Misstron för stor i Norge

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Schweiz, Tyskland, Polen och Ukraina, och Sverige, nu också Norge. De hoppar av och struntar i att fullfölja en OS-ansökan. Vad sker egentligen i den olympiska rörelsen?
Det var då det. Glädjescener med bla Petter Stordalen och norska OS-generalen Inge Andersen under kampanjarbetet för OS i Oslo i 2022. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix/TT

 

Den norska regeringen har beslutat att stoppa ansökan om vinter-OS 2022. Redan tidigare hade Fremskrittspartiet sagt nej. Igår var det Höyres tur att sätta ner foten. Det innebär att regeringen är enig om att Oslo ska avbryta sitt arbete med en ansökan.

Stor misstro mot IOK

Det är inte de dryga 6 miljarderna i bidrag från IOK eller IOK:s nya krav på OS-arrangörerna när det gäller icke-diskriminering, arbetsrätt och miljö som varit i fokus. Diskussionen har fortsatt att handla om kostnader och framförallt präglats av en stor misstro mot IOK.

De snabba förändringar som IOK påbörjat det senaste halvåret har inte alls fått genomslag. 

IOK startade i våras ”Agenda 2020” för att se över hur OS-städer ska utses och OS arrangeras i framtiden. Bakgrunden är förstås den hårda kritiken i samband med OS i Sotji, och att flera länder dragit tillbaka planerade ansökningar däribland Schweiz, Tyskland, Sverige, Polen och Ukraina. Nu också följt av Norge. 

Agenda 2020 ska leda till beslut vid en kongress i december. Men redan nu har viktiga förändringar genomförts. Insikten finns att rejäla grepp måste till för att stärka OS långsiktigt. 

Offentligt för första gången

IOK har visat en helt ny öppenhet. För första gången har förslaget på kontrakt mellan IOK och värdstaden gjorts offentligt, liksom alla tekniska manualer. 

I ”OS-kontraktet” utlovar IOK över 6 miljarder kronor i direkt bidrag till OS-arrangören! 

Det är pengar som kommer från TV-rättigheter och IOK:s sponsorer. IOK tar alltså själva mer än halva kostnaden för att genomföra OS. Det är en betydande ”exportinkomst” som också ger skatteintäkter och jobb i värdlandet.

I kontraktet har också kraven på hur OS förbereds och genomförs blivit tydligare. Det gäller stopp för varje form av diskriminering och full respekt för varje individ. Också kraven på hållbarhet skärps med hänvisningar till internationella konventioner och standards när det gäller miljö, hälsa, säkerhet och arbetsrätt.

Det är viktiga steg i rätt riktning. Vi i SOK tillhör förstås dem som velat se sådana förändringar, men det har varit en styrka att vi också agerat tillsammans med andra stora vinterländer som Tyskland, Schweiz och Österrike, som alla klivit av tänkta OS-ansökningar.

Det omvända i fokus

Märkligt nog har detta knappast synts i norska medier. Där har misstron mot IOK varit i fokus. 

I de 7 000 sidor av tekniska manualer som nu för första gången är allmänt tillgängliga finns förstås ett och annat som borde ses över. Men det viktiga är att denna uppsjö av tekniska råd, som inte är bindande regler, samlar upp erfarenheter från tidigare OS för att inte misstag ska upprepas. 

Ett exempel är att bussar med aktiva fastnade i trafiken och inte kom fram i tid till arenorna vid OS i Atlanta 1996. Hur fixar man det utan att bygga ut vägar som inte behövs efter OS? Svaret blev ”olympiska filer”, reserverade för OS-trupper och funktionärer. Man har också vädjat till de boende att ställa sina bilar för att minska trycket. 

Bara två kvar

Transporterna är alltid en kritisk fråga. Krav på smidighet, hög flexibilitet och säkerhet ska mötas. Organisatörerna ska därför leverera både busslösningar och bilar med volontärer som förare till OS-trupperna och funktionärer som behöver förflytta sig mellan olika arenor.

I norska media har det blivit till att IOK-pamparna kräver egna filer för sina limousiner med privata chaufförer!?

Det finns mycket kvar att göra, men vi måste ändå våga se de positiva förändringarna. Det är klart att IOK vill ha olympiska spel som inspirerar, skickar rätt signaler och som förtjänar respekt. Också i Sverige kommer vi att behöva tid för att många ska hinna sätta sig in i vad ett OS handlar om. 

Det norska beslutet betyder att bara Peking i Kina och Almaty i Kazakstan finns kvar i konkurrensen om vinter-OS 2022. Det är inget önskeläge för IOK. Nu blir det ännu viktigare att OS 2026 hamnar i Europa och blir ett OS som sätter ett nytt exempel och en ny riktning… som OS i Stockholm gjorde 1912.

Stefan Lindeberg

Thord Eric Nilsson (inte verifierad)

fre, 2014-10-03 09:43

1. OS 2026

Dags att ordna ett OS utan onödiga nybyggnader. En svensk modell med Stockholm (issporter) Falun )nord skidor), Östersund skidskytte (och ev curling) samt Åre (alpine grenar inklusive de "moderna") Alla orterna har redan VM (= OS) kapacitet på arenorna, bortsett från att Stockholm behöver skridskoarena (sedan bra för både skridsko och bandy) Annars finns ju nästan ett arenaöverskott i Stockholm. Stockholm blir även bra för kulturen. Modern teknik och bra kommunikationer (bra även för framtidens samhälle) binder ihop allt. Kalla det gärna svenska modellen (ekonomisk försvarbar). 2026 blir bra Då är jag bara 85... Jag har en krönika om modellen i Sveriges Olympiahistoriska Förenings skrift (SOF-bulletinen) Ute i dag, men skriven innan Norge sa nej. EM i fotboll har lösts på ett liknande ekonomiskt försvarbart sätt.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.