Ett hinder för idrottens neutralitet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den ideella föreningsidrotten ska vi helst inte ifrågasättas - och definitivt inte kritiseras” så skrev jag 2016, i min första krönika för Idrottens affärer. Starka åsikter dröjde inte, både  från RF-håll men också från överhajpade ungdomsansvariga i elitklubbar 

Å andra sidan gav mina åsikter också möjligheter till inkludering på förbundsnivå. 

Helt fel ute var jag uppenbarligen inte, då idrottens heliga ko under åren gjort sig påmind och högst synlig i olika sammanhang och på ett sätt som jag inte riktigt förväntat mig. 

Nej, jag hade verkligen inte hela bilden, kring idrottens organisation, beslutsvägar och politik. Långt ifrån. Jag har lärt mig enormt mycket under de här ¨åren och kan ödmjukt erkänna att det ser helt annorlunda ut idag. 

Jag har fått erfara hur slipad RFs centrala organisation är, hur ett tydligt stöd och förbättringsarbete levererats, inte minst gällande trygg idrott, som också står i direkt relation till mitt eget engagemang för idrotten. Jag har sett hur ett målinriktat och enträget arbete lönar sig. 

Jag har träffat fantastiska eldsjälar som utvecklar och berikar idrotten både nationellt, regionalt och lokalt. Jag har imponerats och inspirerats av trygga, kompetenta och engagerade personer, föreningsmänniskor och styrelsekollegor. Människor som vill uppnå något – för idrotten, inte för sin egen vinnings skull. 

 

Kostsamt ifrågasättande  

Vi måste våga ifrågasätta idrotten. 

Vi måste visa hänsyn till varandra men också till varandras skilda åsikter. 

Vi måste tillåtas att ifrågasätta beslut som vi inte upplever förenliga med överenskommelser, policys och gällande riktlinjer, även om det inte är i enlighet med traditionen.

Vi borde få möjlighet att uttrycka åsikter som rör strukturer, ledarlämplighet, leverans (eller snarare bristen på leverans) och kring rådande normer. 

Erfarenheten är att ett arbete och engagemang i linje med detta, kostar. Det kostar något enormt, i form av energi, glädje och popularitet. En energi och glädje som skulle kunna lagts på insatser som istället ger verksamma och nödvändiga förbättringar för idrottens räkning. Populär blir man definitivt inte. 

Ett stärkt oberoende

Idrottsrörelsen utgår från en gemensam värdegrund, där också anvisningar till denna finns genom idrottsrörelsens uppförandekod. Ett stärkt oberoende är en del av uppförandekoden och handlar bl a om att inte nyttja sin ställning för att uppnå obefogad vinning för sig själv, eller för andra. Dessvärre verkar inte detta bekomma de som hellre värnar om sina vänskapsrelationer och där oberoende, neutralitet och objektivitet kommer i andra och tredje hand. Eller saknas helt.   

Det är sorgligt att se hur fokus på vissa plan tenderar att förflyttas från idrottens bästa till lojalitetsnätverkande och utbyte av information och tjänster i egenskap av att tillförskaffa personliga fördelar. Svågerpolitiken är utbredd. 

Fördelar som ger möjlighet att över tid ta plats i olika ledande positioner. Det är väl kanske inte så undra på att den inre kretsen runt idrottens högre/ledande positioner inbegriper en relativt liten, begränsad och homogen grupp människor. 

En grupp som fostrats i spelets regler sedan länge. Med stöd av både norm och tradition, och skyddad likt en helig ko. 

Ulrika Pizzeghello

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.