Sjuhäradsbygden blev landets sportcentrum

För en helg blev Sjuhäradsbygden centrum för vintersport.

Hit, på kanten till hård trafikerade väg 40 mot Göteborg, begav sig många tusen människor för att se elitidrott .

Uppmärksamheten riktades som aldrig förr mot höjderna mellan Ulricehamn och Borås. Här etablerades ett eldorado för vintersport.

Trängsel vid skidspåret. Det var gott om åskådare under söndagens tävling i 4 x 7,5 km Stafett Herrar, i skidor i Ulricehamn. Totalt beräknades att 45 000 åskådare följt helgens tävlingar.Foto Björn Larsson Rosvall / TT

På lördagen i form av inledningen på bandy-VM på nya Boda Arena i Borås där 15 miljoner har investerats i en ny isanläggning. Och på eftermiddagen inleddes skidtävlingarna i Ulricehamn bara några mil bort.

Nystart för bandyn

Uppemot 2 000 åskådare kom till Boda Arena för att uppleva invigningen av den nya anläggningen och sedan se hur Finland utklassade Kazakstan med 9-0 i bandy-VM.

Tack vare isbanan  uppstår klubben Nya Borås Bandy och sportens anhängare ser en nystart. Intresset var stort och, många tog också chansen att åka skridskor den här dagen.

- Det är svårt att sätta ord på mina känslor faktiskt. Jag såg min första bandymatch för snart tio år sedan, just i Vänersborg där VM nu kommer att utspela sig. Jag fastnade direkt för snabbheten, tekniken och elegansen i idrotten. Att nu kunna hälsa publiken välkommen till en VM-match på nyanlagda Boda isstadion, anpassad för bandy, känns minst sagt magiskt. Med den nya anläggningen ser jag en ljus framtid för bandyn i Borås och jag hoppas att det kommer att skapa ett helt nytt intresse för skridskoåkande och issporter i allmänhet så klart, sa Klas Ström, ordförande i arrangerande Borås Bandy, i en kommentar.

"Känsla av magi"

- Jag får lov att instämma i Klas känsla av magi, både kring evenemanget i sig och den nya isstadion. I det här fallet är det ju dessutom långt mycket mer än en isbana, det blir ett idrottsligt allaktivitetsområde som lockar till fysisk aktivitet året runt. Det blir ett enormt lyft för skolan, de aktiva föreningarna i området, de boende och hela Borås, kommenterade Tommy Jingfors, driftig förvaltningschef vid Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Stolheten och glädjen var lika stor några mil bort på skidstadion Lassalyckan, där världseliten var samlad i helgen.

"Bygg en hoppbacke"

Bästa betyget kom från en norrman Ernst A. Lersveen, med stor erfarenhet från internationella tävlingar sedan 1982. Han var imponerad av evenemanget i Ulricehamn och sa spontant:

- Bygg en hoppbacke och sök VM!

I arrangörsföreningen Ulricehamns IF tackade och bockade man för berömmet. Siktet är redan inställt på nästa stortävling, 

"Vi vill ha sprint också"

-Nu vill vi också ha sprint,, menade klubbens ordförande, Peter Svenningsson.

– De säger ju att vi har den bästa banan, den bästa publiken, bästa funktionärerna... allt är superlativ. 

Totalt beräknades 45 000 personer ha kommit under helgen. 

Om två år får klubben förtroendet igen, det är redan klart.

–  Nu har vi gjort individuell start i fristil plus stafett två gånger Men sprint har ju blivit så populärt. Vi får se, det blir en diskussion vi får ta med FIS.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det blev en dyr nota för AIK efter matcherna mot Maribor i Champions League-kvalet. Böterna gäller både bortamatchen och returen den 31 juli på Friends. Läktarbråken kostar AIK 991 880 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.