Final med gigantiskt intresse

Natten till måndag avgörs Super Bowl, årets största sportevenemang i USA. Intresset är stort för amerikansk fotboll även i Sverige – och ökar.
En dekoration på Twin Peaks i San Fransisco som visar att den 50:e Super Bowl-finalen ska spelas, Denver Broncos möter Carolina Panthers. Foto: Jeff Chiu, AP Photo/TT

 

Tusentals svenskar kommer att sitta bänkade framför TV-apparaterna. Intresset för amerikansk fotboll i Sverige ökar. Nytt för i år är att det sannolikt blir direktsändningar av svenska matcher i Superserien i en etablerad svensk kanal.

70 kameror!

Super Bowl har blivit något av ett popkulturfenomen i det amerikanska samhället med allt från rekordreklam till mat och olika typer av partys. Det är samtidigt den TV-sändning som drar flest TV-tittare i landet. 

Helgens Super Bowl kommer säkert att sätta nytt tittarrekord. Förra året sågs matchen av 114,4 miljoner, en ökning med 2,2 miljoner tittare från året innan. Super Bowl blev därmed programmet med mest tittarsiffor i USA:s historia.

Varje år investeras stora summor för att öka underhållningsvärdet för tittarna. Årets upplaga, som dessutom har 50-årsjubileum, är inget undantag. CBS Sports, som har sändningsrättigheterna, introducerar ny kamerateknologi bland de 70 (!) kameror som används för att filma matchen på arenan. 

Super Bowl-helgen har även blivit en weekend då stora mängder mat förtärs – endast på Thanksgiving-helgen äts det mer i USA.

Intresset ökar

Super Bowl- sändningen i Sverige har i år flyttat från Kanal 10 till Viasat Sport. Fredrik Johansson, pressansvarig på Viasat, säger att Viasat aldrig redovisar tittarsiffror för sina betalkanaler. Men han understryker att intresset i Sverige för den amerikanska fotbollsserien NFL ökar. Det står nu även klart att den nya sportkanalen TV 3 Sport, som startar i april, blir ny huvudkanal NFL.

När Lady Gaga traditionellt sjungit nationalsången drabbar Carolina Panthers och Denver Broncos samman på Levi´s Stadium i Santa Clara utanför San Fransisco i Kalifornien. Pantrarna satsar på att ta sitt första mästerskap och Broncos hoppas på att säkra sitt tredje. I pausen uppträder f ö superstjärnorna Coldplay och Beyoncé. 

Den 8 april startar den svenska Superserien med final i Stockholm den 9 juli. I år spelas den som så kallad rak serie med sju lag. En nyhet i år är att Svenska Amerikansk fotbollsförbundet (SAFF) är i slutskedet av förhandlingar med en etablerad svensk kanal om att direktsända en match i veckan, fredagkvällar, under våren och sommaren.

Fler än bandy

- Det blir sannolikt Friday Night Football, som är en traditionell kulturyttring i USA, även för våra fans här, säger förbundets generalsekreterare Fredrik Haraldson.

Martin Söderberg, styrelseledamot i SAFF, tror att TV-sändningar kommer att öka intresset för sporten i Sverige ytterligare.

- Trots att det sänts så lite amerikansk fotboll i de etablerade svenska kanalerna så vet vi av undersökningar att sju procent av svenska folket vill se amerikansk fotboll i TV. Det är fler än som t ex vill se bandy, konstaterar han.

Carlstad Crusaders, som vunnit flera år är favoriter, Tyresö Royal Crowns och Örebro Black Knights och Uppsala 86:ers är andra framträdande lag.

Ökade resurser

Samtidigt tar Svenska Amerikansk fotbollförbundet, som flyttade in i nya Idrottens Hus på Södermalm i Stockholm i december förra året, nya tag efter ett inställt VM i Stockholm förra året. 

Det görs en nysatsning med bland annat ökade kansliresurser, bättre medlemsservice och ökade kommunikationsresurser.

- Det är kul att intresset för sporten ökar även här hemma, fortsätter Fredrik Haraldson. 

4 000 registrerade spelare

Särskilt glädjande är att utvecklingen på damsidan har varit så god de senaste åren. Där har både kvalitet och spelarantal ökat. Det finns nu närmare 4 000 registrerade spelare i allt från högsta Superserien till lägre divisioner. 

- På ungdomssidan testar vi i år ett nytt system med ny säsongsuppdelning, som innebär en kortare och intensivare säsong, som är mer lik amerikanskt high school-upplägg.

Förbundet kommer under säsongen också att lansera ett nytt lättare spelformat.

Årets höjdpunkter under den svenska säsongen blir förutom SM-finalerna, de årliga finnkamperna samt Nordiska Mästerskapet för juniorlandslaget. 

Thomas Westlind

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.