Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När städer och miljonprogram förtätas försvinner naturliga grönytor. Alternativa grönområden och gräsmattor, bland annat golfanläggningar, blir allt viktigare.

Det var nog inte så Per Albin Hansson tänkte och planerade för med den ”svenska modellen” som implementerades av socialdemokratiska partiet mellan 1930- och 1970-talet för att skapa bostadsområden med bland annat sunda utomhusmiljöer för den arbetande befolkningen

I Folkhemsbebyggelsen och i miljonprogrammen är stora områden med grönytor och gräsmattor ett dominerande inslag i utomhusmiljöerna. I resultatet av dagens bebyggelse och förtätning av våra städer ser vi inga spår av den här ideologin. Grönytorna är tänkta att kompensera för att man bor i lägenheter. I stället för att ha privata trädgårdar har man gemensamma grönytor. När vi bygger bort dem riskerar vi att bygga bort det som fått platsen att fungera skriver Johan Pries, lektor i samhällsplanering vid Lunds universitet. 

Förtätningen pågår på många ställen i Sverige. De första ställena stadsplanerarna tittar på i många kommuner är miljonprogramsområdena, där det finns kommunal mark som är gratis. Johan Pries menar att det skett ett paradigmskifte i svensk samhällsplanering – utan någon egentlig debatt om konsekvenserna. Detta sker just nu i Malmös miljonprogramsområden.  Kan det vara så att nuvarande byggplaner i många av våra städer bidrar till frustrerade barn, arga ungdomar och ensamma vuxna?

Hållbar skötsel av grönområden

Det blir i stället alternativa grönområden och gräsmattor som får fylla funktionen som sunda utomhusmiljöer, till exempel våra mångfunktionella golfanläggningar, det vill säga att det pågår annan aktivitet än golf såsom hundpromenader, joggingturer och skidåkning. Det blir viktigt att utveckla och sköta dessa alternativa grönområden och gräsmattor på ett hållbart och miljövänligt sätt, så att de kan leverera viktiga ekosystemtjänster.

I min egen stad Uppsala, pågår förtätningen för fullt. För sju år sedan var det stadsnära och mångfunktionella Kåbo Golfbana som fick lägga ned och ge plats åt i och för sig välbehövliga bostäder. Det innebar att massor av unga och vuxna förlorade möjligheten till välbehövlig fysisk aktivitet utomhus, som bidrar till hälsa och livskvalitet. Banan låg på bekvämt cykelavstånd från citykärnan och med täta busskommunikationer. Många fler tätortsnära golfanläggningar med stora natur- och rekreationsvärden är hotade.

En, en gång i tiden, genomtänkt ideologi om sunda utomhusmiljöer får alltså ge vika för förtätning – och det är många och stora värden som står på spel.

Gör tvärtom i stadsplaneringen!

Den mångfunktionella golfanläggningen gagnar lokalsamhället och erbjuder tätortsnära natur med många av dessa värden som är nödvändiga i den moderna staden. Egentligen borde det nya paradigmskiftet i samhällsplaneringen vara tvärtom: Behåll grönytor, såsom golfanläggningar, stadsskogar samt gröna gårdar och planera stadsbilden och bebyggelsen utifrån dessa. 

Golfbanan som en plats för utomhusundervisning har jag redan nämnt i tidigare krönikor. För en tid sedan var jag med i ett möte där en förskolelärare uttryckte sin frustration över att det snart inte finns några grönytor kvar i närheten av förskolan att räkna kottar, sortera stenar och upptäcka viktiga saker i naturen för barnen. 

Min uppmaning till landets stadsplanerare är därför: Bygg förskolor, skolor, äldreboenden och gärna några hyreslägenheter i närheten av den mångfunktionella, stadsnära golfbanan. Då får vi ökad fysisk aktivitet samt människor som umgås och därmed förebygger vi ensamhet och psykisk ohälsa. Vi får barn och unga att umgås och utvecklas på ett naturligt sätt där det är grönt, gott om träd och biologisk mångfald!

 

Maria Strandberg

Fakta

Per Albin Hansson (1885-1946) var en svensk politiker och nykterhetsivrare. Han var riksdagsledamot 1918-1946, varav statsråd 1920-1926, partiledare för Socialdemokraterna 1925-1946 och statsminister 1932-1946. Han är bland annat känd för att vara ”arkitekten” bakom det svenska Folkhemsbygget. (Källa: Wikipedia). 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.