AIK Fotboll i unikt samarbete

AIK Fotboll har skrivit ett unikt samarbetsavtal med Hjärt-Lungfonden, Sveriges största finansiär av hjärt; -kärl och lungforskning. AIK Fotboll och Hjärt-Lungfonden ska bedriva ett aktivt insamlingsarbetet som inleds vid den allsvenska premiären på Råsunda mot Kalmar FF.

Ett tvåårigt avtal innebär att AIK Fotboll med hjälp av sina supportrar, elit, ungdomsspelare och samarbetspartners, tillsammans med Hjärt-Lungfonden ska arbeta aktivt med insamlingsarbete till forskning inom plötsligt hjärtstopp. Insamlingsarbetet kommer även att gå tillbaka in i klubben genom inköp av defibrillatorer.

Varje år avlider cirka 10 000 personer bara i Sverige. De allra flesta är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några symptom. Majoriteten av dem som dör är medelålders eller äldre, men på senare år har det uppmärksammats flera fall då barn och ungdomar avlidit mitt i leken eller under träning. Samarbetet mellan AIK Fotboll och Hjärt-Lungfonden syftar till att informera om frågan och minska antalet som dör i plötsligt hjärtstopp.
AIK Fotboll erbjuder som enda idrottsklubb i Sverige nya ungdomsspelare en läkarbedömning och hjärtscreening. - Vi är glada över samarbetet då det ger oss en bra möjlighet att informera om plötsligt hjärtstopp. Via kanaler som evenemang, aikfotboll.se, produkter, SMS osv, kan vi informera och hjälpas åt att samla in pengar till forskning och defibrillatorer till AIK:s arenor, träningsanläggningar och spelare - något som räddar många liv i en nödsituation, säger Roger Höglund, Informationschef på Hjärt-Lungfonden.


Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.