Golfen söker svar på många utmaningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att satsa på forskning och utveckling är en lönsam investering som gett mångdubbelt tillbaka. I 15 år har golfklubbarna i Norden lagt fem kronor per golfspelare och år, grunden för den gemensamma nordiska forskningsstiftelsen STERF. 

Totalt har golfen tillsammans med partners satsat cirka 75 miljoner kronor i ny kunskap och praktiska verktyg för en hållbar verksamhet med fokus på kvalitet, ekonomi och miljö. Här finns lärdomar att dra för övriga idrottsrörelsen.

Det nordiska samarbetet ger oss mer forskning för varje investerad krona, tillgång till den bästa kompetensen i alla nordiska länder och volym på verksamheten. Detta gör att STERF, Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation, betraktas som internationellt ledande för forskning rörande anläggning samt skötsel av grönytor och golfanläggningar.

Många avgörande utmaningar

Golfen står liksom många andra idrotter inför många avgörande utmaningar, bland annat:

Klimatförändringar.

Nya lagar och restriktioner.

Begränsad tillgång på allt dyrare naturresurser.

Ökad konkurrens om mark, natur- och kulturvärden.

Begränsad ekonomi. 

Ny kunskap från STERF hjälper golfanläggningar att ta initiativ, arbeta proaktivt och skapa förändringar för att möta våra utmaningar samt bidra till en hållbar utveckling, bland annat:

Praktiska åtgärder för att öka biologisk mångfald: I kommunerna Falkenberg och Varberg sker ett lönsamt forskningssamarbete mellan kommunerna och fem golfanläggningar. Förlusten av biologisk mångfald och kollaps av viktiga ekosystem är ett av de största globala hoten. Det är viktigt att alla aktörer i landskapet samverkar och bidrar till ett rikt växt- och djurliv. ”Jag vill hitta bollen även om jag slagit ut i ruffen”, säger spelarna. Att skapa glesa, magra och blomrika ruffar överensstämmer väl med både spelarens önskan och gynnsamma förhållanden för biologisk mångfald. Totalt omsätter projektet 1,5 miljon kronor. Hälften finansieras genom LONA (Lokala naturvårdssatsningen), Länsstyrelsen i Halland.

Minskar miljöpåverkan

Optimal gödsling sparar pengar och minskar miljöpåverkan: Fosfor är ett näringsämne som alla levade varelser behöver. Jordens förråd av fosfor, som vi bryter i gruvor och använder för att göra gödselmedel av, är slut om 50-100 år. Då kommer priset på fosfor att öka kraftigt och vi får strikta restriktioner för användning. Att optimera gödsling och skapa kretslopp, så att fosfor kommer tillbaka till marken istället för att rinna ut och orsaka övergödning i sjöar och hav, är ett måste och en högt prioriterad fråga hos departement och myndigheter. STERF leder ett internationellt projekt om hållbar användning av fosforgödsel. Försök pågår på golfanläggningar i Norden, Tyskland, Holland och Kina, och STERF är med och finansierar. Ett bra exempel är Emmaboda Golfklubb som får vatten från ett reningsverk för att vattna banan. Vattnet renas från fosfor och kväve innan det rinner ut i Lyckebyån, och vidare ut i Östersjön. 

Längre golfsäsong, nöjdare medlemmar och bättre ekonomi:  Ett mildare och mer varierande vinterklimat gör att skador på gräset orsakat av is- och smältvatten på golfbanan blir allt vanligare. Det kan försena öppningen 3-4 veckor, vilket motsvarar en förlust på cirka en halv miljon. STERF driver tillsammans med Norges Forskningsråd projektet ”Ice-Breaker”, som ska ge klubbarna råd och rekommendationer för att minska isskadorna, och därmed öppna tidigare.

Vad kan övriga idrottsrörelsen lära av golfens sätt att arbeta med gemensam forskning? 

Forskning och utveckling är en framtidsfråga som berör oss alla. Ny kunskap är nödvändig i idrottens hållbarhetsarbete för att ta oss an gemensamma utmaningar.

Den ger ett försprång som skapar frihet i framtiden – och vi kan vi på ett trovärdigt sätt föra dialog och samarbeta med kommuner, myndigheter och andra aktörer i samhället. 

Den hjälper oss att ligga steget före och agera istället för att reagera. Det internationella arbetet med minskad användning av fosfor är ett exempel. STERFs påverkan på EUs direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel är ett annat som varit avgörande för skötsel av nordiska golfanläggningar.

Vill du veta mer hur din idrott kan samverka med nordiska kollegor i forskning, hör av dig!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.