61 anläggningar saknas enbart i Stockholm

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

OS-elden har tänts och snart tävlar politikerna i att hylla svenska guldhjältar. Men på hemmaplan har Sveriges överlägset största folkrörelse - idrottsrörelsen - blivit hemlös.

Det är inget annat än ett hån mot landets eldsjälar och unga idrottare.

Så kom beskedet som den svenska idrottsrörelsen väntat på. Magdalena Andersson klev upp på podiet och berättade att regeringen nu släpper covid-restriktionerna från 9 februari och det är fritt fram för oss att ses och kramas igen. Och idrotta.

I svenska medier har artister, skådespelare, SHL-klubbar och landslagsstjärnor ojat sig över restriktionernas konsekvenser för deras yrkesutövning.

Trist för dem men de klarar sig.

Tre miljoner medlemmar/röster

De som drabbats värst finns i Skutskär, Oxie och Farsta och har idrotten som sin hobby och gemenskap. Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar vilket gör den till Sveriges största folkrörelse men drivs så gott som uteslutande av ideella insatser.

Utan dessa hjältar skulle folkrörelsen stanna och det vet staten.

Man vet också att satsning på rörelse och idrott bland unga skapar en friskare befolkning som mår bättre.  Riksidrottsförbundet har låtit forskare titta på samhällsnyttan av idrotten och resultatet är glasklart; ”personer som idrottar är friskare, begår färre brott och drickermindre alkohol. I klartext: den ekonomiska belastningen på samhället minskar.”

Bra så! Då underlättar vi för unga och att röra på sig nu när restriktionerna är borta! 

Förenar i utsatta områden

Vi ser idrotten som en förenande kraft i utsatta områden för att minska kriminalitet! 

Det är ju valår och allt.

Eller…?

Hur kan de som fördelar pengarna inte se potentialen i detta?

Och hur kan anläggnings- och planbristen förvägra unga rätten att röra sig?

Stockholms Stad tog nyligen fram en analysrapport med blick mot 2030 och som visar att möjligheten för organiserad idrott har stora brister landets huvudstad. 

Det saknas nämligen:

21 konstgräsplaner

27 idrottshallar

6,75 ishallar 

3 nya simhallar

1,25 friidrottsanläggningar

Och nu snackar vi alltså bara i Stockholm…

Det kokar ute i idrotts-Sverige. 

Så ofantligt mycket behövs

Bland föräldrar som ser sina barns fotbollsplaner omvandlas till bostadsrättsytor. 

Bland ideella ledare som under pandemin sett barn sluta träna och aldrig komma tillbaka. Bland unga som ser sina vänner dras in kriminalitet.

Idrottsrörelsen har länge sett med skepsis på hur politiken behandlar frågan.

Förtroendet är i botten.

Inom vården talas det ofta om att pandemin har skapat en vårdskuld när planerade operationer och nybesök har ställts in för att fokusera på patienterna med Covid-19.

Nu är det dags att börja prata om rörelseskulden. 

Pandemipriset som barn och unga har fått betala är oerhört högt och vi behöver göra något åt det. Nu.

Den politiker som på allvar visar att man ser kraften i idrott och rörelse, har i alla fall mitt öra. Och förmodligen även röst i valet i höst.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.