger Sydsvenska Dagbladet.

I MFF:s årsredovisning fanns cirka 159 miljoner kronor som intäkt från Uefa. Men då var 27 miljoner inräknade från en restbetalning ur den så kallade marknadspoolen. 

"Komma upp ur sandlådan"

- Pengarna är ofantliga ur svensk synvinkel, men i Europa inte så stor del av omsättningen. Vi måste nog komma ur vår egen sandlåda när vi tittar på siffrorna. Champions League är den enskilda idrottstävling som genererar mest pengar i världen, slår Carlnén fast i Sydsvenskan.

Han ser en väsentlig skillnad i mycket av förberedelser.

- Vi vet förutsättningarna och både det sportsliga och föreningens organisation är på en annan nivå nu.

Det är TV-intäkterna som får den totala potten att växa. Om ett engelskt lag vinner Champions League och dessutom tar hem varje match i gruppspelet blir belöningen svindlande - 1 miljard kronor.

Så spelar svensklagen

Hur ska svensklagen då nå långt?

Jo, IFK Göteborg ska besegra antingen Celje från Slovenien eller Slask Wroclaw från Polen i kvalet till Europa League. AIK ställs mot VPS Vasa och Elfsborg mot FC Lahtis. 

Malmö FF startar i Baltikum precis som i fjol, då mot Ventspils från Lettland, nu mot FK Zalgiris från Litauen.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.