Skuldnotan för idrotten växer snabbt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pandemin har inneburit att Sveriges folkhälsoskuld har ökat och fortsätter att öka. Vår växande skuld behöver adresseras och ur samhällsekonomiskt perspektiv är det mycket allvarligt att idrotten är ordentligt sargad. För en sargad idrottsrörelse gör att skulden fortsätter att växa.

 

RF påvisar med stöd av sin scenarioanalys att idrotten behöver minst 2 extra miljarder och troligen upp till 4 extra miljarder. Detta kan låta mycket. I själva verket är det lite med tanke på de kostnader icke aktivt liv skapar. Exempelvis är de främsta riskfaktorerna för att utveckla Diabetes-typ 2 är rökning, fetma, psykisk ohälsa och stillasittande/frånvaron av kondition.  Bara kostnaderna i Sverige för diabetes-2 var 2014 11,4 miljarder per år och växande. Den roll idrotten har för att skapa hälsosamma mönster och därmed minska riskfaktorerna är påtaglig. 

Galopperande utgifter för folkhälsan

Liknande kopplingar kan göras till psykisk ohälsa, integration, skolresultat med mera. Under 2018 bedömdes samhällskostnaden för sjukskrivingar på grund av psykisk ohälsa ligga på cirka 80 miljarder per år. Det är väl känt att motion och idrott minskar risken för psykisk ohälsa.

Det finns ett värde att påtala Sveriges ökade folkhälsoskuld och dess kostnader för att på detta sätt än tydligare påvisa på de negativa effekter som samhället drabbas av för att idrotten hämmats och fortsätter att hämmas att leverera sina värden.  Exempelvis trots att 15 – 18-åringar nu efter månaders uppehåll tillåts komma tillbaka i träning, så vet vi inte hur många som slutat eller är på väg att glida bort från idrotten. Detta är en oro jag tror jag delar med nästan alla i idrotts-Sverige. 

Att cuper och motionslopp nu riskeras att ställas in för andra året i följd gör att den extra inspirationen som krävs för att hålla aktiva som prioriterar idrott för det sociala och sitt levnadsmönster fortsatt idrottsaktiva svårare. Inspirationen och lockelsen till cuper och motionslopp är för åtskilliga som nu varit utanför organiserad träning i månader otroligt viktigta för att lockas tillbaka. 

Glädjen som idrott ger

För det är viktigt att hitta tillbaka till sammanhang och den glädje idrott kan innebära. 

 Den motor idrottsinfrastrukturen med mångfalden av cuper såsom Aroscupen, Partille cup eller Storsjöcupen ger i likhet med motionsevenemang är nav och nödvändiga för att säkerställa kraft i återhämtningen. 

Dilemmat är att många av dessa evenemang inte klarar ekonomiskt ett år till utan att arrangeras eller bara få den stödersättning de fick under 2020. För arrangörer, deltagare och funktionärer finns dessutom en mycket stor ovisshet om och hur dessa evenemang kan arrangeras i vår och i sommar. Detta är ett stort problem för nu utan även för framtida folkhälsa.

Tidigare i veckan meddelade RF att man förändrat sin referensgrupp för kommande coronastöd, vilket troligen även omfattar ett möjligt återstartsstöd.  Om RF får ytterligare 2-4 miljarder kronor  kommer denna grupp var viktig för att se till att medel inte bara fördelas brett, utan att de investeras på ett sätt som gör att vi säkerställer att idrotten snabbt återhämtas och dessutom att den framtida folkhälsoskulden motverkas med hjälp av idrottens förmåga att skapa livsstil, engagemang och välmående.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.