TV-satsning med 70 kameror

Super Bowl är lika med superpengar. Ett jättelikt evenemang eller spektakel, om man så vill, som växer varje år.
Carolina Panthers huvudcoach Ron Rivera svara på frågor på en presskonferens och ni ser själva, antalet journalister är stort trots att bilden är tagen fem dagar fore finale. Foto: Jee Chiu, AP Photo/TT

 

I år kostar 30 sekunders reklamsnutt 42,5 miljoner kronor (5.0 miljoner dollar) vilket är 11  procent mer jämfört med 2015. 114.4 miljoner TV-tittare uppmättes vilket inte inkluderar större tittargrupper på privata fester och barer. Med så många tittare anses 5 miljoner som ett pris värt att betala.

TV-rättigheterna till Super Bowl roterar mellan de tre stora nationella TV-bolagen, CBS, Fox och NBC enligt det senaste avtalet med National Football Leauge (NFL). Tillsammans med ESPN så betalar de över 42,5 miljarder kronor (5 miljarder dollar) per år för säsongerna 2014-2021 för TV-rättigheterna. Det är marknadsekonomi som bäst.  

Varje TV-bolag har tre år på sig att lägga upp planer för den ”the big game”. Det skapar konkurrens och tv-bolagen gör allt för att överträffa konkurrenterna. Kanske något för FIFA och andra förbund att titta närmare på?

CBS gör tidernas satsning

En stor satsning i år är att öka tittarupplevelsen. Se här hur CBS mobiliserar:

 70 matchkameror som inkluderar 5K resolution och ett ny 360-graders perspektiv. Det är en ökning med 75 procent mot NBC som hade 40 kameror förra aret. 

 360-graderssystemet består av 36 kameror som kan frysa bilden och gå runt spelarna för att sedan spela ut scenen, s k ”Matrix look”. Tittarna får en möjlighet att se vad spelarna ser. 

 8 kameror på mållinjen via koner och som har två vinklar var och mikrofoner. Tittarna får höra hur det låter på plan och se vinklar som aldrig har visats i en Super Bowl-final.

 4 Sky kameror, 3 likadana på Stadion och ytterligare 1 i San Francisco. De här nya kamerorna tar rör sig i hastighet av 40 km. 

 256 mikrofoner

 12 produktionslastbilar

 550 personer som jobbar med sändningen

CBS var också ansvarigt för Super Bowl I och använde 11 kameror samt två produktionslastbilar. Sändningarna började endast 30 minuter innan matchen.

De främsta artisterna

Lady Gaga ska sjunga amerikanska nationalsången innan matchen och i halvtidsshowen uppträder Coldplay och Beoynce. 

Matchen spelas på Levi’s Stadium i Silicon Valley Santa Clara. En stadion byggd för 9.7 miljarder kronor ($1.2 miljard dollar) och som är hemmaplan till San Francisco 49’ers och invigdes 17 juli 2014. Här finns plats för 68 500 åskådare, bl a i 165 lyxiga sviter samt 8 500 klubbplatser. 

Vilka vinner då, mer än TV-tittarna, CBS och företagen som köper reklamsnuttar? 

Mycket talar för Denver Broncos även om North Carolina Panthers är favoriter. Men Broncos försvar är rankat nummer 1 och i laget finns Wade Phillips, en före detta Dallas Cowboys-tränare, samt ex-Cowbon och försvarslinjens DeMarcus Ware och mittenförsvaren Van Miller som växte upp i Dallas. Plus Denvers Quarterback Payton Mannings erfarenhet överträffar North Carolina Panters Most Valuable Player (MVP), favoriten Cam Newtons entusiasm och högsta poängattack Broncos hela vägen.       

Största vinnarna i år bör dock vara TV-tittarna.

Mats Lundberg

Patrik Sjöberg, Emma Green, Erica Johansson och Christian Olssonhar tränat här under upväxten, men nu är Slottskogshallen borta. På söndagskvällen började hallen att brinna, av okänd anledning, och gick inte att rädda.

Två sponsorer lovar atleterna 970 000 kronor om de sätter världsrekord under friidrotts-VM i Doha 27 september – 6 oktober. Utöver detta ger guld 580 000, silver 290 000 och brons 190 000 kronor. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

C More har ingått avtal som exklusiv mediepartner till ESS - Elitserien i Speedway med start säsongen 2020. Storsatsningen innebär att Elitseriens samtliga 82 matcher sänds i C Mores kanaler. Två matcher per omgång, en på tisdag och en på torsdag, är huvudmatcher och planeras att sändas i Sportkanalen.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.