Trafikverket vill införa straffavgifter

Idrottsminister Jakob Forssmed (KD har betonat ställningstagandet att avgifter inte ska införas i samband medd arrangemang där vägar berörs.

Men Ttrafikverket gör tvärtom emot vad mininstern  framhöll. Nu kommer straffavgifter som kommer att belasta idrotten. Byråkraterna har slagit till!

Trots löftet om att tävlingar på väg skulle bli avgiftsfritt för ideella föreningar har plötsligt Trafikverket beslutat om straffavgifter. Irritationen är påtaglig från såväl arrangörer som förbund och faktiskt även från politiker. Ansvariga påTrafikverket lovade en sak inför ett möte i maj och har sedan ändrat sig både när det gäller att ta betalt och för vilken period det gäller.

Ändrat uppfattning och beslut

Det var Trafikverket som inför ett möte med regeringen uppgav att de kunde ta skyltningskostnaden i sin egen budget för 2023. Baserat på Trafikverkets underlag gav regeringen möjligheten att Trafikverket inte skulle ta betalt för 2023, men Trafikverket har plötsligt  gjort helt om och vill nu ha betalt för alla arrangemang före 4 maj.  För flera arrangörer är detta bara en del av kostnaderna för skyltning och säkerhet. Kostnader som återfinns i spann upp till ca 3 miljoner kronor.

Trafikverket agerar mot rekommendationerna från ett ett regeringsbeslut och  fullföljer inte heller det som har diskuterats i möten både på tjänstemannanivå och direktionsnivå samt bland politiker. 

Det tidigare löftet vägde tungt, och dåvarande RF-ordföranden Björn Eriksson trodde att han hade  säkerställt ett beslut, men nu blir det blir det i stället en huvudvärk för efterträdaren Karl-Erik Nilsson. Och det gäller både kortsiktigt för 2023 och för kommande år. Trafikverket ska nämligen presentera ett nytt ett förslag  i september.

"Rimliga villkor ska gälla"

Cykelförbundet är ett av förbunden vars arrangörer drabbats hårdast av osäkerheten kring vad som gäller för tävlingar på väg. Berörda  är många föreningar och arrangörer då de inte har vågat arrangera tävlingar på grund av att osäkerheten för kostnader för tävlingar på väg. Cykelförbundets generalsekreterare Leif Carlsson säger:

”Trafikverket och dess generaldirektör Roberto Maiorana har en del frågor att besvara. Det är svårt att förstå varför Trafikverket går emot Regeringens beslut om att ge ideella föreningar och arrangörer och organisationer goda förutsättningar att ordna arrangemang till rimliga villkor.” 

Men även politiker reagerar kraftigt. Tomas Eneroth (s) som i rollen som infrastrukturminister gav ursprungligen uppdraget till Trafikverket och citeras i Altinget.se:

"Jag blir förbannad. Det är varken regeringens eller Trafikverkets uppgift att försvåra för civilsamhället. Jag förväntar mig att regeringen skyndsamt agerar så att inte viktiga arrangemang behöver ställas in.

Oron inför hotet att arrangemang och föreningar drabbas är påtaglig. Flera arrangemang har redan genomförts utan att att någon vet vilka förutsättningar som gäller. Ansvariga för Vätternrundan är chockade över att Trafikverket går från full ersättning till att bara täcka nio procent av deras skyltkostnader. 

Förödande med svikna löften

- För arrangemang som drabbades hårt av pandemin är det förödande med svikna löften. Inte minst när nivåerna för deltagande är fortsatt låga.

Sveket och från Trafikverket har chockat och skapat ilska bland åtskilliga. I en pressrelease säger Karl-Erik Nilsson att han inte förstår hur myndigheten kan svänga i uppfattning på ett par månader:  

-”Ideella engagemang ska uppmuntras och ges grogrund för att växa, inte åläggas med administrativa hinder och kostnader.”

För den nye RF-ordförande  är det tydligt att idrottens förutsättningar behöver värnas. 

- Föreningar och förbund är sårbara och det är inte bara nya medel som behövs utan förutsättningarna att verka får inte försämras eller motarbetas av andra delar av samhället. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.