Beviset på mängden fotbollsprojekt

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till ett samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Sedan 2016 har Svenska Spel tillsammans med Svensk Elitfotboll och C More utsett månadens spelare i Allsvenskan. Första året gick vinsten, 10 000 kronor, direkt till vinnande spelares klubbs ungdomsverksamhet, men sedan 2017 har vinsten istället gått till klubbens samhällsengagemang.

Från och med 2019 har också Månadens spelare i Superettan utsetts och samma vinst har delats ut här.

Elva allsvenska klubbar och sex superettanklubbar har fått pengar till sina samhällsinsatser. 

Hammarby är den förening vars spelare fått utmärkelsen flest gånger, totalt vid  fyra tillfällen. Norrköping, Malmö, AIK och Häcken har tre gånger vardera haft spelare som blivit hyllsade som Månadens spelare och bara en spelare har fått utmärkelsen mer än en gång, BK Häckens Paulinho som 2018 blev Månadens spelare i både augusti och oktober.

– Svenska Spel är fotbollens huvudsponsor och vi vill självklart bidra till bästa möjliga förutsättningar till en sportslig utveckling. Men minst lika viktigt är att vi också vill vara med och bidra till att fotbollen är med och utvecklar samhället i stort, och vi vet att fotbollen fyller en väldigt viktig funktion på många platser. Därför känns det väldigt roligt att vi har fått vara med och stötta så många olika lokala projekt , säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

Vinnarna 2019

April – Linus Hallenius, GIF Sundsvall och Astrit Seljmani, Varbergs BoIS

Linus Hallenius skänker 10 000 kronor till klubbens samhällsengagemang Back2Basics, vilket är ett engagemang som stimulerar ungdomar utanför den organiserade fotbollsverksamheten att röra sig och spela fotboll på fritiden.

– Det känns givet till vad jag vill skänka pengarna tillungdomar som inte tillhör någon förening som nu har chans att spela fotboll och göra något bra istället något dåligt. Det är lite av ett problemområde och det är viktigt att ta hand om ungdomarna tidigt så att de inte hamnar på fel sida. Jag är uppväxt där och har spelat där. Dessutom är jag engagerad i det personligen, säger Hallenius.

Astrit Seljmani skänker 10 000 kronor till föreningens projekt Öppen träning i Varberg.

– klubben  driver Öppen träning för att främja spontanidrotten och för den allmänna hälsan. Öppen träning innebäratt vem som helst får komma hit och spela fotboll efter skoltid. Fotboll är inget du måste göra i ett lag utan att det går att spela efter skolan bara för att det är kul, och det tycker jag det är kul att bidra till, säger Seljmani.

Maj – Tarik Elyounoussi, AIK och Jacob Bergström, Mjällby AIF

Tarik Elyounoussi skänker 10 000 kronor till klubbens mentorprogram som syftar till att skapa en inkluderande miljö i Stockholms norra förorter.

– Jag gör det för att AIK Fotbolls mentorprogram står för ett fantastiskt arbete i förorterna där man jobbar för att skapa en inkluderande miljö längs blå linjen. Utbildningar och workshops kring värdegrund och förhållningssätt varvas med exempelvis praktik och jobb, berättar Tarik Elyounoussi.

Jacob Bergström skänker 10 000 kronor till klubbens projekt värdegrundsarbete ut till mellanstadieskolor i Sölvesborgs kommun.

– Det är ett arbete som handlar om kamratskap och laganda där klubben använder oss seniorspelare som starka varumärken att vara ute och föreläsa om värdegrundsfrågor för elever i mellanstadiet. Tanken är att ge ökad förståelse för den skada som mobbing och utanförskap innebär. Ungdomarna ska inse hur viktigt kamratskap och laganda är, och att mobbing t är förkastligt och ska motverkas, säger Jacob Bergström och fortsätter:

– Pengarna ska fortsätta utveckla arbetet via resurser och utbildning för att hålla hög kvalité på projektet och därmed göra skillnad.

