Fel form av statligt stöd till elitidrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Genom de senaste uppmärksammade företagsrekonstruktionerna i Leksand och Timrå verkar det som att ishockeyförbundet accepterar att klubbarna får ett mycket stort ekonomiskt stöd av staten i form av utbetald lönegaranti i mångmiljonklassen utan att det drabbar dem i sportsligt hänseende. Det kan inte vara vettigt.
Först Leksand, sedan Timrå - vilken klubb blir det nästa gång..? Foto: Scanpx


Dessa företagsrekonstruktioner och utbetalningar av lönegaranti är en direkt följd av att klubbarna har träffat vidlyftiga anställningsavtal med spelare samt att de även i övrigt inte har rättat munnen efter matsäcken.

Som uträknat...

Med de krav som ställs för att få elitlicens är det således fullt möjligt att dra på sig enorma skulder för att ansöka om företagsrekonstruktion, när det står klart att klubben inte kan göra rätt för sig.

Skulderna, såväl till spelare och andra anställda som till andra fordringsägare, minskas därefter genom ett offentligt ackord.

Likviditeten förbättras genom att de anställda får lönegaranti dels för obetalda förfallna löner dels för lön för en månad framåt från dagen för beslutet om företagsrekonstruktion eller under uppsägningstid om klubben säger upp anställda och arbetsbefriar dem.

Måste få negativa konsekvenser

Det är inte rimligt att staten ska ge stöd till sådana klubbar utan att det får några som helst negativa sportsliga konsekvenser i form av nedflyttning i seriesystemet.

Saken blir inte bättre av att det också finns fordringsägare som tvingas skriva ned sina fordringar i ett offentligt ackord och därigenom medverkar till att klubbarna får en, såsom i Leksands fall, mycket stark balansräkning.

Att balansräkningen normalt blir stark efter ett genomfört offentligt ackord är i och för sig fullt normalt, men ska det verkligen få ske utan några sportsliga konsekvenser?

Flytta ned klubbarna i seriesystemet

Jag är övertygad om att en nedflyttning i seriesystemet efter en företagsrekonstruktion skulle medföra en viss försiktighet när det gäller kostsamma spelarvärvningar och andra ekonomiska äventyr.

Det är dags för Svenska Ishockeyförbundet att agera och ändra bestämmelserna i elitlicensen.

Eller har förbundet inställningen att utbetald lönegaranti bör ses som statens stöd till elitidrotten och vissa fordringsägares tvångsmässiga avskrivningar av fordringar som gåvor till elitidrotten?

Det finns fler elitklubbar som har ekonomiska problem och jag befarar att vi kommer att få se ytterligare ett antal företagsrekonstruktioner med utbetalda lönegarantimedel och fordringsägare som tvingas skriva av en stor del av sina fordringar.

Hans Ödén

Konkursförvaltare vid Ackordscentralen och mycket idrottsintresserad

lasse b (inte verifierad)

fre, 2013-06-14 18:45

1. en viktig artikel - så väl

en viktig artikel - så väl tänkt och skrivet ! den ekonomiska dopningen av elitidrotten skall stoppas och det är, i detta fallet, hockeyförbundets ansvar !

Jonas E (inte verifierad)

fre, 2013-06-14 22:46

2. Vad vill vi ha för samhälle?

Ett där fusk och mygel lönar sig. Där man blir premierad för att ha varit "smart" och kringgått regelverket med minsta möjliga marginal? Ett där man stimuleras att fuska för att nå framgång. Där vinna till varje pris gäller. Över den döda kroppen, no problems. Usch. Eller, ett där goda sunda, sportsliga, rättvisa värderingar får gälla och premieras. Svaret är det vi nu lär våra ungdomar och framtiden. Skatten är hög och den används till mygel. Välkommen till det svenska samhället.

Tingsrättten (inte verifierad)

lör, 2013-06-15 12:56

3. Visst borde ansvariga inom

Visst borde ansvariga inom Leksands IF blivit anmälda till åklagarmyndigheten för ekobrott om ni frågar mig

Stefan (inte verifierad)

lör, 2013-06-15 15:15

4. Ännu en som tror det är klubbarna som genomgår rekonstruktion

... vilket ju är helt fel. Du kan inte ansöka om rekonstruktion för en klubb eller förening. Det är aktiebolaget som ägs av klubben som rekonstrueras. Tänk att skriva en så genomtänkt artikel och göra ett så fundamentalt misstag. Okunnighet kallas det.

Hovrätten (inte verifierad)

lör, 2013-06-15 19:24

5. Leksands styrelse borde

Leksands styrelse borde prövas för grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri

#73 (inte verifierad)

lör, 2013-06-15 23:19

6. Gäsp..

Trodde du gett upp nu, Ödén. Lika bra du gör det. Det blir inte som du vill ändå... Inte för att jag har nåt hopp om något vettigt svar, men vilka handlingar skulle motivera åtal för grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Vem är bedragen? och vem är huvudmannen? Och framför allt, om det fanns nån nån juridisk bäring i det här. Varför är det inte gjort. Låter som detta faller under allmänt åtal, så... ska vi inte dra slutsatsen att det finns nån åtalsgrund mot LIF här. Gummiparagrafen "moral" är inget juridiskt begrepp.

Sven Essen (inte verifierad)

mån, 2013-06-17 06:52

7. Rek

Borde det inte då i konsekvensens namn gälla all verksmhet och inte bara idrotten?

Hans Ödén (inte verifierad)

mån, 2013-06-17 09:51

8. Timrå IK är en ideell

Timrå IK är en ideell förening. Om en sådan bedriver näringsverksamhet kan den genomgå en företagsrekonstruktion. Leksand bedriver sin elitverksamhet i ett aktiebolag. Jag har skrivit klubbar i min krönika för att förenkla det hela, eftersom jag tror att läsarna inte bryr sig om verksamheten bedrivs ett bolag eller i en förening.

Hans Ödén (inte verifierad)

mån, 2013-06-17 09:55

9. Till Gäsp! Om du läser min

Till Gäsp! Om du läser min krönika ser du att jag överhuvudtaget inte har skrivit om brott. Jag tar bestämt avstånd från sådana påståenden.

#73 (inte verifierad)

mån, 2013-06-17 10:03

10. Nej, det stämmer. Det gör

Nej, det stämmer. Det gör däremot inlägg 3 och 5. Det var dem jag syftade på. Borde kanske framgått bättre.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.