Idrottsledare måste bli entreprenörer

Idrottsföreningarna måste utveckla ett starkt entreprenörskap. Det är en förutsättning inför framtiden när intäkterna minskar i övrigt.
Stefan Krüeger och Ingemar Helgesson leder kurserna för idrottsledare vid ett pilotprojekt i Västsvenska Idrottsförbundets regi.

 

Winn Winn West är ett pilotprojekt i Skövde och försöker göra det möjligt för föreningar att tjäna pengar genom att stärka föreningarnas entreprenörsstyrka. Som en del av projektet genomfördes en utvärdering i samband med en ungdomsturnering i fotboll, Skadevi Cup.

Affärsorienterat

Tryggve Olsson är projektledare och ansvarig för organisationsutveckling och han berättar om Winn Winn West som är en del av Västsvenska idrottsförbundet.

- Vi försöker få föreningarna att tänka och arbeta affärsorienterat.

- Konsten är att utveckla sociala, tävlings- och uppvisningsarrangemang och på det viset skapa förutsättningar för nya intäkter till föreningarna men också för att bygga nätverk.

Tryggve Olsson och hans medarbetare hjälper föreningar att skapa hållbara evenemang via utbildning inom marknadsföring, kommunikation genom sociala medier. Även idrottsjuridiska frågor som avtalsskrivning ingår.

Ta egna initiativ

- Vi vill etablera ett mer entreprenörmässigt beteende och göra föreningarna mindre bidragsberoende.

Socialt entreprenörskap är ett av ledorden för att idrotten ska öka kreativiteten och utveckla idrottsevenemang, helst också sådana som blir bestående.

Föreningarna kan själva ta initiativ för att ingå i projektet samtidigt som Winn Winn West aktivt söker upp föreningar. Nätverksträffar och konferenser med endagarsutbildningar för styrelseledamöter och marknadsansvariga blir ett första steg för att bli mera affärsdrivande.

Då ingår ett första steg till att hjälpa föreningarna att arbeta mer projektbaserat med en entreprenöriell inriktning. Det underlättar rekryteringen och möjligheterna att genomföras nya evenemang.

Ida Sundström

Tryggve Olsson är projektledare och ansvarig för organisationsutveckling inom Västsvenska Idrottsförbundet.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.