Juli – Marcus Danielsson, Djurgårdens IF och Gustav Ludwigson, Örgryte IS

Marcus Danielsson skänker 10 000 kronor till klubbens samarbete med stiftelsen Trygga barnen som stöttar barn och unga som har någon nära som har problem med alkohol, droger eller mår psykiskt dåligt.

– Det kändes helt rätt att välja Trygga barnen. De jobbar med att hjälpa barn och ungdomar som haft en tuff uppväxt, Det är perfekt att kunna gynna deras organisation, säger Marcus Danielson

Gustav Ludwigson skänker 10 000 kronor till ZASP, ett välgörenhetsprojekt i Zambia som Örgryte IS tidigare har stöttat med kläder och material till utsatta barn.

– Pengarna kommer att gå till en del av verksamheten där nere i Zambia. Det är min faster som startat projektet och hela min familj har jobbat med det och det är kul att vi tidigare kunnat involvera ÖIS också genom att klubben skänkt kläder och material till ungdomslag där nere. Det är så tydligt hur viktig fotbollen är för de som bor i de byarna, och det är kul att se att vi kan få tjejer att spela fotboll i ett klimat som inte alltid ger dem bästa möjligheterna, säger Gustav Ludwigson.

Augusti – Maumer Tankovic, Hammarby IF och Seth Kanteh Hallberg, IK Brage

Muamer Tankovic skänker 10 000 kronor till Hammarbys Samhällsmatchen och samhällsengagemanget Spontanfotbollen som anordnas i Stockholms södra förorter.

– Hammarby gör det här för att ta hand om barn och ungdomar i Bajenland. I de södra förorterna får barnen något bra att göra på kvällarna och jag vill att pengarna ska gå till material åt dem. Västar, skor, bollar, allt som behövs för att så många ungdomar som möjligt ska kunna vara med och spela, berättar Muamer Tankovic.

Seth Kanteh Hallberg skänker 10 000 kronor till klubbens samhällsengagemang där  Brage tar ansvar. Fföreningen jobbar för att se till att alla barnen som deltar i klubbens ungdomslag har en fritid och möjlighet att delta.

–Brage stimulerar ungdomar till en aktiv fritidssysselsättning och ger oss spelare möjligheten att vara förebilder för Borlänges ungdomar, säger Seth Kanthe Hallberg.

September – Sead Haksabanovic, IFK Norrköping och Rasmus Wiedesheim-Paul, Halmstads BK

Sead Haksabanovic skänker 10 000 kronor till klubbens samarbete med välgörenhetsorganisationen Tappra Barn som försöker hjälpa barn som haft det tufft i livet.

– De här pengarna gör stor nytta och det vet jag att klubbens engagemang i Tappra barn också kommer att göra. Vi hoppas att vi i IFK Norrköping kan bidra till att barnen får en bättre tillvaro, säger Sead Haksabanovic.

Rasmus Wiedesheim-Paul skänker 10 000 kronor till klubbens projekt Nattfotbollen, som samlar barn och ungdomar från staden att under sena kvällar spela fotboll.

– Klubben anordnar så att alla får chansen att spela fotboll utan att det kostar pengar och det är ett stort engagemang runt omkring. Det är ett bra sätt för ungdomarna att komma in i gemenskapen, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

Oktober – Darijan Bojanic, Hammarby IF och Erik Björndahl, Degerfors IF

Darijan Bojanic skänker precis som lagkamraten Maumer Tankovic 10 000 kronor till Spontanfotbollssatsningen som ingår i Samhällsmatchen, Hammarbys samhällsprojekt som syftar till att förbättra hälsa bland barn och ungdomar, stärka integrationen och öka sysselsättningen i södra Stockholm.

– Fotboll är glädje för mig och Hammarbys spontanfotboll tycker jag är en väldigt bra satsning. Den spontana fotbollen har gett mig väldigt mycket under min uppväxt, och tagit mig dit jag är idag, säger Darijan Bojanic.

