"Men,vi har god ekonomi och egen hall"

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Åby-Tjureda utmanade etablissemanget, men räckte inte till. Tränaren Sergej In-Fa-Lin hade en tuff uppgift att motivera spelarna. Det blev en enda poäng på 26 matcher.

Det hoppas jag inte. Vi har kontrakt med alla spelare utom två, eller om det är tre, och satsar på att behålla truppen och bli ett bra allsvenskt lag, säger ordföranden Johan Sigvardsson.

Åby, en by på 400 personer som hör ihop med Tjureda socken, runt 700 personer, ligger i skogen 24 kilometer norr om Växjö. Här finns inte en enda affär, inte ens en pizzeria. Att få ihop ett lag tillräckligt bra lag för att spela i högsta serien visar att allt fortfarande är möjligt i idrott och deras prestation är värd all beundran.

Historisk poäng

Men tillvaron i elitserien blev en riktig käftsmäll för laget. En enda poäng på 26 matcher, 50 gjorda mål, 196 insläppta. Sämsta siffror av alla lag. Den historiska poängen togs hemma mot Motala den 13 november, 4-4.

Sören Pettersson, Team Manager, var orolig redan tidigt på hösten. Han pratade med styrelsen och föreslog att de skulle tacka nej till platsen i elitserien. Sören och tränaren Sergej In-Fa-Lin insåg att truppen var för tunn.

-Det var aldrig aktuellt att tacka nej, säger Sigvardsson.

Sören Johansson säger till Bandypuls att han tror att spelarna inte var beredda på hur exakt tufft det skulle bli.

Nu är Sören ångerfull och ångrar att han inte drev den frågan om ”nej tack” hårdare.

Vi skulle ha satsat hårdare på att förstärka truppen med fler rutinerade spelare, säger han.

Laget är ungt med en medelålder på 22,5 år. 

IA frågar Johan Sigvardsson varför det gick som det gick.

Spelmotorn försvann

- Den rutinerade speluppläggaren Ulf Einarsson på mittfältet, vår spelmotor, slutade. Det var en sådan spelare vi saknade. Ryssen Kiril Poeyleayev försvann hem till Dynamo Moskva där han tydligen gör succé.

Hade ni haft pengar att förstärka truppen?

- Ja, vår ekonomi är stabil. Men vi hade hallbygget och samtidigt ökade lönekostnaderna från 800 000 till två miljoner kronor. Det är lägsta lönerna tillsammans smed Frillesås i elitserien. Det kändes inte som läge att gasa på, menar Sigvardsson.

En spelare som Åby/Tjureda får svårt att behålla är målvakten Viktor Birgersson, 20, som redan fått chansen i A-landslaget. En annan är Filip Brinse, 24. De har klausuler i sina kontrakt att de fria att gå om vid degradering.

Full satsning

- Vi vill inte stoppa någon som erbjuds kontrakt med en elitserieklubb, lovar Sigvardsson.

Han lovar full satsning till kommande säsong. 

- Nu har vi hallen och kan gå på is tidigt. Och vi kommer att ha samma träningsdos som inför elitsäsongen.

- Jag hoppas att föreningen gör en helhjärtad satsning på att ta sig tillbaka till elitserien, säger Sören Johansson.

Det ska onekligen bli spännande att se hur den här sagan slutar.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.