Från Fifa till England till...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De manliga fotbollspamparna fortsätter att göra bort sig. Englands förbundskaptenen Allerdyce visade sig plötsligt vara en riktigt girig en. Man kunde misstänka att han är fostrad i Fifa-andan.
Sam Allardyce gör ett kort uttalande utanför sin bostad i Bolton innan han tar flyget till okänd ort i utlandet. Efter 67 dagar måste han lämna jobbet som förbundskapten för England. Han ångrar sitt bittert, det där mötet med de så kallade affärsmännen, hur kunde han..? Foto: Dave Howarth PA via AP/TT

 

Eller så är det bara så där det funkar i fotbollstoppen.

Att mycket vill ha mer är en gammal känd devis. Så var det redan på de gamla romarnas tid, så har det varit i många av de sentida dynastier som skapats, vare sig det handlat om länder, företag eller rikedomar. När det nångång tar slut har "alla" sett det komma, men ingen är ändå riktigt beredd.

De borde vara misstänksamma

I en tid när journalistiken och medier begråts för att de tappar i möjligheter respektive vinster, är det ändå väldigt skönt att se att det är journalisterna som letar reda på de där giriga typerna. Som avslöjar när pamparna vill ha mutor, som läser protokoll och agendor och ser sammanhang som borde vara uppenbara, om någon bara tog sig tid. 

Att journalister avslöjar skandaler är underbart, och pamparna borde någon gång lära sig att nej, stekta sparvar flyger inte in i munnen på dig. Var lite misstänksam när något är lite för bra för att verka vara sant.

Men nej då. Från sin position, högt över vanliga folks marknivå, förstår de inte när de blir fintade, förstår inte när de blottas, och förstår inte när de gör sådana flagranta fel att lösningen bara blir avgång och hån i offentlighetens obarmhärtiga strålkastarsken.

För de kan ju aldrig tänka sig att det kan hända. Blatter blev väldigt förvånad, Platini likaså, och nu även Allerdyce.

Blinda för pengarnas verkliga värde

Problemet är att de sabbar för fotbollen. Och nånstans har nog dessa förmögenheter som utväxlas mellan klubbar och länder varje gång någon spelare ska byta från en klubb till en annan påverkat fotbollen negativt. Jaja, jag vet, spelarna ska självklart få betalt. Så de klarar sig. Men pengarna är för stora, de inblandade blir blinda för pengarnas verkliga värde. 

Det är som Stockholms bostadsmarknad. 3 miljoner för 25 kvadrat på Söder i en etta som faktiskt har visst renoveringsbehov-ja, den tar vi. Vi pratar 3 miljoner! Och 1 miljard för en spelare i England. Jag menar. 1 miljard!! Så ser man SVT-programmet hela Sverige där en fin villa i Pajala kostar 350 000 kronor. Men ingen vill ha den. Jag vet, marknadskrafterna rår. Men ändå. Vi måste ju kunna se konsekvenserna av dessa enorma summor den moderna fotbollen handlar om.

Det är klart att bossarna också blir giriga. "Ska inte jag få en bit av kakan, jag har ju i alla fall lett den här organisationen utan annat tack än min (feta) lön och gratisresor. Klart jag måste ha mer. Ska Putte få pengar ska väl jag ha en del av kakan. Jag får aldrig något beröm..."

Det här blir fel. Och det gynnar ingen. Absolut inte fotbollen.

Publiken minskar!

Den allsvenska publiken har minskat hittills i år. Det kan bero på mycket. EM så klart, skandalerna, man kan se matcherna på TV i lugn och ro utan att behöva lyssna på bänkgrannens rasistiska tillmälen.Och framförallt, man slipper sitta i röken från bengalerna, och aldrig veta när matchen tar slut.

I Stockholm har vi ännu ett problem; det hopplösa i att kunna ta sig till och från matcherna, där köerna är värre än i rusningstrafik då Centralbron är avstängd. Vem i hela friden bestämde att Friends Arena skulle byggas där den gjordes. Och varför??

Det är inte ett dugg konstigt om folk slutar gå på matcherna. Frågan är väl vad klubbarna gör åt det. För det behövs åtgärder, om trenden inte ska bli allvarlig, den saken är klar.

Cecilia Giertta

Fakta

Sam Allardyce ska i utbyte mot pengar ha erbjudit hjälp till affärsmän att runda regler som förhindrar att tredje part kan "äga" fotbollsspelare, något som uppdagades efter att The Telegraph publicerat en videofilm inspelad med dold kamera.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.