Infantinos märkliga första tal

Första VM-matchen har inte ens börjat, och än mindre avhandlats då Fifa-ordföranden Gianni Infantino görett märkligt framträdande i Qatar och indirekt erkände att han är en besynnerlig person.

Han ställde sig upp inför hundratals journalister i mediecentret och höll ett tal som inledningsvis beskrivs som ett  försök till stöd för hbtq-personer och gästarbetare och sedan övergick till en predikan om kritikers hyckleri.

Gianni Infantino angrep européer. ”Vi borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar”, sa fifa-ordföranden.

Potentatens inledning var något anmärkningsvärd:

– I dag känner jag mig qatarisk. I dag känner jag mig arabisk. I dag känner jag mig afrikansk. I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig handikappad. I dag känner jag mig som en gästarbetare, inledde Gianni Infantino sin presskonferens inför hundratals journalister.

Infantino påbörjade sedan en uppläxning av medierna, som han menar varit selektiva i sin rapportering kring mästerskapet. ” hycklare” var hans omdöme..

– Det betyder inte att vi inte ska peka på saker som inte fungerar här i Qatar. Det finns saker som måste ses över, men de här ensidiga moralpredikningarna är bara hyckleri.

– Jag behöver inte försvara Qatar, de kan försvara sig själva. Jag försvarar fotboll mot orättvisa. Alla är här för att de vill ha något. Vem bryr sig egentligen om arbetarna? Fifa gör det, fotbollen gör det, och Qatar gör det också.

Han betonade att gästarbetarna tjänar långt mycket mer på att jobba i Qatar än  i sina hemländer, pengar som de kan skicka hem till sina familjer. En möjlighet han menar inte finns i Europa.

– Vi i Europa stänger våra gränser och tillåter praktiskt taget inga arbetare från de här länderna, som har väldigt låg inkomst, att jobba lagligt – för vi vet alla att det finns många illegala arbetare i Europa som också lever under förhållanden som inte är de bästa, sade han och fortsatte:

– Om Europa verkligen brydde sig om dessa människors öden så skulle Europa också göra som Qatar, och öppna lagliga kanaler där åtminstone några av dessa arbetare skulle kunna komma till Europa och jobba.

Infantino svarade också på kritiken om att fansen på plats inte längre kan dricka öl i samband med matcher. Beslutet om att ta bort storsponsorn Budweisers öltält kom under fredagen.

– Om det är vårt största problem kan jag lägga mig på stranden och tar det lugnt. Personligen tycker jag att man överlever tre timmar utan öl.

Infantino avslutade sitt tal med att be medier att inte avkräva ansvar av spelare och ledare, utan rikta det mot Fifa och honom själv.

– Kritisera mig. Korsfäst mig. Kritisera inte Qatar, gå på mig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.