Idrottsledare måste bli entreprenörer

Idrottsföreningarna måste utveckla ett starkt entreprenörskap. Det är en förutsättning inför framtiden när intäkterna minskar i övrigt.
Stefan Krüeger och Ingemar Helgesson leder kurserna för idrottsledare vid ett pilotprojekt i Västsvenska Idrottsförbundets regi.

 

Winn Winn West är ett pilotprojekt i Skövde och försöker göra det möjligt för föreningar att tjäna pengar genom att stärka föreningarnas entreprenörsstyrka. Som en del av projektet genomfördes en utvärdering i samband med en ungdomsturnering i fotboll, Skadevi Cup.

Affärsorienterat

Tryggve Olsson är projektledare och ansvarig för organisationsutveckling och han berättar om Winn Winn West som är en del av Västsvenska idrottsförbundet.

- Vi försöker få föreningarna att tänka och arbeta affärsorienterat.

- Konsten är att utveckla sociala, tävlings- och uppvisningsarrangemang och på det viset skapa förutsättningar för nya intäkter till föreningarna men också för att bygga nätverk.

Tryggve Olsson och hans medarbetare hjälper föreningar att skapa hållbara evenemang via utbildning inom marknadsföring, kommunikation genom sociala medier. Även idrottsjuridiska frågor som avtalsskrivning ingår.

Ta egna initiativ

- Vi vill etablera ett mer entreprenörmässigt beteende och göra föreningarna mindre bidragsberoende.

Socialt entreprenörskap är ett av ledorden för att idrotten ska öka kreativiteten och utveckla idrottsevenemang, helst också sådana som blir bestående.

Föreningarna kan själva ta initiativ för att ingå i projektet samtidigt som Winn Winn West aktivt söker upp föreningar. Nätverksträffar och konferenser med endagarsutbildningar för styrelseledamöter och marknadsansvariga blir ett första steg för att bli mera affärsdrivande.

Då ingår ett första steg till att hjälpa föreningarna att arbeta mer projektbaserat med en entreprenöriell inriktning. Det underlättar rekryteringen och möjligheterna att genomföras nya evenemang.

Ida Sundström

Tryggve Olsson är projektledare och ansvarig för organisationsutveckling inom Västsvenska Idrottsförbundet.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.