Så mycket tid till möten…

Vi talar så ofta om att ungdomar borde röra på sig mer och inte bara sitta hemma och spela dataspel. Men om vi vuxna menar allvar med det så måste vi också skapa förutsättningar för det.

Under många år var jag ordförande i Boo FF. Det är en av Sveriges största fotbollsföreningar med omkring 2 300 barn i olika åldrar. Det var sällan några problem med barnen, i alla fall inte värre än att det kunde lösas på plats.

De 500 tränarna som var knutna till klubben, föräldrar och unga killar och tjejer, gjorde ett imponerande arbete med få klagomål. En del föräldrar kunde vara lite besvärliga, men inte värre än att det gick att hantera. Nej, det vi hade störst problem med, och som jag fick ägna mest tid åt, var politikerna och tjänstemännen i Nacka kommun.

Så mycket diskussioner

Vi i styrelsen fick – tillsammans med klubbchefen - ägna många möten till att diskutera med Nacka kommun om fler fotbollsplaner. Man skulle kunna tycka det var en logisk följd av att det var så stor inflyttning till kommunen. Men den ekvationen verkar inte ha gått fram. Det var som att hälla vatten på en gås. På möte efter möte framförde vi våra önskemål till tjänstemännen. Och det var bara i samband med val som politikerna visade något större intresse.

Annars var det vaga löften som sällan infriades, något vi fick lära oss att leva med. När någon fotbollsplan till slut byggdes var det nästan alltid kraftigt försenad och då hade det redan flyttat in ytterligare några tusen människor till Nacka kommun.

Då kom ett maktskifte i vägen..

När vi för några år sedan flyttade till Kungsholmen började vår yngsta son i Norrtull.

De tränade på Stadshagens två planer, några av de få som finns i hela Stockholms innerstad. Men vi fick snart höra att en av planerna skulle försvinna på bekostnad av fler bostäder. Det innebar alltså 50 procent färre träningstider, inte bara för Norrtull utan också för andra föreningar som hade sin verksamhet där.

Lugn, sa den rödgröna majoriteten. Det kommer i stället att byggas en ny fotbollsplan i Kristineberg. Men nu förhöll det sig så att det blev maktskifte i Stockholm 2018, ett av de första besluten som togs av den nya majoriteten var att skrota planerna på en ny fotbollsplan i Kristineberg.

Delat politiskt ansvar

Däremot ville man inte ändra tankarna på att lägga ned en av fotbollsplanerna på Stadshagen. Så ansvaret är delat; den socialdemokratiska majoriteten beslutade att lägga ned planen på Stadshagen, och den borgerliga majoriteten om att avbryta arbetet med den nya planen i Kristineberg. Om nu inget har ändrats från politiskt håll, så är det ett stort svek mot barnen av samtliga partier i Stockholm, där de alla är lika goda kålsupare.

Nu är min erfarenhet begränsad till fotbollen, men när jag pratar med andra som håller på med ishockey, handboll eller någon annan sport är situationen detsamma. De stångar pannan blodig i försöken att få politiker att bygga fler is- eller inomhushallar.

Bristen på initiativ är märklig. Politiker brukar fokusera på det som människor anser är viktigt. Idrott kan var skillnad mellan en bra uppväxt och att hamna i ett liv med droger och kriminalitet. Det vittnar många idrottsstjärnors berättelser om. Varför de folkvalda agerar så – eller inte agerar, rättare sagt – är svårt att förstå. Men om inte politikerna prioriterar barnens möjligheter till idrott, så får vi andra fortsätta att driva frågan. Förr eller senare måste de börja lyssna.

Thomas Bodström

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.