Sjuhäradsbygden blev landets sportcentrum

För en helg blev Sjuhäradsbygden centrum för vintersport.

Hit, på kanten till hård trafikerade väg 40 mot Göteborg, begav sig många tusen människor för att se elitidrott .

Uppmärksamheten riktades som aldrig förr mot höjderna mellan Ulricehamn och Borås. Här etablerades ett eldorado för vintersport.

Trängsel vid skidspåret. Det var gott om åskådare under söndagens tävling i 4 x 7,5 km Stafett Herrar, i skidor i Ulricehamn. Totalt beräknades att 45 000 åskådare följt helgens tävlingar.Foto Björn Larsson Rosvall / TT

På lördagen i form av inledningen på bandy-VM på nya Boda Arena i Borås där 15 miljoner har investerats i en ny isanläggning. Och på eftermiddagen inleddes skidtävlingarna i Ulricehamn bara några mil bort.

Nystart för bandyn

Uppemot 2 000 åskådare kom till Boda Arena för att uppleva invigningen av den nya anläggningen och sedan se hur Finland utklassade Kazakstan med 9-0 i bandy-VM.

Tack vare isbanan  uppstår klubben Nya Borås Bandy och sportens anhängare ser en nystart. Intresset var stort och, många tog också chansen att åka skridskor den här dagen.

- Det är svårt att sätta ord på mina känslor faktiskt. Jag såg min första bandymatch för snart tio år sedan, just i Vänersborg där VM nu kommer att utspela sig. Jag fastnade direkt för snabbheten, tekniken och elegansen i idrotten. Att nu kunna hälsa publiken välkommen till en VM-match på nyanlagda Boda isstadion, anpassad för bandy, känns minst sagt magiskt. Med den nya anläggningen ser jag en ljus framtid för bandyn i Borås och jag hoppas att det kommer att skapa ett helt nytt intresse för skridskoåkande och issporter i allmänhet så klart, sa Klas Ström, ordförande i arrangerande Borås Bandy, i en kommentar.

"Känsla av magi"

- Jag får lov att instämma i Klas känsla av magi, både kring evenemanget i sig och den nya isstadion. I det här fallet är det ju dessutom långt mycket mer än en isbana, det blir ett idrottsligt allaktivitetsområde som lockar till fysisk aktivitet året runt. Det blir ett enormt lyft för skolan, de aktiva föreningarna i området, de boende och hela Borås, kommenterade Tommy Jingfors, driftig förvaltningschef vid Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Stolheten och glädjen var lika stor några mil bort på skidstadion Lassalyckan, där världseliten var samlad i helgen.

"Bygg en hoppbacke"

Bästa betyget kom från en norrman Ernst A. Lersveen, med stor erfarenhet från internationella tävlingar sedan 1982. Han var imponerad av evenemanget i Ulricehamn och sa spontant:

- Bygg en hoppbacke och sök VM!

I arrangörsföreningen Ulricehamns IF tackade och bockade man för berömmet. Siktet är redan inställt på nästa stortävling, 

"Vi vill ha sprint också"

-Nu vill vi också ha sprint,, menade klubbens ordförande, Peter Svenningsson.

– De säger ju att vi har den bästa banan, den bästa publiken, bästa funktionärerna... allt är superlativ. 

Totalt beräknades 45 000 personer ha kommit under helgen. 

Om två år får klubben förtroendet igen, det är redan klart.

–  Nu har vi gjort individuell start i fristil plus stafett två gånger Men sprint har ju blivit så populärt. Vi får se, det blir en diskussion vi får ta med FIS.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu avslöjas vilket bolag som vill  bidra till Östersunds FK:s överlevnad och betalar så mycket som 6 miljoner kronor till klubben. Det är ÖFK som går ut med uppgiften. Samtidigt står det klart att Peab drabbas av en skattesmäll efter domen mot Daniel Kindberg.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.