Året idrottsstad, en av 40

Under SM-veckan i Sundsvall, den 5 juli, kommer SVT Sport för femte gången att utse ”Sveriges bästa idrottsstad”. Inte mindre än 40 städer är nominerade.
40 städer uppfyller SvT-sportens kriterier. Den 5 juli utses vinnaren, Sveriges bästa idrottsstad. Foto: TT

 

Örebro vann 2011, Göteborg tog sedan titeln två år på raken och ifjol vann Malmö priset.

Malmö är favoriten

 - Malmö har ju haft ett nytt fantastiskt idrottsår och kan mycket väl vinna igen. Men även mindre städer som Linköping, Örebro, Karlstad, Falun och Västerås imponerar på mig som idrottsstäder det senaste året, säger Ola Bränholm ansvarig för priset på SVT Sport. 

40 kommuner har kvalificerat sig till att tävla om priset. Kriterierna är att kommunen skall ha minst fyra elitlag i de totalt 23 sporter som finns i juryunderlaget, ett av lagen måste spela i högsta serien i någon av de sju största publiksporterna. 

Två klassiska bandyorter är nya bland de kommuner som klarar kriterierna. Vetlanda, med sina speedwaymästare, och Lidköping är helt nya i tävlingen, medan Ängelholm är tillbaka efter att Rögle åter tagit sig upp till SHL. De kommuner som var med ifjol men inte är det detta år är Varberg och Sigtuna. 

Här är städerna

Här är de 40 kommuner som kan vinna SVT:s pris Sveriges bästa idrottsstad 2015:

Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Leksand, Lidköping (ny), Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Mora, Nacka, Norrköping, Nässjö, Partille, Piteå, Skellefteå, Skövde, Solna, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Täby, Umeå, Uppsala, Vetlanda (ny), Västerås, Växjö, Ängelholm (ny) Örebro och Östersund. 

Juryn består av 25 SVT-profiler och speciellt inbjudna samt 25 tittare från hela landet röstar sedan fram årets topplista, alla gör varsin topp 10 som summeras ihop. 

Bosse (inte verifierad)

tis, 2015-06-09 12:06

1. Årets Idrottsstad

Hej på Er ALLA. Göteborg !!!!! Finns ingen stad i hela Sverige som kan konkurrera med Göteborg. Heja Göteborg. Bosse - som EJ bor i Göteborg, 20 mil därifrån, MEN ändå vet att Göteborg är NUMMER ETT !!

Fredrik (inte verifierad)

ons, 2015-06-10 23:54

2. Bredd, elit, mångfald, en stad för alla, en idrott för alla!

Skellefteå är kanske känt för sitt hockeylag men kommunen erbjuder så mkt mer, allt från bredd till elit. Alla är välkomna, oavsett ålder, kön, ekonomiska förutsättningar, nationalitet, etnicitet och sexuell läggning. Staden levererar världsstjärnor, OS medaljer, VM medaljer osv men det kräver förutsättningar som finns i en småstad som Schtaan. Tillsammans med kommun och näringsliv bidrar vi tillsammans till en levande stad och ett bättre samhälle. En stad som ger utrymme för drömmar och galna ideer, inget är omöjligt i guldstan.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för samma kvartal 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.