Erik Björndahl skänker 10 000 kronor till klubbens satsning på Parafotboll.

– Jag har en handikappad morbror som har följt mig och min fotboll i alla år. Jag vet hur mycket det har gjort för honom att vara delaktig i fotbollens värld, trots att han inte själv kunnat spela. Så jag känner att dessa pengar kan göra det möjligt för  fler att vara en del av fotbollen och få en hobby som man gillar. , säger Erik Björndahl.

Vinnare 2018

April – Jiolan Hamad, Hammarby IF

Jiolan Hamad skänker 10 000 kronor till Bajen mot cancer, en insamling klubben har till Barncancerfonden.

Maj – Pa Dibba – Hammarby IF

Pa Dibba skänker 10 000 kronor till klubbens samarbetspartner Barndiabetesfonden.

Juli – Saman Ghoddos, Östersunds FK

Saman Ghoddos skänker 10 000 kronor till klubbens samhällsengagemang ÖFK Cosmos, som möjliggör för en grupp flyktingar från Darfur att spela fotboll i det svenska seriesystemet.

Augusti – Paulinho, BK Häcken

Paulinho skänker 10 000 kronor till klubbens arbete mot psykisk ohälsa, ett arbete som genomförs i samarbete med Suicidprevention i Väst och Suicidprevention och Efterlevandes Stöd (SPES).

September – Henok Goitom, AIK

Henok Goitom skänker 10 000 kronor till AIK United som är klubbens tränings- och matchverksamhet för pojkar och flickor med funktionshinder.

Oktober – Paulinho, BK Häcken

Paulinho skänker 10 000 kronor till Drottning Silvias Barnsjukhus och deras avdelning med syskon- och familjestöd.

Vinnare 2017

April – Kingsley Sarfo, IK Sirius

Kingsley Sarfo skänker 10 000 kronor till klubbens satsning Nattfotbollen.

Maj – Niklas Eliasson, IFK Norrköping

Niklas Eliasson skänker 10 000 kronor till östgötalagets projekt BOLLIS som klubben bedriver tillsammans med IF Sylvia och Assyriska IF. Projektet syftar till att förbättra ungdomars sociala och språkliga kompetens genom lek och spel, samt medverka till integration i bostadsområden i Norrköping som saknar organiserad barn- och ungdomsfotboll.

Juli – Simon Lundevall, IF Elfsborg

Simon Lundevall skänker 10 000 kronor till klubbens projekt LikaOlika som de bedriver i samarbete med Borås Stad och supporterföreningen Gulliganerna. Syftet är att bjuda in nyanlända svenskar till gemenskapen på läktarna för att få ta del av fotbollens integrerande miljö.

Augusti – Ahmed Yasin, BK Häcken

Ahmed Yasin skänker 10 000 kronor till klubbens integrationsprojekt Football Friday som bedrivs tillsammans med Hisingen FC och Ungdomssatsningen Hisingen och vars syfte är att erbjuda ungdomar på Hisingen en plats att mötas och ha kul tillsammans.

September – Kim Källström, Djurgårdens IF

Kim Källström skänker 10 000 kronor till klubbens samarbete med Trygga Barnen.

Oktober – Anders Christiansen, Malmö FF

Anders Christiansen skänker 10 000 kronor till Skånecupen, turneringen som i 50 år har samlat spelare och lag från hela Skåne under jullovet.

Vinnare 2016*

April – Christoffer Nyman, IFK Norrköping

Maj – Marcus Antonsson, Kalmar FF

Juli – Vidar Örn Kjartansson, Malmö FF

Augusti – Magnus Wolff Eikrem, Malmö FF

September – Alexander Isak, AIK

Oktober – Viktor Claesson, IF Elfsborg

* 2016 gick vinstpengarna direkt till spelarens klubbs ungdomsverksamhet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.