Året idrottsstad, en av 40

Under SM-veckan i Sundsvall, den 5 juli, kommer SVT Sport för femte gången att utse ”Sveriges bästa idrottsstad”. Inte mindre än 40 städer är nominerade.
40 städer uppfyller SvT-sportens kriterier. Den 5 juli utses vinnaren, Sveriges bästa idrottsstad. Foto: TT

 

Örebro vann 2011, Göteborg tog sedan titeln två år på raken och ifjol vann Malmö priset.

Malmö är favoriten

 - Malmö har ju haft ett nytt fantastiskt idrottsår och kan mycket väl vinna igen. Men även mindre städer som Linköping, Örebro, Karlstad, Falun och Västerås imponerar på mig som idrottsstäder det senaste året, säger Ola Bränholm ansvarig för priset på SVT Sport. 

40 kommuner har kvalificerat sig till att tävla om priset. Kriterierna är att kommunen skall ha minst fyra elitlag i de totalt 23 sporter som finns i juryunderlaget, ett av lagen måste spela i högsta serien i någon av de sju största publiksporterna. 

Två klassiska bandyorter är nya bland de kommuner som klarar kriterierna. Vetlanda, med sina speedwaymästare, och Lidköping är helt nya i tävlingen, medan Ängelholm är tillbaka efter att Rögle åter tagit sig upp till SHL. De kommuner som var med ifjol men inte är det detta år är Varberg och Sigtuna. 

Här är städerna

Här är de 40 kommuner som kan vinna SVT:s pris Sveriges bästa idrottsstad 2015:

Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Leksand, Lidköping (ny), Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Mora, Nacka, Norrköping, Nässjö, Partille, Piteå, Skellefteå, Skövde, Solna, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Täby, Umeå, Uppsala, Vetlanda (ny), Västerås, Växjö, Ängelholm (ny) Örebro och Östersund. 

Juryn består av 25 SVT-profiler och speciellt inbjudna samt 25 tittare från hela landet röstar sedan fram årets topplista, alla gör varsin topp 10 som summeras ihop. 

Bosse (inte verifierad)

tis, 2015-06-09 12:06

1. Årets Idrottsstad

Hej på Er ALLA. Göteborg !!!!! Finns ingen stad i hela Sverige som kan konkurrera med Göteborg. Heja Göteborg. Bosse - som EJ bor i Göteborg, 20 mil därifrån, MEN ändå vet att Göteborg är NUMMER ETT !!

Fredrik (inte verifierad)

ons, 2015-06-10 23:54

2. Bredd, elit, mångfald, en stad för alla, en idrott för alla!

Skellefteå är kanske känt för sitt hockeylag men kommunen erbjuder så mkt mer, allt från bredd till elit. Alla är välkomna, oavsett ålder, kön, ekonomiska förutsättningar, nationalitet, etnicitet och sexuell läggning. Staden levererar världsstjärnor, OS medaljer, VM medaljer osv men det kräver förutsättningar som finns i en småstad som Schtaan. Tillsammans med kommun och näringsliv bidrar vi tillsammans till en levande stad och ett bättre samhälle. En stad som ger utrymme för drömmar och galna ideer, inget är omöjligt i guldstan.

Hur  ansträngd situationen är i Östersunds FK beskrivs av dagens fakta – klubben har fått in drygt 7,7 miljoner kr, men behöver ytterligare 11 miljoner! Sedan den 1 september har klubben lyckats samlat in7,7 miljoner kronor av de tio miljoner kronorna som föreningen behöver kortsiktigt och av de 15 miljoner kronorna som behövs långsiktigt.

Sportprofilerna Niklas Wikegård och Jonas Eriksson expanderar sitt träningskonceptet WE och öppnar ett nytt träningscenter tillsammans med hälsoentreprenören Peter Bláha. 

Svaneholm Open lockade med några av världens bästa spelare till den nya tennisturneringen vid slottet. Men det kom alldeles för få åskådare och arrangemanget gick back. 

Arrangörsbolaget saknar pengar och kan inte betala räkningarna, enligt Sydsvenskan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea återkommer som landets ledande sponsor till tennis. Banken har en lång tradition som tennissponsor, allra senast för Nordic Light Open åren 2002–2008. Damturneringen i Båstad gällde det då, nu går banken all- in för både damtävlingen och herrturneringen, den som är en av tourens äldsta och mest populära tävlingar. Nu skaSwedish Open bli Nordea Open, en tvåveckors tennisfest sommaren 2020.

Rättigheter att sända stora idrottstävlingar i tV  halkar hit och dit. Köpslåendet är intensivt och som konsument är det inte lätt att alltid hänga med. De gäller att ha rätt abonnemang.

Glädjen över att SVT var tillbaka i en huvudroll vid ishockey-VM i fjol blev kortvarig. Förvisso är SVT kvar VM t o m 2023, men sedan tar Nent Group med Viasat-kanalerna, Viaplay, TV3 och TV6 tillbaka ett eget herravälde. Kontraktet är signerat och gäller fem år, 2024–2028.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.