Tredje Träffpunkt Idrott har avslutats

På torsdagen avslutades Träffpunkt Idrott på Göteborgmässan. I föreläsningssalarna har det delats kunskap, på mässgolvet har det gjorts affärer och där emellan har nya och gamla branschkollegor minglat. 

Avslutningen kröntes med en prisutdelning  för Årets mest hållbara idrott 2022! Här toppar Orientering före fotboll och skidor.

Mette Brolinson, idrottschef Svenska Orienteringsförbundet, och August Mollén, VM-silvermedaljör i knockout sprint 2022, tog emot utmärkelsen Årets mest hållbara idrott 2022 i undersökningen Idrottens Hållbarhetsbarometer, på Träffpunkt Idrott under torsdagen. Foto: Tommy Holl/Idrottens Kraft

Orientering är Årets mest hållbara idrott 2022! Orientering toppar före fotboll och skidor – med innebandy, golf och handboll strax efter.

- Jätteroligt och lite överraskande – vi känner att vi bara är i början av vårt hållbarhetsarbete, säger Mette Brolinson, idrottschef på Svenska Orienteringsförbundet som under torsdagen tog emot utmärkelsen på Träffpunkt Idrott tillsammans med VM-silvermedaljören i knockout sprint 2022, August Mollén, och fortsätter:

-   Skogen är vår arena och vi försöker sköta oss genom bra kontakt med markägare och lämna skogen ren och snygg efter oss. Den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi gör det bra och samtidigt en klapp på axeln inför det fortsatta arbetet, bland annat inkludera paraidrottare och unga i socialt utsatta områden ännu bättre i orienteringen som är ”en idrott för alla hela livet”.

 Uppmuntra och inspirera

Idrottens Hållbarhetsbarometer är ett initiativ av Föreningen Idrottens Kraft och analysföretaget Demoskop, som låter ett representativt urval av Sveriges befolkning tycka till om 15 idrotters hållbarhetsarbete inom åtta olika delområden. Årets upplaga är den tredje i ordningen. Thomas Björn, Idrottens Kraft, säger om syftet:

- Med Idrottens Hållbarhetsbarometer vill vi lyfta och uppmuntra de idrotter som kliver fram i hållbarhetsfrågan, inspirera fler förbund att komma i gång med hållbarhetsarbetet och påverka beslutsfattare att satsa mer på idrotten. Det är hög tid idrotten tar större plats i samhällsutvecklingen och visar vad den bidrar med för att göra Sverige starkare och mer hållbart!

Barometern

Idrottens Hållbarhetsbarometer 2022 (rankingpoäng av 100 möjliga):

1.     Orientering(65)

2.     Fotboll (62)                                            

Skidor (62)

4.     Innebandy (58)

5.     Golf (55)

       Handboll(55)

7.     Basket (53)

8.     Kanot (51)

9.     Brottning (48)

10.  Gymnastik (47)

Ishockey (47)

12.  Segling(46)

13.  Ridsport (45)

14.  Bandy (44)

15.  Motorcykelsport (36)

Idrotterna som är högst rankade inom respektive delområde:

Bred ungdomsverksamhet Fotboll

Bra idrott för vuxna och pensionärer Golf

Inkludera pojkar och flickor lika mycket Orientering och skidor

Inkludera individer med utländsk bakgrund Fotboll

Inkludera individer med funktionsvariation Skidåkning

Har idrottsanläggningar som minimerar påverkan på miljö och klimat Orientering

Att bidra till folkhälsan Orientering

Att ge positiva ekonomiska effekter på besöksnäringen Skidåkning

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.